Hlavní obsah

Sparta - Teplice 4:1Oslabené Teplice neměly na Letné proti Spartě nárok

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Kuchta 1 : 0
31. Čvančara 2 : 0
58. Sörensen 3 : 0
71. Kuchta 4 : 0
91. Sy 4 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty ve 22. kole první ligy doma bez problémů porazili Teplice 4:1. Pražané rozhodli už v úvodním dějství, kdy se mezi 22. a 30. minutou prosadili útočníci Jan Kuchta a Tomáš Čvančara. Ještě do pauzy dostal červenou kartu hostující Abdallah Gning a Letenští v přesilovce přidali další dva góly. Trefili se Asger Sörensen a podruhé Kuchta. Severočeši v úvodu nastavení i v oslabení snížili po chybě domácích, kterou potrestal střídající Babacar Sy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Sparty Tomáš Čvančara se raduje z gólu proti Teplicím.

Článek

Sparta v lize popáté za sebou zvítězila a z třetího místa v tabulce se přiblížila druhé Plzni na jediný bod. Na Slavii Letenští ztrácejí o bod více, ale pražský rival má k dobru nedělní utkání v Českých Budějovicích. Teplice z šesti jarních kol popáté prohrály a už jen dva body je dělí od poslední příčky. Trenérovi Severočechů Jiřímu Jarošíkovi nevyšel zápas proti klubu, za který hrával, a jeho pozice může být v ohrožení.

Dánský kouč Sparty Priske po středečním postupu v domácím poháru přes Liberec až po penaltovém rozstřelu nechal v úvodu jen na lavičce kapitána Ladislava Krejčího mladšího a Kairinena, místo něhož dostal v záloze poprvé v lize od začátku šanci Laci. Tepličtí udělali ještě více změn v sestavě, poprvé od 12. kola chytal Mucha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Jan Kuchta se raduje z gólu do sítě Teplic.

Severočeši v prvním poločase úvodního dějství favoritovi odolávali a dokonce mohli otevřít skóre, Gning ale v 18. minutě po úniku zamířil mimo. To už byl na trávníku i mladík Vachoušek, který brzy vystřídal v teplické sestavě zraněného Dramého.

Domácí postupně zvyšovali tlak a ve 22. minutě otevřeli skóre. Po autu se po soupeřově promáchnutí protáhl z pravé strany Sadílek a Kuchta z malého vápna doklepl míč do prázdné branky.

Sörensen pak hlavičkoval mimo a na konci 30. minuty už sparťané zvýšili. Po rohovém kopu prodloužil na přední tyči centr Panák a Čvančara zblízka bez problémů dostal míč do sítě. Domácí útočník se trefil podesáté v ligové sezoně a počtvrté z posledních tří kol.

Hostům v 35. minutě situaci ještě více zkomplikoval Gning, který nejprve od rozhodčího Berky inkasoval žlutou kartu za faul a následně po vehementních protestech po druhém napomínání musel ze hřiště. Sparta v přesilovce mohla brzy přidat třetí trefu, Haraslín však přestřelil a chvíli před pauzou nakonec domácí po zásahu videorozhodčího nekopali penaltu, neboť k faulu na Kuchtu došlo ještě před vápnem.

Po změně stran se dál hrálo jen na jednu branku. V 55. minutě Haraslína vychytal Mucha, ale za tři minuty už domácí slavili. Po rohu hlavičkoval střídající Urbanec do břevna vlastní branky a pohotový Sörensen doklepl hlavou míč do sítě. Dánský stoper se trefil počtvrté v ligové sezoně.

Teplický Mucha pak několikrát zachránil hosty od dalšího inkasovaného gólu, v 71. minutě už ale znovu kapituloval. Kuchta převzal od Mabila přihrávku tak, že se zbavil soupeře a následně vypálil nechytatelně pod břevno. Podruhé v ligovém ročníku dal dvě branky v jednom utkání a ve střelecké tabulce tohoto ročníku nejvyšší soutěži si polepšil na osm gólů.

Kuchta měl poté šanci na svůj druhý ligový hattrick v kariéře, ale možnost nevyužil. Místo toho se nečekaně v oslabení prosadili Severočeši, když Žák vystihl Vitíkovu hrubou chybu a střídající Sy v úvodní nastavené minutě zaznamenal první gól v české nejvyšší soutěži. Letenské to ale moc mrzet nemuselo, Teplice porazili pošesté z posledních sedmi ligových duelů a částečně napravili podzimní remízu 2:2 ze Stínadel. Doma v nejvyšší soutěži zdolali Severočechy počtvrté za sebou a nastříleli při tom 18 branek.

22. kolo první fotbalové ligy:
Sparta Praha - FK Teplice 4:1 (2:0)
Branky: 22. a 71. Kuchta, 30. Čvančara, 58. Sörensen - 90.+1 Sy. Rozhodčí: Berka - Vlček, Leška - Petřík (video). ŽK: Gning, Chaloupek. ČK: 35. Gning (všichni Teplice). Diváci: 12.122.
Sparta: Kovář - Vitík, Panák, Sörensen - Mejdr (60. Jankto), Sadílek, Laci (60. Kairinen), Zelený (74. Wiesner) - Čvančara (60. Karabec), Haraslín (69. Mabil) - Kuchta. Trenér: Priske.
Teplice: Mucha - Hora, Chaloupek, Mičevič - Pleštil (46. Hyčka), Jukl (64. Kučera), Dramé (8. Vachoušek, 85. Sy), Radosta (46. Urbanec) - Trubač - Gning, Žák. Trenér: Jarošík.

Reklama