Hlavní obsah

Drahá pyrotechnika, Sparta má podmínečně uzavřenou část hlediště

Aktualizováno

Vede válku se svými kotelníky - a ještě za ně musí platit. Fotbalová Sparta Praha dostala pokutu 120 tisíc korun za výtržnosti fanoušků v utkání se Slováckem, zároveň má podmínečně uzavřenou část hlediště. Disciplinární komise klubu konkrétně sečetla pronesení a použití pyrotechniky vedoucí k přerušení utkání, výtržnosti a vhazování předmětů na hrací plochu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na Letné se pár minut nehrálo. Sparťanští fanoušci naházeli na hrací plochu světlice a dělobuchy.

Článek

Dohrávka utkání 14. ligového kola proti Slovácku byla pro Spartu vítězná. Jinak ovšem u zeleného stolu sčítá negativa. Peněžitou pokutu ve výši 120 tisíc korun a trest podmíněného uzavření sektorů B1, B2, B3 a B4 na jedno soutěžní utkání se zkušební dobou na dva domácí zápasy.

„Rozhodli jsme po důkladném prošetření všech materiálů a vyslechnutí zástupců klubu o trestu podmíněného uzavření sektorů 'kotle' sparťanských fanoušků, který jednoznačně cílí primárně na potrestání těch, kteří jsou za tuto situaci odpovědní," předesílá Richard Baček, předseda Disciplinární komise LFA.

"Vedle toho při stanovení výše peněžité pokuty i podmíněného charakteru uzavření sektoru jsme výrazně zohlednili všechna opatření, která sparťanský klub dlouhodobě činí," dodává.

Pochod sparťanských fanoušků z náměstí Míru do EdenuVideo: Sport.cz

Komise oceňuje, že Sparta vynakládá velké úsilí a také finanční prostředky, aby disponovala komplexním souborem opatření, která mají za cíl zvyšování bezpečnosti na stadionu a boj proti patologickým jevům na tribunách.

"Jednání klubu směrem k fanouškům lze v dlouhodobém horizontu označit za aktivní, předvídatelné, strukturované a zodpovědné. Sparta čelila při utkání se Slováckem chování části fanoušků, které mělo jednoznačně vysoce negativní vliv na průběh utkání. Ze strany komise považujeme za důležité zohlednit, že klubem přijatá opatření mají zřetelnou ambici vymezit se proti neakceptovatelnému chování na stadionech a přispět ke zvýšení bezpečnosti. Efekt těchto opatření je patrný na jinak nezávadném chování drtivé většiny fanoušků, která se také mimo jiné proti chování 'kotle' vymezila," dodává Baček.

Za nepřístojnosti fanoušků ovšem platí i další kluby. Ostravský Baník 100 tisíc, Slavia 50 tisíc, Slovácko 30 tisíc, Zlín a Brno 20 tisíc korun.

Reklama