Hlavní obsah

Fotbalisté hostující ze Slavie už proti ní nemohou hrát

Fotbalová Slavia po půlroce znovu zakázala hráčům působícím na hostování v jiných týmech nastupovat do vzájemných zápasů. Letní rozhodnutí, že proti mateřskému klubu z Edenu mohou hrát, se podle Pražanů v podzimní části neosvědčilo. Především zápas s Libercem považovali slávisté za zbytečně vyhecovaný a také je zklamalo, že se k nim nepřidaly další kluby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost fotbalové Slavie.

Článek

Slavia sáhla před sezonou k přelomovému rozhodnutí proto, že měla řadu hráčů na hostování v Liberci. V minulém ročníku někteří působili také v sousedním Jablonci. Oba severočeské celky nastoupily v předchozí sezoně proti Pražanům značně oslabené a proti ligovému mistrovi měly jen minimální šanci na bodový zisk, což narušovalo regulérnost soutěže.

"K rozhodnutí, že hráči mohou proti svému mateřskému klubu nastoupit, dospělo vedení klubu zejména z důvodu hostování velkého počtu našich hráčů ve Slovanu Liberec, který by tak opačným postupem mohl být mimořádně sportovně oslaben. Nicméně po podzimní části sezony jsme došli k závěru, že se jednalo o veskrze negativní zkušenost, a to z několika důvodů," uvedla Slavia v prohlášení na webu.

Rozhodnutí se podle Pražanů ve vzájemném duelu s Libercem neosvědčilo. Ze sedmi hráčů, kteří ve Slovanu ze Slavie hostovali, nastoupili jen tři. Jakub Jugas zůstal na lavičce a Michal Beran s Jakubem Hromadou, kteří se v zimě vrátil do Vršovic, nebyli v nominaci na zápas. Daniel Kosek se v Liberci neprosadil.

"Část hráčů hostujících v dresu soupeře proti Slavii nastoupit nechtěla, druhá část šla naopak do vzájemného zápasu přemotivovaná. Během zápasu tak docházelo například k soubojům, při kterých hrozilo zranění hned dvou kmenových hráčů Slavie," stojí v prohlášení Slavie, která zápas vyhrála 3:0.

Vršovické zároveň zklamalo, že se k jejich rozhodnutí nepřipojily další kluby. "Slavia věřila, že její předsezonní rozhodnutí o možnosti nechat hostující hráče nastoupit motivuje i ostatní kluby ke stejnému kroku. Nicméně se tak nestalo a sešívaní v tomto rozhodnutí zůstali osamoceni," podotkli Pražané.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Marios Purzitidis z Liberce, Šimon Šumbera z Brna a Jakub Jugas z Liberce.

Upozornili, že v Liberci už nyní tolik hráčů z Edenu nehostuje. Vedle Jugase jsou to další stopeři Mohamed Tijani s Ondřejem Karafiátem a momentálně zraněný Jan Matoušek.

"Na severu Čech aktuálně hostuje mnohem nižší počet hráčů, a proto nemůže dojít k oslabení soupeře. V ostatních klubech první ligy jsou pro jarní část zapůjčeni vždy maximálně dva hráči, což je počet, který při jejich absenci nijak nemůže ovlivnit výkon klubu," dodala Slavia.

Reklama