Hlavní obsah

Cipro se po letech vrací na místo činu, povede fotbalisty Českých Budějovic

Staronovým trenérem fotbalistů Českých Budějovic bude do konce sezóny František Cipro. Čtyřiašedesátiletý kouč se k jihočeskému týmu vrací po čtyřech letech a ve funkci nahradí Jiřího Kotrbu, který se bude v prvoligovém klubu znovu věnovat už jen práci generálního manažera a na trenérské pozici byl pouze dočasně.

Foto: René Volfík, ČTK

Kouč František Cipro.

Článek

Kotrba naznačoval možnost, že angažuje právě Cipra, už před porážkou 1:5 od Jablonce, ovšem jeho nadřízený a faktický šéf klubu Karel Poborský se naopak několikrát nechal slyšet, že by raději přivedl kouče nesvázaného s prostředím jihočeského celku. Podle Poborského nabídku odmítli Jozef Chovanec a Pavel Hapal.

Po několika letech se tak vrací Cipro. "Jednali jsme s několika i renomovanými trenéry, ale někteří jsou stále pod smlouvou a další zase přiznali, že čekají na nabídku z atraktivnějšího klubu," sdělill Kotrba, podle něhož pro Cipra mluví i fakt, že poslední rok působil jako klubový skaut a řadu hráčů pro tým vytipoval právě on.

O klubu má nový kouč jasnou představu

"Na jaře i na podzim jsem viděl všechny naše zápasy, takže mám jasnou představu o tom, co mužstvo potřebuje," uvedl Cipro. Jeho prvním úkolem bude zapracovat na zlepšení defenzivy, která v minulosti vždy patřila k silným stránkám Jihočechů. Jenže v této sezóně dostali v nejvyšší soutěži 17 gólů a jsou v tomto ohledu nejhorší. "Máme průměr skoro tři a půl obdržené branky na zápas. To je opravdu strašidelné číslo," řekl nový trenér.

Podle Kotrby je největším přínosem Cipra, že tak zkušený trenér bude stále u mužstva, což v jeho případě v poslední době nebylo možné, protože zodpovídá za chod klub i v jiných směrech. Tréninky proto vedli pouze asistenti. "Trenér na všech trénincích, to je momentálně to nejvíc, co mužstvo potřebuje," prohlásil generální ředitel.

Cipro uvedl, že se oficiálně o nabídce dozvěděl v úterý večer. Do dnešního rána pak zvažoval, zda ji přijmout nebo ne. "Jiný klub bych v podobné situaci asi nevzal. Ale k Českým Budějovicím mám podobně jako ke Slavii silný vztah, a proto jsem s nabídkou souhlasil," dodal.

V první lize naposledy vedl loni Slavii, kde působil jako dočasný trenér po odchodu Karla Jarolíma. České Budějovice trénoval v letech 2005 až 2007, před tím působil také v Plzni, Teplicích a Slavii, kterou dovedl v roce 1996 k titulu a do semifinále tehdejšího Poháru UEFA. V první lize má na kontě 227 utkání, z toho 110 jeho svěřenci vyhráli. Rázem tak vystřídal Kotrbu na prvním místě pomyslného žebříčku aktivních koučů, kteří mají největší zkušenosti s nejvyšší soutěží.

České Budějovice jsou druhým klubem, který v rozehrané sezóně změnil trenéra. Hned po prvním kole se rozhodli k razantnímu kroku v Baníku Ostrava, kde místo Karola Marka nastoupil Pavel Malura. V případě Jihočechů však nejde o klasickou výměnu trenérů, Kotrba hlavního kouče sháněl už od letní přípravy.

Oba kluby jsou současně na chvostu prvoligové tabulky bez jediného bodu. Třetí klubem s nulovým ziskem je Olomouc, ta však o ně přišla za trest v korupční aféře.

Změna i v hráčském kádru

Budějovičtí také udělali první změnu v hráčském kádru, podle Kotrby odešel Chorvat Lovre Vulin a z Trnavy přišel slovenský obránce Jaroslav Machovec. Cipro nevyloučil, že podoba kádru ještě není definitivní. "Máme pořád čas na to, abychom někoho získali a nebo nás někdo opustil. Myslím, že k určitým změnám v kádru ještě dojde," dodal Cipro.

Reklama

Související témata: