Hlavní obsah

Plzeň - Brno 4:0Fotbalisté Plzně sfoukli Brno a navýšili náskok v čele ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Vlkanova 1 : 0
89. Bassey 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Plzně zvítězili v dohrávce čtvrtého kola první ligy nad nováčkem z Brna 4:0 a vedou tabulku o čtyři body před Slavií. Ve 24. minutě otevřel skóre Adam Vlkanova, krátce po změně stran navýšil vedení domácích Tomáš Chorý, který se trefil i v 79. minutě z penalty. Těsně před koncem skóroval ještě střídající Fortune Bassey.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jhon Mosquera (vlevo) a autor gólu Tomáš Chorý se radují z druhého gólu Plzně.

Článek
Fotogalerie

Obhájci titulu se po sobotní porážce 0:1 se Spartou vrátili na vítěznou vlnu a v nejvyšší soutěži zdolali Zbrojovku poosmé za sebou. Brňané nebodovali podruhé po sobě a zůstali osmí.

Utkání se v původním srpnovém termínu neuskutečnilo, protože Plzeň požádala o přeložení kvůli dvojzápasu závěrečného play off o postup do Ligy mistrů s Karabachem.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hlavičkující Tomáš Chorý z Plzně v utkání s Brnem.

Brněnský obránce Endl si v sedmé minutě málem dal vlastní gól, ale brankář Šiman, který je plzeňským odchovancem, míč reflexivně vyrazil.

Domácí stupňovali tlak. Jirka z dálky o kousek minul, Šiman poté vyrazil ránu Chorého a útočník Viktorie sám před brankou Zbrojovky hlavičkoval nad břevno.

Plzeňští se dočkali ve 24. minutě. Chybující Šural zpětnou hlavičkou našel Vlkanovu a ten propálil Šimana. Reprezentační záložník v lize skóroval v dresu Západočechů poprvé.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva brankář Jakub Šiman z Brna, Adam Vlkanova z Plzně střílí branklu, Jakub Šural z Brna.

V této sezoně nejvyšší soutěže Vlkanova kuriózně vstřelil obě své branky ve čtvrtém kole. V srpnu ještě bývalému týmu Hradci Králové pomohl k výhře 2:1 nad Bohemians 1905.

Západočeši do konce poločasu další branky nepřidali, protože Bucha, Chorý i Mosquera mířili nepřesně. Těsně před pauzou mohl z ojedinělé akce Brna vyrovnat Řezníček, ale 11. ligový gól v sezoně si proti bývalému mužstvu nepřipsal. Nejlepšího střelce soutěže vychytal gólman Staněk.

Hosté začali nadějně i druhý poločas, přesto v 53. minutě znovu inkasovali. Míč po Mosquerově centr posunul Granečný hlavou jen k Chorému a ten přehodil Šimana.

Po hodině hry měli Západočeši další šance, jenže Šiman zneškodnil Jirkovu ránu, Pernicovu hlavičku po rohovém kopu i Mosquerovu střelu. Na druhé straně v dobré pozici zaváhal střídající Alli a přestřelil.

Úřadující mistři pokračovali v dominanci. Endl v šestnáctce fauloval Mosqueru a pokutový kop v 79. minutě suverénně proměnil Chorý. Nejlepší plzeňský střelec, jenž čelí kritice za neodpískaný úder hlavou do obličeje sparťana Sörensena, si polepšil na devět branek v ligovém ročníku.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Útočník Viktorie Plzeň Tomáš Chorý proměňuje pokutový kop.

Debakl Zbrojovky dokonal v 89. minutě střídající Bassey výstavní dalekonosnou střelou. Nigerijský útočník se dočkal premiérové soutěžní trefy za Plzeň. Viktoria doma v lize porazila Brno pošesté za sebou. Zbrojovka po návratu mezi elitu prohrála 0:4 také se Slavií a Spartou.

Dohrávka 4. kola první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 4:0 (1:0)
Branky: 53. a 79. z pen. Chorý, 24. Vlkanova, 89. Bassey. Rozhodčí: Všetečka - Kubr, Machač - Petřík (video). ŽK: Šural, Endl, Rogožan (všichni Brno). Diváci: 8436.
Plzeň: Staněk - Holík, Hejda, Pernica, Havel - Bucha, Kalvach (80. Ndiaye) - Jirka (80. Kopic), Vlkanova (73. Čermák), Mosquera (84. Pilař) - Chorý (84. Bassey). Trenér: Bílek.
Brno: Šiman - Hrabina, Endl, Šural, Divíšek (46. Souček) - Matejov (46. Přichystal), Texl, Pachlopník (59. Alli), Granečný - Ševčík - Řezníček (79. Rogožan). Trenér: Dostálek.

Reklama