Hlavní obsah

Rozhodčí po derby: Chtěli jsme nastavit volnější metr, aby se hrál fotbal, ale nešlo to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vážnějšího přehmatu se nejspíš nedopustil. V některých případech by možná šlo diskutovat o druhé žluté kartě. Přesto bude rozhodčí Ladislav Szikszay jednou z nejdiskutovanějších postav gladiátorského derby. Fotbalisté Slavie v něm remizovali se Spartou 1:1. Zápas, který měl být šlágrem ligového podzimu, se kvůli řadě nechutných strkanic a scén stal spíše odstrašujícím příkladem.

Nebylo to důstojné derby, o fotbale to nebylo skoro vůbec, říká Filip PanákVideo: Sport.cz

 
Článek

Zástupci nesmiřitelných rivalů se v jednom shodnou. Stěžují si, že nebylo možné pochopit, jakým směrem chce rozhodčí derby vést.

Sám sudí jim svým způsobem dává za pravdu…

„Počítali jsme s tím, že utkání bude nervózní. Chtěli jsme na začátku zápasu nastavit metr trochu volnější, aby se hrál fotbal. Pak ovšem zjistíte, že to prostě nejde. Chtěli jsme to pak víc rozpískávat, kouskovat hru, aby nedocházelo k nejrůznějším konfliktům, ale bohužel někdy se to nedařilo,“ líčí Ladislav Szikszay v rozhovoru pro O2 TV Sport.

Výsledek určily dvě penalty. Nejprve ji využila Slavia po souboji sparťana Preciada s Tijanim.

„Byl jsme situaci blízko. Z mého pohledu šel Preciado nešikově pod nohy hráče Slavie, podrazil ho při možnosti zakončit, takže za mě to byl pokutový kop,“ popisuje svůj pohled hlavní sudí.

Potyčky po derby Slavia - Sparta v pražském Edenu Video: Sport.cz

Vrcholem nechutných scén byla mela, po níž byli vyloučeni oba kapitáni. Podle rozhodčího však nebyla původem strkanice mezi Bořilem a Krejčím.

„Neřekl bych. Slavia vedla, závěr už byl nervózní. Konflikt podle mě vyvolal spíš běžný přestupek na gólmana Sparty, jehož se dopustil Chytil tím, že do brankáře strčil. Pak proběhla strkanice, kdy se Bořil s Krejčím drželi pod krkem. Cloumali sebou, za mě je to hrubé nesportovní chování obou hráčů v přerušené hře,“ vysvětluje Szikszay, proč oba zápasníky vyloučil.

Hodně zvláštní zápas, hodnotí Václav Jurečka. Bod je pro nás ztrátou, škoda, že jsme neudrželi koncentraciVideo: Sport.cz

V desáté minut nastavení pak sparťan Haraslín vyrovnal z penalty za ruku Ogbua. Upozornil na ni videorozhodčí Marek Radina.

„Z mého pohledu se mi zdálo, že Ogbu zahrál při odkopu tělem. Dostal jsem ale informaci od VAR, že zahrál rukou, která byla daleko od těla. Potvrdil jsme si to sám i u přezkumu, proto jsem nařídil pokutový kop,“ vysvětluje Szikszay, proč nemohl uznat Chytilův gól na 2:0, který před přezkoumáním u videa padl.

Po brance na 1:1 už sešívaní jen rozehráli ze středového kruhu a rozhodčí neslavné derby závěrečným hvizdem ihned ukončil.

Reklama