Hlavní obsah

Bude mít navrch nadšení a hlad Slavie, nebo plzeňská zkušenost? Neděle ukáže, zda už jsou sešívaní na titul připraveni

Praha

Nadšená z úctyhodné série, která i na jaře pokračuje, dychtivá a mimořádně hladová očekává Slavia nedělní ligový šlágr. Věřící ve své zkušenosti a mínící z nich profitovat, to je devíza plzeňských Oba tábory jsou přesvědčené, že právě zmiňované přednosti sehrají ve vzájemné konfrontaci klíčovou roli a dopomohou jejich fotbalistům k výhře. Pro Šilhavého svěřence by znamenala nejen upevnění první příčky, ale i jistotu, že se před ně Plzeň nedostane ani po případném vítězství v dohrávaném utkání na Bohemians, pro Pivarníkův celek by tři body z Edenu představovaly velký krok na cestě za třetím titulem v řadě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavia věří, že se bude v neděli radovat tak, jako Milan Škoda a Josef Hušbauer. Hlavně proto, že je hladová...

Článek

Jaroslav Šilhavý o duelu s Plzní

Roman Hubník před zápasem se Slavií

Trenér Roman Pivarník před zápasem se Slavií

Jaromír Zmrhal o utkání s Plzní

Stanislav Tecl o utkání s Plzní

Plzeňské zkušenosti skloňují oba soupeři ve všech pádech. „Tyhle zápasy umíme," připomíná plzeňský kapitán Roman Hubník, že když bylo zapotřebí, Viktoria zabrala a v klíčových duelech měla navrch.

Plzeň velké zápasy umí

„Opravdu jsou zkušení, protože takováto střetnutí hrají rok co rok. A i o titul bojují v posledních sezónách pravidelně," nemůže slávistický kouč Jaroslav Šilhavý nevzpomenout, jak třeba Plzeň v předchozích sezónách zvládla konfrontace se Spartou, v nichž šlo o ligový primát.

V té loňské ji doma porazila 2:1, i když celý druhý poločas hrála jen v deseti bez vyloučeného Procházky, v jarní odvetě na Letné pak dokonce uštědřila Spartě třígólový výprask. A rok před tím slavila Viktoria doma výhru 2:0, v Praze pak v zápase patřícím Hubníkovi zvítězila stejným poměrem.

„Proto věřím, že i nedělní utkání na Slavii jsme schopni zvládnout a nějaký bod získat," možná právě vzpomínka na zmiňovaný duel utvrzuje Hubníkovu víru.

„Plzeň velké zápasy opravdu hrát umí a hlavně jich má hodně za sebou. Nemyslím, že by do Edenu přijel ustrašený mančaft. A že se jí nepovedlo poslední utkání ve Zlíně, na ni rozhodně vliv nemá. Spíš pro nás to může být těžší," varuje spoluhráče Stanislav Tecl, který prošel oběma týmy a má tudíž nejlepší ponětí o tom, jak to v soupeřově kabině chodí.

„Samozřejmě že Plzeň má daleko víc zkušeností, protože podobná utkání musí zvládat rok co rok, zatímco my hrajeme zápas o titul poprvé," přiznává slávistický záložník Jaroslav Zmrhal, ale zároveň argumentuje tím, že on a jeho spoluhráči jsou zase hladoví po úspěchu.

Slavia? Nadšení, hlad a také produktivita

„Skutečně z hráčů cítím nadšení a hlad po úspěchu, který Slavia už dlouho nezažila. Dobré rozpoložení by nám mělo také pomoci, neboť i do jaře jsme vstoupili dobře," vyjmenovává trenér Šilhavý, co by mělo v nedělním odpoledni promlouvat ve prospěch jeho mužstva.

„A pak samozřejmě produktivita. Po prvním domácím zápase s Jihlavou jsem se zlobil, jak špatně jsme s některými šancemi naložili, před týdnem v Příbrami jsme už produktivní byli," klade do kontrastu deset branek, které nastřílel jeho tým na jaře, s jedinou trefou Plzně.

„My zase velice dobře bráníme. Dozadu nám to klape," připomíná Hubník, že Viktoria na rozdíl od Slavie na jaře ještě neinkasovala.

Motivuje víc první, nebo pátý titul?

A při zmínce, že by Slavia měla být víc hladová a lačná úspěchu než Viktoria, která za posledních šest let slavila čtyři primáty, jen opakuje svou pravdu vyřčenou už mnohokrát.

„Pro nás není rozdílu, zda jde o titul druhý, čtvrtý, pátý nebo šestý."

Plzeňskému bossovi Paclíkovi se podobná slova určitě dobře poslouchají, protože jeho imperativ před startem jara zazněl jasně: „Chci titul, nic jiného mě nezajímá."

Nejvyššímu slávistickému bossovi Tvrdíkovi se o něm po všech investicích do hráčského kádru ale zdá také. Zvlášť teď, kdy se už po dvou jarních kolech šance na primát zhmotnila do reálných kontur.

„V neděli zjistíme, zda jsme už na titul připraveni," odpovídá Zmrhal pragmaticky na otázku, zda v honbě za ligovým primátem bude mít navrch slávistické nadšení a hlad, nebo plzeňské zkušenosti.

Jak skončí nedělní šlágr 19. kola fotbalové ligy?
Zvítězí Slavia
51,8 %
Utkání skončí remízou
17,1 %
Tři body si z Edenu odveze Plzeň
31,1 %
Celkem hlasovalo 29990 čtenářů.

Reklama