Hlavní obsah

Fotbalisty Teplic povede po Jarošíkovi dosavadní šéftrenér mládeže Frťala

Aktualizováno

otbalisty Teplic po sobotním odvolání trenéra Jiřího Jarošíka povede dosavadní šéftrenér klubové akademie Slovák Zdenko Frťala. Čtrnáctý celek první ligy o tom informoval na svém webu. Mluvčí klubu Martin Kovařík na dotaz ČTK uvedl, že někdejší dlouholetý hráč Severočechů uzavřel smlouvu na dobu neurčitou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdenko Frťala na archivní snímku

Článek

"Zdenko Frťala byl pro nás v tomto směru prioritním řešením a nakonec také jednoznačnou volbou. Vnitřní prostředí a chod klubu zná ze svého působení u naší mládeže dokonale a právě to by mu mělo velmi složitou sportovní situaci našeho A-týmu alespoň trochu ulehčit," uvedl ředitel klubu Rudolf Řepka.

Teplice nevyhrály už sedm kol a ze šesti zápasů v jarní části nejvyšší soutěže utrpěly pět porážek. Jediný bod si překvapivě připsaly za domácí remízu 1:1 s vedoucí Slavií. Poté ale Jarošíkův tým prohrál v Jablonci i na Spartě shodně 1:4. Ihned po utkání na pražské Letné vedení klubu bývalého českého reprezentanta odvolalo. Mužstvo vedl od září 2021.

"Skláři" jsou nyní na první barážové pozici. V minulé sezoně udrželi prvoligovou příslušnost až po úspěšně zvládnuté baráži s Vlašimí.

Dvaapadesátiletý Frťala hrál za Teplice v letech 1994 až 2003, kdy tam ukončil kariéru. Poté načal trenérskou dráhu, postupně dělal asistenta v Blšanech, Plzni, Spartě nebo v Teplicích. V roce 2015 jako hlavní trenér dovedl Varnsdorf k premiérovému postupu do první ligy, kvůli nevyhovujícímu stadionu se ale klub účasti v nejvyšší soutěži vzdal.

Necelý rok trénoval Frťala Jablonec, poté se vrátil do Varnsdorfu a následně se ujal Hradce Králové. Východočechy dovedl v roce 2021 po čtyřech letech do nejvyšší soutěže, z rodinných důvodů ale na jejich lavičce skončil a poté se stal šéftrenérem teplické mládeže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty Praha během utkání s FK Teplice.

Debut na lavičce "áčka" Severočechů si odbyde v neděli doma proti nováčkovi z Brna. "Jsem připraven na sebe vzít velkou zodpovědnost, působím v klubu druhým rokem a jsem vděčný, že mě klub zvolil za hlavního trenéra. Jako první budu chtít mluvit se všemi hráči, protože momentálně to bude hodně o mentálním nastavení. V každém zápase se budeme chtít prezentovat stylem hry, aby fanoušci odcházeli ze zápasů s pocitem, že hráči nechali na hřišti všechno," prohlásil Frťala.

Jeho asistenty budou dosavadní trenéři týmu do 19 let Ondřej Prášil a Jan Rezek, brankáře bude mít na starosti Přemysl Lipš, který rovněž dosud působil u mládeže. Staronovým kondičním trenérem se stane Václav Polák. "Jsou to lidé, kteří jsou fotbalu oddaní. Jsou s fotbalem spjatí, mají ho ve své DNA a věřím, že se společně maximálně přičiníme o to, aby tento klub s bohatou historií na dřívější úspěchy navázal," řekl Frťala.

Reklama