Hlavní obsah

Do Vánoc třináct proher. United zažívají jedno z nejhorších období v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už se chvílemi zdálo, že se v Manchesteru United blýská na lepší časy. Kdo v minulé sezoně nebo během podzimu dostal dojem, že Rudí ďáblové jsou zpět mezi elitou, zřejmě svůj úsudek rychle přehodnotí. Svěřenci trenéra Erika ten Haga padli v sobotu na půdě West Hamu 0:2 a prohráli do Vánoc už třináctý zápas, nejvíce za posledních více než 90 let.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Hlavní trenér Erik ten Hag (druhý zleva) a napravo vedle něj asistent Steve McClaren během prohry 0:2 na půdě West Hamu.

Článek

Pouze v sezoně 1930/1931 prohráli Rudí ďáblové do Vánoc více zápasů, konkrétně 16. Také v tomto ročníku nakonec spadli z anglické nejvyšší soutěže. Teď na tom rozhodně nejsou tak hrozně, aktuálně jim patří osmé místo a minimálně boj o pohárovou Evropu je otevřený.

Jenže na druhou stranu United skončili v základní skupině Ligy mistrů poslední a na jaře si Evropu nezahrají, trofej v Ligovém poháru po prohře s Newcastlem také neobhájí. Zbývá tedy FA Cup a právě domácí soutěž.

„V roce 2023 jsme ovládli pohár, hráli jsme finále FA Cupu, skončili třetí v lize. Byly tam světlé okamžiky, ale v tuto chvíli podáváme podprůměrné výkony. Má to své důvody, mimo jiné hodně zraněných. Tým bude lepší, pokud se absentující hráči vrátí. Musíme být klidní, držet pohromadě, držet se plánu a zabrat společně,“ řekl po porážce ten Hag.

Má pravdu, že marodka United je opravdu rozsáhlá. Třeba ze stoperů chyběli v sobotu Harry Maguire, Victor Lindelöf, Lisandro Martínez i Raphael Varane. K tomu i důležití hráči do zálohy či ofenzivy jako třeba Mason Mount, Casemiro nebo Anthony Martial. Je jasné, že takové absence se musí projevit.

United chybí mimo jiné kreativita ve finální fázi, což dokumentuje i fakt, že poprvé od roku 1992 Rudí ďáblové neskórovali ve čtyřech soutěžních duelech za sebou, i když remíza 0:0 s Liverpoolem se svým způsobem počítá.

„Manchester United vypadá strašně mdle a neatraktivně. Na týmu v tuto chvíli není nic, co by vás inspirovalo. Ten Haga čeká hodně práce,“ glosoval pro BBC bývalý manažer Brentfordu, Nottinghamu Forest či QPR Mark Warburton.

Zatímco v Česku mají týmy několik týdnů na vyléčení šrámů, zregenerování a přípravu na jaro, v Anglii nikoliv. Větší prostoj čeká United až mezi 14. lednem a 1. únorem. Navíc se nedá očekávat, že by na Old Trafford dorazilo nějak mnoho posil.

Ten Hag tak musí doufat například v probuzení předsezonní posily z Atalanty Rasmuse Höjlunda. Dánský 20letý útočník zasáhl zatím do 14 ligových zápasů, odehrál téměř 950 minut, jenže bez gólu i asistence. V Lize mistrů se přitom v šesti utkáních prosadil pětkrát.

„V tuto chvíli nejsme na špici, ale s Liverpoolem jsme viděli, že se s ní můžeme měřit. Základem je 90 minut dobře bránit, to musí být náš standard,“ velí nizozemský kouč. „Je těžké zůstat pozitivní, ale je to naše práce. Tohle je Manchester United, jeden z největších klubů na světě. Víme to a musíme si sáhnout do svědomí, podívat se do zrcadla, zpochybnit sami sebe a jít dál,“ dodává krajní obránce Luke Shaw.

Měl by kouč Erik ten Hag v Manchesteru United skončit?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2597 čtenářů.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.