Hlavní obsah

Příbram - Pardubice 0:2Favorit nezaváhal, Pardubice jsou krůček od záchrany

Aktualizováno

Fotbalisté Pardubic zvítězili v úvodním utkání baráže o účast v nejvyšší soutěži v Příbrami 2:0 a nakročili k udržení. Čtrnáctý tým prvoligové tabulky rozhodl o výhře na začátku druhé půle, kdy se trefili Vojtěch Sychra a z penalty Dominik Janošek. Domácí v úvodním dějství dvakrát trefili tyč. Východočeši si připsali čtvrté vítězství z posledních pěti zápasů, naopak třetí celek druhé nejvyšší soutěže utrpěl porážku po pěti duelech. Odveta se odehraje v neděli v Pardubicích.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Jakub Zeronik z Příbrami, Tomáš Vlček z Pardubic.

Článek

Východočechům stále scházel zraněný brankář Nita, kterého mezi tyčemi zastoupil Markovič. Už v šesté minutě měl hostující gólman velké problémy, když domácí Zeronik trefil z otočky tyč. Ve 12. minutě poprvé výrazně zahrozili i Pardubičtí, Hlavatý ale sám před brankářem Melicharem zakončil nedůrazně.

Favorizovaní hosté sice podle očekávání více kontrolovali balon, ale celek od Litavky s nimi celou první půli držel krok. Ve 27. minutě v dobré šanci minul pardubický Chlumecký. Blíže ke gólu však měli v úvodním dějství Příbramští, v 36. minutě Dudlův centr z přímého kopu prošel nikým netečován vápnem a Markoviče podruhé zachránila tyč.

Na opačné straně Janoškovu ránu na bližší tyč vyrazil Melichar na rohový kop. Poté se hosté dostali do nadějného brejku, Pikul ale místo střely z dobré příležitosti nepřesně přihrál.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Dominik Janošek z Pardubic, Adam Petrák z Příbrami, David Huf z Pardubic.

Čtyři minuty po pauze Východočeši otevřeli skóre. Po zmatcích v domácí obraně vystřelil Černý, Melichar míč jen vyrazil před sebe a Sychra ho doklepl do sítě. Jednadvacetiletý záložník potvrdil aktuální formu, skóroval podruhé z posledních tří zápasů, minule při výhře v závěrečném kole nadstavby v Ostravě si připsal asistenci.

Pardubické vedoucí trefa uklidnila a brzy zvýšili. Po souboji s Petrákem upadl ve vápně Černý a rozhodčí Berka nařídil penaltu. Janošek v 62. minutě nezaváhal a poslal Melichara na opačnou stranu. Záložník Východočechů navázal na osm gólů v uplynulé ligové sezoně a potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Jakub Zeronik z Příbrami, Tomáš Vlček z Pardubic.

Domácí pak marně žádali pokutový kop po pádu Jahiče v šestnáctce. V 70. minutě Melichar zasáhl pro Sychrově přihrávce na volného spoluhráče, na druhé straně Sakalův pokus přizvedla pardubická obrana na roh. V 89. minutě neuspěl po hlavičce ani střídající Antwi.

Příbram, která uspěla v baráži v roce 2019, už snížit nedokázala a velmi se jí vzdálil vysněný návrat mezi elitu po dvou letech. Východočeši navázali na dvě výhry z jediných dvou dosavadních vzájemných ligových zápasů.

Baráž o první fotbalovou ligu - úvodní utkání:
Viagem Příbram - FK Pardubice 0:2 (0:0)
Branky: 49. Sychra, 62. Janošek z pen. Rozhodčí: Berka - Nádvorník, Hájek - Orel (video). ŽK: Jahič, Wágner - Hlavatý, Darmovzal.
Příbram: Melichar - Jahič, Sakala, Fišl - Vokřínek (71. Čejka), Petrák (67. Šimáček), Švestka, Dudl (82. Anih) - Zeronik (82. Antwi), Šajch (71. Langhamer) - Wágner. Trenér: Krejčí.
Pardubice: Markovič - Icha (46. Tischler), Hranáč, Vlček, Chlumecký - Darmovzal (67. Helešic) - Sychra (84. Huf), Hlavatý, Janošek, Pikul (67. Krobot) - Černý (67. Vacek). Trenér: Kováč.

Reklama

Související témata: