Hlavní obsah

Bylo mi ctí, loučí se Ital, který ve Spartě promrhal netušené možnosti

Kdepak, vyjadřovací noblesa mu nikdy nechyběla. „Přestože v klubu končím předčasně a nebylo to jednoduché období od samého počátku, bylo pro mě velkou ctí být trenérem klubu, jako je Sparta,“ loučí se Andrea Stramaccioni s fotbalovou Letnou. Pražský klub a jeho fanoušci by však byli mnohem radši, kdyby hezká slova proměnil na trávníku v činy. Italský kouč ovšem mizí ze scény jako trenér, který promrhal nejpohádkovější možnosti v českém klubovém fotbalu.

Potvrzeno. Trenér Stramaccioni skončil ve SpartěVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Zápas s Brnem byl poslední kapkou, žádná hádka v kabině nebyla, říká o odchodu trenéra Stramaccioniho Zdeněk Ščasný

Závěrečný proslov je až dojemný. „Chtěl bych poděkovat jak panu Křetínskému, tak panu Kotalíkovi za vše, co pro mě v uplynulých měsících udělali, a za jejich podporu. Všem hráčům přeji jen to nejlepší a věřím, že se jim podaří dosáhnout na cíle, které jsme si stanovili a pracovali na jejich splnění," říká Andrea Stramaccioni v článku na rozloučenou, který přinesl klubový web.

Jen pro připomenutí. Započítají-li se náklady na letní a zimní posily plus plat pro početný realizační tým, účet za Stramaccioniho éru trvající přesně 278 dnů se odhaduje na 490 miliónů korun!

Takřka půl miliardy ještě nikdy žádný trenér v české lize k dispozici neměl. Teď Ital mizí ze scény s nepořízenou a aspoň závěr tragické sezóny se po něm pokusí zachránit domácí expert Pavel Hapal.

Debakly pana Stramaccioniho
Do Evropy ani omylem - Je pravda, že Ligu mistrů si Sparta naposledy zahrála v roce 2005. V posledních sezónách však dokázala zdomácnět a často i uspět aspoň v Evropské lize. Tristní předkolo s CZ Bělehrad (0:2 venku a 0:1 doma) bylo tentokrát věrnou předzvěstí celého podzimu...
Ani proti oslabeným... - Vážná trhlina na renomé italského odborníka. Sparta v Liberci vedla, po dvou vyloučeních hrála proti devíti, přesto ji Slovan na hřišti hnal a uhrál remízu 1:1. Něco podobného pak Ital předvedl ve svém posledním vystoupení, když nedokázal reagovat na oslabení Brna (také 1:1).
Výprask od asistenta - Snad nejhorší zápas přišel v Brně. Zbrojovka byla poslední a přechodně ji vedl asistent Dostálek, milého Stramaccioniho ovšem trumfl na celé čáře (2:0).
Nepomohlo ani derby - Pokud Letenští doufali, že je na nohy postaví slavné derby, zklamali se. Pečlivě nachystaná Slavia rivala převýšila (2:0), někteří cizinci v rudých dresech jako by ani nevěděli, jaký zápas hrají.
Rychlý pohárový konec - Ošemetný zápas ve druholigovém Znojmě ještě přežili, doma s Baníkem ovšem na penalty z MOL Cupu rychle vyhučeli. Vítěz domácího poháru přitom znovu postoupí přímo do skupiny Evropské ligy...

Kdo ho vlastně Křetínskému doporučil...?

Hned na úvod by mělo zaznít, že jen Stramaccioni není jediným viníkem sparťanské krize. Je veřejným tajemstvím, že Pavel Nedvěd se loni v létě v Itálii poptal a dal vedení Sparty jasnou radu - bývalého trenéra Interu rozhodně nebrat.

Letenští se zařídili přesně opačně a spustili šílený projekt, po jehož ztroskotání se mohou vracet k normálu hezky dlouho. Jak už to chodí, momentálně se údajně nikdo nemá k tomu, aby přiznal, že právě on Itala doporučil a prosadil. Majitele klubu Daniela Křetínského prý nakonec přesvědčil člověk, s nímž v Itálii obchoduje, ale s fotbalovým prostředím nemá nic společného...

„Bohužel, věci nefungovaly tak, jak jsme si představovali, a nedařilo se nám herně ani výsledkově, což mě velmi mrzí," kaje se Ital.

V chaosu změn se sám ztratil

Jakýkoli český kouč na jeho místě by s takovými výsledky vyletěl již po pár kolech. Stramaccioni přežil zimu a dostal čas ještě v úvodních třech jarních zápasech. Až po nedělní remíze s Brnem došla vedení trpělivost.

Ital se do historie české ligy každopádně zapíše jako trenér, který promrhal největší možnosti.

S postupem sezóny bylo stále jasnější, že podcenil české prostředí, do něhož zamířil s celou svitou svých spolupracovníků. Nakoupit přes léto celou jedenáctku nových cizinců pak bylo šílenstvím. Při takovém počtu změn by mužstvo nedal dohromady ani Mourinho... Řada posil navíc vyhořela a už jsou ze Sparty pryč.

A když už se jeden zápas povedl, Ital do dalšího změnil sestavu k nepoznání. Těžko se pak divit, že během svého působení nedokázal týmu vtisknout žádný charakter a herní tvář. Jako by se v nastoleném chaosu ani sám nevyznal.

Potřebné oponenty v podobě sportovního ředitele Zdeňka Ščasného a jeho poradce Tomáše Rosického dostal až v zimě. Až po jejich nástupu k dlouho očekávané změně vcelku brzy došlo...

„Sparta má bohatou historii, ve které najdeme spoustu lepších momentů a sezón, než je tato. Přeji celému klubu, aby se co nejrychleji vrátil na pozice, na kterých si zaslouží být," omlouvá se Ital na závěr.

Reklama

Související témata: