Hlavní obsah

Fotbalisté Opavy musí do karantény. Zápasy se Spartou a Bohemians se odkládají

Praha

Fotbalisté Opavy musí kvůli vysokému počtu případů nákazy koronavirem v týmu z rozhodnutí krajské hygienické stanice do karantény. Ligová fotbalová asociace tak odložila jejich nadcházející dva ligové zápasy se Spartou a na hřišti Bohemians 1905.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Joss Didiba z Opavy se diví verdiktu sudího.

Článek

Opavští podle asistenta trenéra Radoslava Kováče měli při středečním utkání v Liberci kvůli covidu-19 mimo hru až 14 hráčů. Přesto na severu Čech mohli nastoupit a v oslabené sestavě prohráli 0:2. Po dnešním dalším vyjádření hygienické stanice už musela LFA zápas odložit.

Slezané, kteří jsou v ligové tabulce na posledním 18. místě, si tak už v tomto roce nezahrají. Zápasy se Spartou a na půdě Bohemians zatím byly odloženy na neurčito a náhradní termín dosud nemají.

Slezanům se nelíbilo už to, že ve středu museli v Liberci hrát, zatímco Slavia šla do karantény, přestože měla méně nakažených - devět. Všechny hygienické stanice by měly mít k dispozici manuál od LFA, který má zabránit rozdílnému přístupu.

Podle mluvčího pražské hygienické stanice Zbyňka Boublíka však byly oba případy odlišné. U slávistů se objevilo devět případů naráz a navíc hráči měli vysokou virovou nálož.

"Nelze hodnotit situaci v jiné krajské hygienické stanici bez znalostí základních dat. Pražská hygienická stanice hodnotila v souladu s manuálem zcela odlišnou situaci. Nejednalo se o nákazu jednoho hráče, kdy lze bez obav z dalšího šíření nákazy postupovat v souladu s manuálem. V Opavě v určitém delším časovém rozmezí postupně došlo k nákaze 14 hráčů. V Praze byla situace odlišná: z jednoho data byla hlášena pozitivita u devíti hráčů, což už je podstatná část fotbalového týmu," uvedl pro ČTK Boublík.

"Tato pozitivita byla následně potvrzena dalším odběrem, který současně vyhodnotil vysokou virovou nálož u hráčů. V dané situaci nebylo možné postupovat, jak bylo obvyklé v minulosti. Vysoká virová nálož značí velké riziko přenosu nákazy, proto bylo nezbytné hráče vyřadit a zápas odsunout," dodal Boublík.

LFA sáhla k vytvoření manuálu i proto, že Opava v létě s jediným nakaženým skončila v izolaci. Kvůli tomu se nedohrála nadstavba o záchranu a v minulé ligové sezoně nikdo nesestoupil. "Žádný manuál nedokáže postihnout všechny situace, postup pražské hygienické stanice byl v dané situaci jediný možný. Protiepidemická opatření musí být stanovena tak, aby zamezila dalšímu šíření infekce," dodal Boublík.

Reklama

Související témata: