Hlavní obsah

Čistý rejstřík. Kuchta je pro ligový start volný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bude středem pozornosti. Jako nedávný hráč Slavie s tím musí v rudém dresu počítat. Reprezentant Jan Kuchta každopádně může v úvodním kole fotbalové ligy proti Liberci nastoupit. Posila fotbalové Sparty si trest za vyloučení v posledním utkání za sešívané odpykala během angažmá v Rusku. Informaci po přezkoumání potvrdil Richard Baček, předseda Disciplinární komise LFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty Praha pije během otevřeného tréninku pro fanoušky před startem sezony.

Článek

Sešívaní v posledním podzimním kole remizovali v Ostravě 3:3. Jan Kuchta byl na Baníku za hraní rukou na brankové čáře vyloučen a dostal od disciplinárky za vyloučení stop na jedno utkání.

Později se ukázalo, že šlo o jeho poslední ligové vystoupení v sešívaném dresu, protože v zimě přestoupil do Lokomotivu Moskva.

Po jeho příchodu do Sparty tak komise přezkoumala, jak to s jeho trestem je.

Ne finančně, ale sportovně by Spartu bolelo, kdyby nepostoupila v Konferenční lizeVideo: Sport.cz

„Hráč odcházel do Ruska s trestem zastavení závodní činnosti na jedno soutěžní utkání a tento trest měl přenesený do svého záznamu v tzv. Transfer Matching Systemu. Disciplinární komise LFA se případem Jana Kuchty v minulých týdnech intenzivně zabývala a měla k dispozici několik oficiálních dokumentů z Ruské fotbalové federace, a především pak nový záznam v systému FIFA TMS (FIFA Transfer Matching System), podle kterého nemá nyní hráč při návratu z Ruska do české ligy uvedenou žádnou sportovní sankci," vysvětluje předseda komise Richard Baček.

„Především na základě tohoto záznamu můžeme potvrdit, že naše disciplinární komise nyní neeviduje vůči hráči Kuchtovi žádný disciplinární trest a může tak nastoupit za Spartu k prvnímu ligovému utkání soutěžního ročníku 2022/23," dodává Baček.

Sparta potvrdila zájem Feynoordu o Dávida Hancka. Vzdá se zkušeného obránce?Video: Sport.cz

Podle reglementu FIFA se tresty přenášejí do nového angažmá v jiných zemích. Jenže Kuchta nastoupil v úvodu jara jak v poháru proti Jeniseji Krasnojarsk (0:4), tak i v lize proti Chimki. Navíc dal gól, jímž rozhodl o výhře 3:2.

Chimki podaly proti startu českého hráče protest a žádaly kontumaci výsledku.

Ruská kontrolní a disciplinární komise dospěla k závěru, že Kuchta startoval neoprávněně v zápase Ruského poháru proti Jeniseji. Protest Chimki zamítla.

„Jenisej Krasnojarsk mohl proti Kuchtově startu podat protest, ale neučinil tak. Hráč si tudíž odpykal své provinění ve zmíněném pohárovém střetnutí a v lize proti Chimki nastoupil oprávněně," podala ruská disciplinárka šalamounské vysvětlení.

Rozhodující je teď stanovisko FIFA, podle níž se Kuchta vrací do české ligy s čistým rejstříkem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.