Hlavní obsah

Fandí i West Hamu, ale Sparta zůstává pro Labanta srdcovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři tituly v rudém dresu pro něj představují zásadní kapitolu bohaté fotbalové kariéry. Díky nim zažil Ligu mistrů, v níž si třeba v březnu 2004 tým s Karlem Poborským a spol. zahrál osmifinále na San Siru proti AC Milán. Slovenský internacionál Vladimír Labant na letenské angažmá vzpomíná s vděčností. „Sparta je moje srdcovka. Na její pohárové zápasy se stále vracím, jezdíme do Prahy s rodinou,“ líčí 49letý bývalý obránce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta před utkáním osmifinále Ligy mistrů s AC Milán na San Siru v březnu 2004. Dole zleva: Lukáš Zelenka, Karel Poborský, Tomáš Hübschman, Pavel Pergl a Jiří Štajner. Horní řada: Rastislav Michalík, Petr Johana, Vlado Labant, Tomáš Sivok, Radoslav Kováč a Jaromír Blažek.

Článek

Spojil příjemné s užitečným. V mateřské Žilině působí jako asistent trenéra týmu do 19 let a los 2. kola Youth League v týdnu zavedl jeho MŠK do Prahy proti Spartě.

„Den před zápasem jsme trénovali na Strahově, takže jsem ještě zastihl první tým před odletem do Glasgow. Mluvil jsem s Tomášem Sivokem, Víťou Lavičkou nebo Lukášem Haraslínem. Příjemné setkání, Praha je můj druhý domov,“ usmívá se Vladimír Labant.

Na Letnou se koncem 90. let přesunul rovnou z Edenu, což tehdy vyvolalo slušný poprask. „Ve Slavii už tolik známých nemám.“

Foto: Archiv Sparty

Vlado Labant v horní řadě druhý zleva před zápasem Sparty s Bayernem Mnichov. V dolní řadě je druhý zleva Pavel Kadeřábek a čtvrtý Zdeněk Folprecht.

Byl prvním Slovákem, který si zahrál Ligu mistrů. Ze Sparty pak odešel do West Hamu. „I do Londýna ještě občas stále jezdím. Ale co se Luděk Mikloško vrátil do Baníku, tak už jen jako fanoušek. Ke Spartě mám vztah mnohem silnější,“ srovnává slovenský internacionál, který si během kariéry zahrál také v Rakousku.

U fotbalu zůstal doma v Žilině. „Šestnáct let působím u mládeže. Prošel jsem jako trenér všemi kategoriemi.“

Pod Dubňom za tu dobu vyrostl třeba Milan Škriniar, současná opora Paris St. Germain. Nebo Dávid Hancko, který se ze Sparty odrazil do Feyenoordu a hlasitě si tam říká o velké angažmá.

V titul jsme začali věřit kolem Vánoc, přiznává Brian Priske. Říkal jsem, že brzy budeme první v tabulceVideo: Sport.cz

„Sparta je pro slovenské hráče určitě ideální odrazový můstek do Evropy. Sleduji, jak se za poslední rok zlepšila. Všichni si pochvalují působení trenéra Briana Priskeho,“ kvituje Labant.

„Kluci si chválí jeho skvělý rukopis. Dobře mužstvo poskládali. Cizinci musí být v mužstvu jako rozdíloví hráči, plus odchovanci, tak je to správně,“ líbí se mu vývoj mistrovského týmu.

On sám je spokojený u mladých, mezi dospělé se nežene. „Trénování u mužů je dost nevyzpytatelné. Jsem rád, že můžu pracovat doma. Baví mě mladé posouvat a sledovat, jak rostou. Myslím, že naše akademie je nejlepší na Slovensku. Pomáhá nám, že béčko dospělých hraje druhou ligu. Mladí tak mají možnost lepšího přechodu do velkého fotbalu. Dostávají velkou šanci i v áčku, což mě těší,“ vychvaluje svůj klub, který je sázkou na mladé vyhlášený podobně jako třeba amsterdamský Ajax.

Foto: Sparta.cz

Snímek ze zápasu Sparta - Žilina v Youth League hráčů do 19 let.

Kariéru elegantního fotbalisty, který v Lize mistrů vstřelil pět gólů, přibrzdilo několik vážných zranění. Fanoušky Sparty dodnes vyděsí třeba vzpomínka na zlomeninu nohy, kterou utrpěl po srážce se spoluhráčem Petrem Gabrielem v derby roku 1999, za který byl Labant na Slovensku vyhlášen Fotbalistou roku.

Velké morální ocenění si vysloužil nedávno během covidu. Spolu s dalšími trenérskými kolegy ochotně nahradil nemocné zaměstnance u výrobního pásu v potravinářské továrně majitele klubu Jozefa Antošíka.

„Hlavně doufám, že už je celá covidová etapa pryč. Vůbec jsme neváhali, nejen klub se během pandemie ocitl v těžké situaci. Každého zaměstnance ve fabrice je třeba si vážit, obdivuji je,“ říká Labant.

Pokud jde o Youth League, Žilina dvakrát vedla, a nakonec uhrála na hřišti Vltavínu nadějnou remízu 2:2. Odveta se bude hrát 29. listopadu na Slovensku.

„Dobrý zápas se spoustou šancí na obou stranách. Snad v odvetě využijeme výhodu domácího prostředí,“ doufá Vlado Labant, že svou Spartu vyřadí.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice