Hlavní obsah

Bývalý Čechův manažer osloví hráče z české i španělské ligy. Zíka hlásí velký návrat

Čtyři roky o něm nebylo na sportovní scéně slyšet. Spolupořádal koncertní turné Lucie Bílé, Karla Gotta či výstavu Lendl&Mucha, pak se věnoval investicím a developmentu. Fotbalový agent Pavel Zíka teď hlásí velký návrat. S českým a zahraničním společníkem nachystá novou agenturu. „Chci vybudovat velkou firmu, která se nebude věnovat jen fotbalu, hokeji a dalším sportům, ale také propojení na marketing či pořádání vlastních akcí. Pokusíme se nabídnout něco navíc, co tady ještě nebylo,“ avizuje pro Sport.cz ještě dříve, než projekt v nejbližších týdnech představí.

Foto: Archiv Pavla Zíky

Manažer Pavel Zíka se vrací do sportovní branže...

Článek

Mezi českými fotbalovými agenty patřil k průkopníkům. V roce 1998 založil agenturu Sport Invest, která pak zprostředkovala přestup Petra Čecha do Chelsea a transfery dalších českých hvězd. Před čtyřmi lety svůj podíl prodal a podepsal se Sport Investem smlouvu o exkluzivní spolupráci na čtyři roky, která byla de facto konkurenční doložkou. Nesměl se pouštět do byznysu, který by jeho bývalé firmě konkuroval.

Smlouva teď vypršela, proto může Pavel Zíka rozjet nový projekt.

„Mezi mnou a Sport Investem jsou korektní vztahy. Za svoji práci jsem dostal zaplaceno," ujišťuje.

Míří mezi největší agentury

Přesto nastává pikantní situace. Své bývalé agentuře začíná konkurovat. „Vždycky jsem spíš pro spolupráci. Jeden má lepší kontakty tam, druhý zase jinde, takže se mohou doplnit. Budeme konkurenční firma, ale rád si sednu s lidmi ze Sport Investu, BPA i České sportovní, což jsou naše největší agentury," dává Zíka jasně najevo, že se vrací jako velký hráč, který nebude sedět jen v koutě.

„Pokud jde třeba o fotbal, nechceme mít jen domácí hráče. Budeme zastupovat také fotbalisty z německé, rakouské a dokonce nejvyšší španělské ligy," říká agent, podle nové definice už vlastně zprostředkovatel hráčů.

O Primera División nemluví náhodou. „Španělské kluby vládnou pohárové Evropě, reprezentace zase s výjimkou výbuchu na posledním MS velkým šampionátům. Proto si myslím, že bychom se měli více orientovat na španělský a latinskoamerický fotbal," poukazuje.

Nabízí konexe ve španělsky mluvících zemích

Projevuje se, že v minulosti dlouhodobě žil v Argentině. „Ve španělsky mluvících zemích mám zajímavé konexe. Teď je můžeme nabídnout a uplatnit, třeba i formou výměny nebo stáží trenérů a hráčů."

Zíka se vrací v příhodný čas, kdy národní tým oslavil šestý postup na mistrovství Evropy v řadě.

„Měl by to být pro celý český fotbal velký impuls. Nevracel bych se, kdybych nevěřil, že má stále slušný potenciál. Klobouk dolů, jak Češi uspořádali fotbalové EURO jedenadvacítek nebo mistrovství světa v hokeji. A blíží se také olympiáda v Riu, mém oblíbeném teritoriu," těší se Pavel Zíka na velké výzvy.

Reklama

Související témata: