Hlavní obsah

Chyba na hřišti i u videa! Brňané byli okradeni o penaltu

Fotbalisté Brna měli v pátečním v utkání 16. kola první ligy s Libercem kopat penaltu. Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR hlavní sudí Emanuel Marek i videorozhodčí Jan Machálek chybně posoudili souboj domácího Daniela Fily s Matějem Chalušem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Ondřej Pachlopník z Brna a Jan Mikula z Liberce.

Článek

Liberecký Chaluš v 17. minutě za bezbrankového stavu v šestnáctce podrazil útočícího Filu, ale Marek penaltu neodpískal a Machálek u videa jeho verdikt potvrdil. Brno nakonec prohrálo 0:3.

Komise podruhé hodnotila výkony rozhodčích v ligových zápasech pod vedením nového předsedy Portugalce Vítora Manuela Mela Pereiry. V komuniké také uvedla, že rozhodčí Ondřej Pechanec v sobotním utkání Karviná - Slavia (1:3) v souladu s pravidly a protokolem VAR nařídil penaltu pro domácí po kontaktu Lukáše Čmelíka s hostujícím Tomášem Holešem v 82. minutě. V pořádku byla také červená karta pro karvinského brankáře Petra Bolka za surový faul na Ondřeje Lingra v nastaveném čase.

V nedělním zápase Plzně s Pardubicemi (2:0) rozhodčí Ondřej Berka správně uznal vítěznou branku domácího Milana Havla ze 78. minuty, přestože pomezní Radim Dresler nejprve signalizoval střelcovo postavení mimo hru. Berka původní verdikt opravil po kontrole u videa.

"Hráč, který vstřelil branku, se sice nacházel v ofsajdové pozici, ale míč obdržel od hráče hostujícího družstva, který hrál vědomě, proto nebylo porušeno pravidlo ofsajd," uvedla komise.

Souhlasila také s vyloučením pardubického Martina Šejvla a neuznáním branky domácího Zdeňka Ondráška z prvního poločasu kvůli ofsajdu. Správně platil také druhý plzeňský gól Pavla Buchy z 93. minuty, protože z dostupných záběrů nešlo posoudit, zda Zdeněk Ondrášek ovlivňující brankáře se v okamžiku přihrávky nacházel v postavení mimo hru.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Milan Havel z Plzně, autor prvního gólu.

Penaltu, kterou ve 41. minutě sobotního duelu Zlín - Ostrava (1:1) nařídil arbitr Jan Machálek po diskutabilním souboji hostujícího Martina Filla s Antonínem Fantišem, komise akceptovala. Uvedla, že z dostupných záběrů nedokázala rozhodnutí jednoznačně potvrdit ani vyvrátit.

V souladu s pravidly byla také penalta pro Opavu při sobotní porážce 1:4 v Olomouci, kterou rozhodčí Ondřej Lerch v 55. minutě nařídil po kontaktu domácího Romana Hubníka s Lukášem Kaniou. Komise dala Lerchovi za pravdu i v případě vyloučení hostujícího Christa Tiéhiho po druhé žluté kartě v závěru prvního poločasu.

Sudí Pavel Orel správně odpískal všechny tři pokutové kopy v sobotním utkání Bohemians 1905 - Slovácko (1:3).

Reklama

Související témata: