Hlavní obsah

Krejčí se pouze bránil útokům hráče Slavie, tvrdí Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulá sezona byla nejspíš světlou výjimkou. Zdálo se po ní, že nesmiřitelní rivalové už jsou natolik vyspělí, aby se jejich vzájemné zápasy staly očekávanou oslavou fotbalu. Sobotní 308. derby mezi Slavií a Spartou (1:1) však opět sklouzlo k válčení a nechutnostem, bylo v první řadě reklamou na nenávist. „Utkání se z vícero důvodů rozpadlo, nebylo hezké,“ neskrývá Brian Priske, dánský trenér Sparty.

Nebylo to hezké, říká o derby Brian Priske. Krejčí se jenom bránil!Video: Sport.cz

 
Článek

Býváte označován za trenéra, který na české scéně nastavuje jinou, lepší fotbalovou kulturu. Jak vám po takovém derby je?

Derby ve spoustě ohledů nebylo hezké. Viděli jsme více faulů než hry, což byste od dvou nejlepších týmů neočekávali…

Neměl jste v určitých okamžicích chuť se sbalit a odejít z českého fotbalu?

Ne, vůbec ne. Derby jsou ve všech zemích stejná. Miluju je, derby jsem poznal v Dánsku, Anglii, Belgii… Občas se, stejně jako na Slavii, mohou vymknout z rukou. Já jsem ale ve Spartě spokojený, jsem moc rád, že jsem její součástí. Derby sice nebylo hezké, ale takové myšlenky jsem rozhodně neměl.

Neurčilo rozestavení obou týmů již předem, že ze zápasu bude válka?

Vždy nastupujeme ve stejné formaci, takže víte, co od nás můžete očekávat. Občas samozřejmě aplikujeme drobné taktické variace. Slavia většinou hraje hodně soubojově a 1 na 1, což je jejich styl a už před zápasem nám mohl tento fakt o rázu utkání spoustu napovědět. Nakonec však bylo derby převážně o strkanicích a četných přerušeních.

Jindřich Trpišovský o červených kartách: Pavel Řehák chtěl situaci uklidnit. Co vyčte Bořilovi? Video: Sport.cz

Když mluvíte o strkanicích, jak jste viděl melu, po níž dostal Krejčí spolu se slávistou Bořilem červenou kartu?

Incident jsem už na záznamu viděl a doufám, že se někdo na zodpovědných pozicích k němu postaví. Myslím si, že se Krejčí pouze bránil útokům hráče Slavie. Můžu se plést, ale je to zkrátka můj názor.

Proč se podle vás derby tak zvrhlo a budete v tomto ohledu vyčítat něco svým svěřencům?

Složitá odpověď. Hráči jsou od toho, aby bojovali jeden za druhého. Což se také stalo. Kdyby tomu tak nebylo, tak by zápas mohl dopadnout jako minule. Loni jsme tady prohráli 0:4. Chtěli jsme hrát náš fotbal, ale řekněte, kolik přerušení bylo. Kluci se kolikrát postavili jeden za druhého, jsem za to na ně hrdý. Nedal se vyčíst jednotný směr, jak se adaptovat na rozhodování sudího. Můžeme na videu samozřejmě najít incidenty, kdy vyhodnotíme, že jsme měli mít emoce pod kontrolou. Ale jsme jen lidské bytosti, hráči se nezalekli celých 100 minut.

Nebylo to důstojné derby, o fotbale to nebylo skoro vůbec, říká Filip PanákVideo: Sport.cz

Právě v desáté minutě nastaveného času jste zachránili remízu.

S ohledem na průběh zápasu jsme získali důležitý bod. Přijeli jsme sice s cílem získat tři a prezentovat se naší hrou, ale z vícero důvodu se utkání rozpadlo. Viděli jsme spoustu soubojů, strkanic a emocí, proto jsme se úplně nedostali do tempa a k naší hře. Taková utkání rozhodují detaily, kterými tentokrát byly dvě penalty.

Loni 0:4, teď 1:1. Musíte mít radost z progresu, který váš tým od posledního zápasu v Edenu udělal.

Ano, jednoznačně. Jsem na kluky pyšný, jak se s derby popasovali. Je vidět, jaký pokrok jsme za poslední pár měsíců udělali. Máme bod zvenku, zvládli jsme utkání na hřišti těžkého soupeře.

Hodně zvláštní zápas, hodnotí Václav Jurečka. Bod je pro nás ztrátou, škoda, že jsme neudrželi koncentraciVideo: Sport.cz

Penaltu v závěru proměnil Lukáš Haraslín, který přišel až jako střídající hráč. Proč jste nejproduktivnějšího hráče ligy nechal ze začátku jen na lavici?

Nebylo to lehké rozhodnutí. Měl v nohou za poslední dobu spoustu zápasů. Chtěl jsme cítit sílu i z naší střídačky. Měl jsem pocit, že když přijde až v průběhu zápasu, může být jedním z rozhodujících prvků, což se mu také povedlo.

Jak byste zhodnotil výkon Angela Preciada, který brzy inkasoval žlutou kartu a také zavinil penaltu?

Hrál teprve třetí utkání v novém prostředí, navíc derby, takže bych na něj nebyl tak přísný. Penaltu jsem neviděl, ale je zkrátka součástí fotbalu a věřím, že rozhodčí udělal správné rozhodnutí. Pokud jde o žlutou kartu, určitě si stejný trest zasloužilo více hráčů. Jsem s Angelem obecně spokojený, je s námi zatím jen pár dní a za tu dobu udělal obrovský progres. Jsem moc rád, jak rychle se zvládl adaptovat a jakou konkurenci přináší na naši pravou stranu.

Reklama