Hlavní obsah

Fotbalová revoluce! Jablonecký kouč se děsí, kolik schytá karet. Červenou hrozbu má na paměti i Vrba

Praha
Aktualizováno

V Plzni už nosí hráči v rukou desky s notičkami. Na Letné je mají sparťané také. Vedení obou klubů si objednalo experta na fotbalová pravidla Jiřího Kureše, aby udělal fotbalistům i trenérům přednášku, jaké změny v pravidlech vstupují od nové sezony v platnost a na co všechno musí být připraveni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kam to ten fotbal jenom spěje.... Zkušený jablonecký trenér Petr Rada si raději zakrývá tvář před chystanou smrští změn v pravidlech.

Článek

Změn je opravdu hodně a pozor si musejí dávat i trenéři. „Třeba na to, že nejen hráči, ale i já na střídačce mohu dostat nejdřív žlutou, a pak dokonce červenou kartu," vtipkoval plzeňský kouč Pavel Vrba.

„Tak to já se žlutých karet nedopočítám," děsil se už dopředu jablonecký trenér Petr Rada, jenž je proslulý svými impulsivním koučováním a jednáním. „Překročím lajnu a už budu mít žlutou. Ozvu se, rozhodčí mi ukáže červenou a budu se pakovat na tribunu," kroutil hlavou nad revoluční změnou, která vtrhla do fotbalu.

Času na osvětu bylo málo

A to prosím absolvoval pouze seminář pořádaný na pražském Strahově pro ligové trenéry, jejich asistenty a kapitány ligových týmů z Čech.

„Před třemi lety jsme během letní přestávky stačili objet všechny kluby a dát hráčům, trenérům i funkcionářům instruktáž, která pravidla se mění. Letos však bylo času málo. Takže před startem ligy stihneme zajet jen do Plzně, na Letnou a do Českých Budějovic. Proto jsme pro všechny kluby z Čech uspořádali společný seminář na Strahově. Na Moravu se vydáme ve čtvrtek," referoval předseda pravidlové komise Jiří Kureš o prováděné osvětě mezi fotbalisty a trenéry.

Foto: FCVP

Kouč fotbalové Plzně Pavel Vrba během tréninku v rakouském Westendorfu.

Náročné a obsáhlé, protože od nové sezony vstupuje v platnost téměř pětadvacet změn ve fotbalových pravidlech.

Co se také ve fotbalových pravidlech od nové sezony mění?
1. Ve zdi tvořené třemi nebo více hráči nesmí stát fotbalisté útočícího týmu a musejí od ní dodržovat vzdálenost jednoho metru.
2. Při odkopu od branky už míč nemusí před dotykem dalšího útočícího hráče opustit pokutové území. Hráči bránícího týmu musejí při soupeřově odkopu opustit šestnáctku a vrátit se do ní můžou až po rozehrání.
3. Červené a žluté karty bude rozhodčí udělovat i funkcionářům uvedeným v zápise o utkání, tedy trenérům, asistentům, vedoucím mužstva, ale i masérům či lékařům.
4. Při penaltě nemusí mít gólman v době kopu obě nohy na čáře, stačí, aby měl na úrovni brankové čáry alespoň část nohy.
5. Sudí už nebude brán jako součást hry, takže pokud ho zasáhne míč, bude ve většině případů přerušena hra. Pokud by po kontaktu míče s rozhodčím padl gól, nebude platit a bude následovat míč rozhodčího.
6. Při střídání musí hráč opustit hřiště nejkratší možnou cestou. Výjimkou je pouze případ, kdy by cesta s hráčem odnášeným na nosítkách mimo hřiště byla delší než cesta do kabin, nebo když dojde ke střídání pod kotlem soupeřových fanoušků.
7. Rozhodčí už nebudou řešit, zda hráč zahrál rukou úmyslně, nebo ne. Gól dosažený rukou nebude platit, a to ani v případě, že padl ze šance vytvořené hraním rukou. Bude se také pískat jakékoli hraní rukou nad výškou ramen nebo když hráč hraním rukou získá výhodu nebo při blokování zvětší objem těla.
8. Zatímco dosud si po losu mohl vítězný tým vybrat pouze stranu, nyní bude moci volit mezi stranou a míčem.
9. Za nevhodnou oslavu vstřelené branky bude hráč potrestán napomenutím, i když gól nebude posléze uznán

Žlutá a červená karta pro trenéry je jednou z nich. Následné předvolání provinilců před disciplinární komisi sice FIFA doporučuje, ale ponechává na jednotlivých národních svazech či asociacích, jakou proceduru zvolí. Pouze rozhodla, že po červené kartě musí automaticky následovat distanc na jedno utkání.

Hráči znají pravidla mizerně

„Nejrevolučnější jsou tři změny v pravidlech - kop od brány, dále pak zákaz, aby hráči mužstva provádějícího trestný kop stáli ve zdi mezi bránícími soupeři a konečně rozhodnutí, že gól dosažený po předchozím hraní rukou nesmí v žádném případě platit," vypočítal Kureš, na co se musí fotbalisté, stejně jako diváci připravit.

Nijak přitom netají, že znalost pravidel je mezi ligovými fotbalisty dost mizerná. „Rozhodně je nižší, než by měla být. A někteří neznají nová pravidla vůbec," povzdechl si.

Ligová soutěž přitom startuje už pátečním střetnutím Jablonce s Bohemians a od soboty do pondělí je pak na programu sedm zbývajících střetnutí.

Už se vymýšlí, jak na změny vyzrát

„V kabině už kolovaly desky se změnami v pravidlech, a i nějaká nalejvárna ještě bude. Ale očekávám, že se jim budeme věnovat i při tréninku. Třeba rozehrávce od gólmana. Až dosud musel míč opustit šestnáctku a až potom jsem mohl hrát, teď mohu převzít rozehrávku od gólmana už ve vápně," vzal si plzeňský stoper Jakub Brabec pro sebe to, co se ho bude týkat nejvíc.

„Dobré zjištění, že hráči začali přemýšlet, jak se v praxi vypořádají se změnou pravidel. Ale oni zároveň už přemýšlí i o tom, jak na změněná pravidla vyzrát. Třeba při trestném kopu musí stát hráč útočícího týmu minimálně metr od zdi bránícího mužstva. Pokud bude toto pravidlo porušeno, následuje nepřímý volný kop. Hned se zrodil nápad, že se zeď bude posouvat, aby rozhodčí musel reagovat na porušení pravidla o metrové vzdálenosti a pískal," nepopíral Kureš, že se budou snažit fotbalisté vymyslet, jak na nová pravidla vyzrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec z Viktorie Plzeň.

„Rozhodčí by si měli poradit. Proškoleni jsou, nová pravidla, která podle mého fotbalu pomohou, znají. Ale samozřejmě až praxe ukáže," naznačil, že je plný očekávání předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec.

„Já jsem ze staré školy, takže zastáncem změn v pravidlech rozhodně nejsem. Měli bychom nechat fotbal takový, jaký byl od samého počátku a na který chodily plné stadiony. Nezbývá mi ale, než změny akceptovat," přiznal naopak jablonecký kouč Petr Rada, že mu další novum vnášené do fotbalu po chuti není.

Jsou vám jasné změny v pravidlech a pomohou fotbalu?
Ano
31,6 %
Ne
68,4 %
Celkem hlasovalo 2384 čtenářů.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.