Hlavní obsah

Diskotéka v kabině, Kovy on fire! Pardubice se loučily s trenérem, ten přiznal přesun do Liberce

„Kovy on fire,“ znělo z kabin až do tiskového střediska v Ďolíčku. O pár momentů později Radoslav Kováč s košilí zmačkanou láskou od svých svěřenců, předstoupil před novináře. Úplně naposledy jako trenér Pardubic. Sám potvrdil, že od nové sezony povede Liberec. Angažmá ve východočeském klubu v utkání dvou již zachráněných celků zakončil sobotním vítězstvím 1:0 nad Bohemians. „Věřím, že jsme tu po sobě něco zanechali,“ líčil Kováč.

Foto: David Taneček, ČTK

Radoslav Kováč na archivním snímku

Článek

„Určitě,“ skočil mu do řeči tiskový mluvčí Radek Klier.

Necelé dvě sezony, dvě záchrany. Pokaždé s úplně jiným týmem. Opory minulého ročníku, jako například Robin Hranáč, Tomáš Vlček či Dominik Janošek, už září na prestižnějších adresách. První dva jmenovaní dokonce v národním mužstvu.

Ze šatny pardubických fotbalistů zněly i další oslavné hitovky. Žijeme len raz, Sarà perché ti amo… Kováčovi svěřenci měli za to, že si zasloužil co nejhezčí odchod.

„S hráči máme fantastický vztah. Kluky mám hrozně rád, budu na ně vzpomínat. Na všechny, zvládli jsme i těžké časy,“ bilancoval Kováč.

Těžké? Možná slabé slovo. Když převzal Pardubice v devátém kole minulé sezony, tým byl v rozkladu a s pouhými třemi body se krčil na dně tabulky. „Nakonec jsme to zvládli. A letos s obměněným kádrem také.“

Ačkoliv to nebylo jednoduché. Spekulace o Kováčově konci prosakovaly do médií i v době, kdy pardubičtí ještě bojovali o udržení. „Těžko se mi spalo hlavně před zápasem se Zlínem. Byl jsem snadný terč, protože jsem už měl podepsáno v Liberci. I z vedení jsem cítil, že tlak je velký,“ přiznal nyní již bývalý trenér Východočechů.

Úvodní duel nadstavby Pardubice zvládly, stejně jako ten následující s Českými Budějovicemi. Po prohře v Jablonci daly na záchranu definitivní štempl minulý víkend demolicí Karviné (4:0). „Dokázali jsme, že když musíme zabrat, tak zabereme. Mohli jsme proměnit i nějaké dřívější mečboly, ale asi to tak mělo být,“ těšilo Kováče.

A nastala první fáze oslav. Sice jen střídmější, jelikož mužstvo ještě čekal duel s Bohemians. I tak ale stála za to.

„Byli jsme v úterý na večeři, trošku jsme si zařádili,“ culil se Kováč. I přes společensky unavující program ale jeho svěřenci zvládli i poslední duel sezony. A oblíbenému kouči dali sbohem těsnou výhrou nad Klokany.

„Jsem hrozně rád, že jsme se rozloučili vítězstvím. Dopadlo to dobře. Ráno mě bolelo břicho, když jsem si představil, jak šíleně asi je třeba trenérům Zlína. Ale na někoho to padnout muselo a těší mě, že jsme to nebyli my. Pardubice do ligy patří,“ uzavřel Kováč.

Dva roky se v Pardubicích úspěšně pral o udržení. V Liberci ho čeká nová mise. Severské mužstvo s novým majitelem Ondřejem Kaniou prahne po úspěších, Kováč má být jejich strůjcem.

Pokud úkol splní, třeba na některou z tiskových konferencí přijde v ještě o něco zmuchlanější košili než při pardubické derniéře.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.