Hlavní obsah

FOTBAL: Mohou za rekordní kanonádu střelci, brankáři nebo míče?

Jan CíchaSport.cz

Takovou úrodu gólů fotbalová liga už dlouho nepamatuje. Vždyť v desátém podzimním dějství jich padlo jedenatřicet, přičemž duel na ostravských Bazalech málem přepsal historii. V utkání domácího Baníku s pražskými Bohemians totiž viděli diváci devět branek, což je druhý nejvyšší počet za dobu existence samostatné české ligy. Jen před třinácti lety nabídl zápas Slavie s Uherským Hradištěm (9:1) o gól víc.

Foto: Jiří Reichl

Teamgeist - oficiální míč pro fotbalové mistrovství světa v Německu 2006 - ilustrační foto

Článek

Probuzení střelců? Zrození kanonýrů, mezi nimiž se zaskvěl autor hattricku Huňa z Příbrami, ale i mladoboleslavský Papadopulos, ostravský Střihavka, slávistický Ivana či liberecký Kerič, kteří dali po dvou gólech?  Nebo totální úlety brankářů, kteří hlavně na ostravských Bazalech neměli svůj den a byli prostupnější než otevřená vrata od stodoly?

Šest značek na české scéně

Určitě od všeho trochu, i když možná ještě jeden aspekt do hry vstupuje. Balóny. Zatímco evropské i světové šampionáty se hrají s jedním druhem míčů, což platí třeba i pro anglickou Premier League, v naší domácí soutěži se používá šest druhů balónů.

Záleží na klubu, s jakou firmou má uzavřenou smlouvu a s jakými míči tudíž na svém stadiónu hraje. Jen mimochodem - pět klubů u nás používá balóny značky Umbro a Adidas, dva zvolily Select, po jednom pak značku Kappa, Uhlsport, Nike a Puma.

Není balón jako balón

„Řekne se balón jako balón, ale není opravdu jednoduché si na jiný druh míče zvyknout. Zvláště když celý týden trénujeme s naší značkou a přijedeme k zápasu ven, kde se hraje s balónem, jenž má úplně jiné vlastnosti,“ stěžoval si v průběhu podzimu už několikrát ostravský gólman Petr Vašek.

Po sobotním duelu s Bohemians ale pochopitelně s podobnými výmluvami vyrukovat nemohl. Za čtyři góly, z nichž dva byly obzvláště laciné, totiž Kappy rozhodně nemohly. „Ve vzduchu sice zaplavaly, ale debil jsem byl já,“ sypal si popel na hlavu, přesto ale přiznal, že ostravské balóny jemu osobně moc po chuti nejsou. „Pořád na ně nadáváme. Hodně to s nimi bolí, hůř se s nimi střílí,“ svěřoval se Vašek pro Sport.cz.

Teamgeist v oblibě právě nemají

V přílišné oblibě mezi českými ligovými gólmany nejsou ale ani balóny Adidas, jimiž hraje domácí utkání hned pětice klubů. Hlavně pro jejich nevyzpytatelnost a rychlost, jakou se v letu pohybují.

„V Liberci hrajeme s Teamgeisty, což bylo oficiální balón světového šampionátu v roce 2006 v Německu. Hráči v poli si je pochvalují,  pro nás brankáře už tak dobré nejsou, protože plavou a jsou hodně rychlé. A když míč ve vzduchu zaplave, člověk nikdy neví, kam zahne. Možná i proto padá víc gólů,“ medituje liberecký brankář Zbyněk Hauzr.

„Někdy se stane, že při ranách z větší dálky změní balón směr i o více než metr. A za hlupáka je pak brankář, protože všichni diváci na tribuně jsou přesvědčeni, že udělal chybu a na střelu špatně reagoval,“ přidává pro Sport.cz svou zkušenost gólman pražské Sparty Matúš Kozáčik.

Neprůstřelný Vaniak nabízí recept

Ani gólman mistrovské Slavie Martin Vaniak netají, že nemá míče adidas v přílišné oblibě. „Teamgeist dělá brankářům opravdu hodně starostí. Ale on si člověk nevybere... V Edenu třeba používáme míče Umbro, ale i ty už jsou odlehčené a když jsou špatně nafouknuté, umí ve vzduchu pěkně tancovat,“ nedramatizuje situaci osmatřicetiletý veterán, který v deseti podzimních kolech  inkasoval nejméně gólů ze všech ligových brankářů. A ve slávistickém chrámu v Edenu nedostal dokonce ještě ani jeden.

„Možná je to i tím, že se na každý zápas připravuji s míči, s nimiž se bude hrát. Než jsme jeli na Baník, měli jsme na tréninku Kappu, když jsme hráli kvalifikaci o Ligu mistrů, chystali jsme se na Italy s balóny Lotto,“ nabízí po ligovém dějství naplněném až po okraj góly svůj recept na neprůstřelnost Martin Vaniak.

Míče používané v českých prvoligových klubech:
Adidas:Liberec, Olomouc, Žižkov, Bohemians, Zlín
Umbro:Slavia, Teplice, Mladá Boleslav, Jablonec, Brno
Select:Kladno, Příbram
Puma:Plzeň
Nike:Sparta
Kappa:Ostrava
Uhlsport:České Budějovice

Reklama

Související témata: