Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Zápas Slavie s Plzní? Ať tohle hodnotí spíš Karlos Vémola!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve svém pravidelném glosáři pro Sport.cz se trenér Josef Csaplár ohlíží tentokrát za nedělním šlágrem fotbalové ligy mezi Slavií a Plzní. Co si myslí o třech červených kartách pro Viktorii, o kvalitě utkání a o neúctě hlavních aktérů k soupeři?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek, rozhodčí Pavel Franěk a Matúš Kozáčik po utkání Slavia Praha - Viktoria Plzeň.

Článek

„V neděli se odehrály v rámci české ligy zápasy mezi elitními týmy. Gratuluju, bez sebemenší ironie, rozhodčím Berkovi a Fraňkovi, kteří vedli utkání Ostravy se Spartou, respektive Slavie s Plzní. Tleskám oběma. Pokud jim nastoupí na hřiště dvaadvacet bojovníků MMA, bez jakéhokoli respektu k soupeři i k divákovi, a na lavičkách jsou realizační týmy, u kterých by se jejich část měla prověřit psychologickým testem, zvládli zápasy na jedničku s hvězdičkou.

Mluvím tedy spíš o vyhroceném duelu v Edenu. K vidění bylo přes třicet faulů, pět žlutých, tři červené. Jestli si někdo stěžuje na rozhodčí, tak chci upozornit, že proti sobě hrály kluby, které mají příštích pět let na téma sudí a křivda držet bobříka mlčení. Pokud mají jiný názor, ať si pustí záznamy videa jejich utkání za posledních iks let.

Co měl sudí Franěk dělat? Pokud by utkání v Edenu řídil arbitr z Ligy mistrů, ve dvacáté minutě budou lidé z laviček na tribuně, po třiceti minutách rozhodčí zápas ukončí. A pošle všechny domů, aby se probrali. Povinně bych hráčům, trenérům i vedení klubů nařídil: Dívejte se dokola aspoň dva dny v kuse třeba na El Clássico. Barcelona je na pokraji bankrotu, prožívá nejtěžší období ve svých dějinách, a v jak skvělém prostředí se zápas odehrál. Nebo na utkání Tottenhamu s Manchesterem United, kdy oba trenéři i realizační týmy byli na pokraji vyhození a chovali se naprosto profesionálně.

Pokud tohle bude v české lize pokračovat dál, navrhuju televizním stanicím, ať si na takové zápasy zvou na hodnocení jako experta do studia Karlose Vémolu. Karlos bude mít další solidní zaměstnání. A já se ptám: Kolik diváků přilákal ten zápas? Kolik rodičů vezme po jeho zhlédnutí své děti a dají je na fotbal? Kolik přiláká sponzorů? Kdy už tohle, proboha, pochopíte?

Bavit se v souvislosti se zápasem Slavie s Plzní o fotbale tedy nemá smysl. Žádný tam nebyl. Lze se bavit jen o faulech. Červené karty byly uděleny správně. Ale z pohledu celé české ligy, vysvětlujte někomu, že v základní sestavě Slavie nastoupil hráč Hromada, který měl být za faul na olomouckého Hálu vyloučený a od disciplinárky dostat ve čtvrtek trest na pět zápasů. Vysvětlujte někomu, že sparťan Dočkal dá ve středu gól Teplicím v MOL Cupu, když měl dostat třízápasové stop za zákrok v zápase s Mladou Boleslaví. Tohle je otázka pro komisi rozhodčích. Franěk prostě v Edenu nasadil laťku, kterou držel do konce zápasu. Snad ale tento metr budou držet všichni jeho kolegové."

Josef Csaplár

Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: