Hlavní obsah

Dobyde Plzeň po letech Eden? O motivaci má postaráno: bídná série a úlet Krmenčíka!

Praha

V Edenu prohrávala od poloviny svojí zlaté éry. Tedy i v sezoně, kdy s pomyslným klackem v ruce porazila červenobílý a letenský tank. O posledních třech letech, kdy sešívaní dominují českému fotbalu, ani nemluvě. Pro Plzeň je stadion Slavie téměř osm roků prokletý. V neděli se tam představí znovu, v ligovém šlágru. Paradoxně za konstelace, kdy kvůli tříleté absenci v Evropě není v dobré finanční kondici a shání kupce, má solidní šanci sérii zlomit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Krmenčík zatím marně hledá formu

Článek

Do Prahy přijede v roli lídra, vyhrála 11 z 12 kol. Byť výkonnostně oslnila málokdy. Slavia je čtyři body vzadu. A má problémy. Přeplněná marodka, nevýrazná vystoupení v Konferenční lize, nezvyklé výpadky v domácí soutěži, špatná koncovka. Nastal tedy pro Viktorii ten správný čas, aby po delším čase dobyla Eden?

„Vedeme ligu, sledujeme naše největší konkurenty Slavii, Spartu i Slovácko. Ale víme, jak v Edenu poslední dobou hrajeme. Když si říkáme nebo se píše, že tam můžeme vyhrát, tak dvacet minut nevylezeme z vápna. Ale určitě nebudeme alibisti. Víme, že Slavia není úplně v pohodě, budeme chtít proti ní něco uhrát," prohlásil plzeňský záložník Jan Kopic.

Na stadionu Slavie zvítězili Západočeši naposledy v dubnu 2014, kdy na lavičce seděl nynější kouč Hradce Králové Miroslav Koubek. Z tehdejšího týmu zbyli v kádru jen obránci Řezník s Hejdou. Od té doby dovedl Plzeň v Edenu k jedinému bodu trenér Adrian Guľa, loni v červnu díky bezbrankové remíze (viz tabulka). Komplex nezlomila pod kouči Krejčím, Pivarníkem, Bečkou ani během druhého působení Vrby.

Plzeň v Edenu (od roku 2014)
1:5 (květen 2021)
0:1 (červen 2020)
0:0 (červen 2020)
1:3 (květen 2019)
0:4 (září 2018)
0:2 (květen 2018)
0:1 (březen 2017)
0:5 (květen 2016)
0:1 (srpen 2014)
2:0 (duben 2014)

„Vypadá, že v lize roste náš výkon s kvalitou soupeře. Nejlepší výkony jsme podali proti Spartě, Slovácku a Jablonci. Mrzí nás, že jsme vypadli z domácího poháru. Věřím ale, že se dáme do kupy tak, abychom utkání na Slavii zvládli lépe herně i výsledkově," narážel trenér Michal Bílek na středeční porážku s Mladou Boleslaví v osmifinále MOL Cupu (0:2).

Naopak Slavia si zvedla v týdnu náladu těsným triumfem nad Olomoucí v dohrávce 3. kola. Pozápasové události významně zvýšily pikantnost zítřejšího hitu. A sice úlet reprezentačního útočníka Michaela Krmenčíka. Muže, který s Plzní získal tři mistrovské tituly, a kterého do západočeského klubu před deseti lety přetáhl ze Sokolova současný majitel Viktorie Adolf Šádek.

Při tradiční děkovačce se přidal k fanouškům Slavie, kteří skandovali vulgární pokřik proti Plzni. Za své chování se sice následně omluvil na sociálních sítích, nicméně u příznivců Viktorie se stal definitivně personou non grata. Pomstí se v neděli Krmenčíkovi bývalý klub nebo v Edenu zase nevyhraje?

Reklama

Související témata: