Hlavní obsah

Dvě červené, Kováč na tribuně. Pardubice rozdýchávaly verdikty Szikszaye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pardubickém týmu i jeho fanoušcích bublala frustrace, z tribun byly slyšet jedovaté poznámky směrem k hlavnímu rozhodčímu Ladislavu Szikszayovi. Východočeši podlehli ve fotbalové lize Baníku Ostrava 0:1, zápas končili bez dvou vyloučených obránců a s trenérem Radoslavem Kováčem na tribuně. „Dostáváme se do situace, kdy hráči neví, za co je žlutá a za co červená, nebo kdy zasahuje VAR. I my na střídačce, když se díváme na tabletu, přemýšlíme, co se děje,“ krčil rameny na tiskové konferenci pardubický asistent David Mikula.

Foto: David Taneček, ČTK

Pardubický obránce Pablo Ortiz dostává červenou kartu od rozhodčího Ladislava Szikszaye

Článek

Po obdržené brance v 69. minutě od Filipa Blažka se chtěly Pardubice ještě pokusit nějaký bod z duelu s Baníkem vydolovat. Jenže plány jim trhaly červené karty. V 72. minutě byl po druhé žluté kartě za šlapák na Jana Jurošku vyloučen obránce Martin Chlumecký. Na cestě do kabin Juroškovi vyčinil, Szikszayův verdikt těžko rozdýchával nejen on.

Kouč Kováč viděl za protesty červenou kartu. „Tu situaci jsme měli před očima, cítili jsme malinkou křivdu. Rozhodčí zapíská, až když hráč Baníku zařve. A najednou udělí žlutou kartu. Kovy vyjel na pana rozhodčího. Nevím, jestli mu řekl něco až tak extrémního, aby to bylo na červenou. Krátce předtím jsme inkasovali gól, šli jsme do deseti podle mě po sporné kartě. Emoce hrají roli, v tomhle jsme to nezvládli,“ líčil Mikula.

Szikszay v oficiálním zápise o utkání poukázal na Kováčovy vulgární urážky, jeho vyloučení zdůvodnil následovně: „Červená karta během zápasu. Použití pohoršujících, urážlivých nebo ponižujících výroků nebo gest. Křičel z prostoru technické zóny na R slovy „Jděte už do pí… vy zm…!“

Uběhlo pár minut a domácí vstřebávali další ťafku. Pablo Ortiz v 78. minutě férově odstrčil v souboji Davida Buchtu, následně ho však nohou trefil do hlavy. Jestli se mu mohl vyhnout, ví jen on sám. Každopádně Szikszay ho po druhé žluté kartě poslal do kabin za Chlumeckým.

„Říkáme si v kabině, abychom nedostávali zbytečné karty. Viděl jsem to zepředu a nemyslím si, že by tam bylo šlápnutí na hlavu, jak nám říkal pan rozhodčí,“ zmínil pardubický útočník Vojtěch Patrák.

„Obě červené byly po žlutých, takže to byly čtyři fauly na žlutou. Viděl jsem jen druhý zákrok Chlumeckého. První dva fauly v první půli jsme měli přes celé hřiště. A druhá žlutá pro Ortize? Nejdřív jsem viděl čistý zákrok, balon v autu a pak mi situaci zakryl čtvrtý rozhodčí. Nevím, k čemu došlo,“ pověděl Mikula.

Pardubickou CFIG Arenou pulsovalo plno emocí. „Ale já jsem byl docela v klidu, obvykle bývám víc emoční. Nevím, k čemu přesně došlo. Ale Ortiz mohl Davida přeskočit, nemusel jít do kontaktu. Chlumecký měl už žlutou, v takovém případě my trenéři nabádáme hráče, aby byli opatrnější,“ uvedl trenér Baníku Pavel Hapal.

„Tyhle situace neovlivníme a není to náš problém. Nechtěli jsme se pak do něčeho zapojovat, zbytečně by nás to vyhodilo z koncentrace. Snažili jsme se dál hrát svou hru,“ doplnil střelec gólu Blažek.

Pardubice se i ve dvojitém oslabení hnaly za bodem, vytvořily si pár závarů. „Měli jsme lépe reagovat a víc držet balon,“ vnímal Hapal.

„Bylo to pro nás těžké. Jsme mladý tým, tyhle situace jsou pro nás zkušenostmi. Každý se s nimi vypořádal po svém. Je to pro nás ponaučení,“ řekl Patrák po porážce.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice