Hlavní obsah

Friis: Chyběly mi rozhovory s Priskem. Birmančevič je schopný předvést ještě víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustále se pohyboval ve svém vymezeném prostoru, byl blízko hřiště. Energicky udílel pokyny, sem tam reagoval na výroky rozhodčích. Obvyklý asistent trenéra Lars Friis dovedl fotbalovou Spartu v malém pražském derby na Bohemians při absenci hlavního kouče Briana Priskeho k vítězství 3:1. „Musím přiznat, že pro mě bylo ctí stát v čele Sparty,“ zmínil Friis na tiskové konferenci.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lars Friis dnes na sparťanské lavičce zastupuje Briana Priskeho

Článek
Fotogalerie

Jak jste utkání prožíval jako hlavní trenér?

V průběhu kariéry jsem si tuhle pozici vyzkoušel už doma v Dánsku, ale poprvé jsem v téhle roli vystupoval v tak velkém klubu. Ale zase nic moc jiného jsem v tom nehledal. Pracovali jsme tak, jak jsme zvyklí. Chyběly mi jen rozhovory s Brianem (Priskem – pozn. aut.) během utkání.

V čem vám tyto debaty chyběly? S Priskem jste dle regulí nemohli být v žádném kontaktu.

V průběhu zápasu se spolu bavíme o tom, jak vypadá, jaký má průběh. Diskutujeme třeba o drobných taktických úpravách, o střídáních, o defenzivních i ofenzivních částech hry. Mluvíme spolu opravdu hodně, snažíme se, abychom byli v průběhu utkání vždy lepší.

Jak těžké bylo utkání na Bohemians?

Byla to bitva, boj, to jsme však věděli už předem. Věděli jsme, že kdybychom tu dali první gól, měli bychom utkání lehčí. A ty příležitosti jsme k tomu měli. Vypracovali jsme si hodně šancí, které jsme měli proměnit. V první půli jsme mohli dát tři branky. Kdyby se nám to podařilo, možná bych mluvil jinak. Ale jde o pražské derby, proti nám se chce každý vytáhnout a tady na stadionu panuje skvělá atmosféra, na které se podíleli i naši fanoušci. Je to tady čistý fotbalový zážitek.

Zhruba po dvaceti minutách jste při přerušení hry mužstvo k sobě svolal. Co jste hráčům říkal?

Mám pocit, že v tu chvíli se hra přelévala. Hrálo se nahoru dolů. Chtěl jsem tým trochu uklidnit, znovu nakopnout. Krátce předtím jsme dělali chyby. Potřebovali jsme se uklidnit a přepnout do toho, na co jsme zvyklí.

Inkasovali jste po standardní situaci, Bohemians byli nebezpeční i z dalších standardek. Byl to pro vás problém?

Samozřejmě na standardních situacích hodně pracujeme, protože víme, že jsou v dnešním fotbale klíčové. Bohemians jsou ale ve standardkách a centrech opravdu dobří, míče do pokutového území dávají výborně. Je to jejich charakteristický rys. Jsou velmi odvážní, každý český tým s tím má problém. Proto bych v tomto případě nebyl tak přísný. Obecně mohu říct, že na tom pracujeme každý den. Protože když posuneme každý aspekt naší hry třeba o pět procent nahoru, budeme lepší.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Vykartovaný sparťanský trenér Brian Priske sleduje utkání na Bohemians pouze z tribuny. Vlevo vedle něj sedí sportovní manažer týmu Tomáš Sivok, vpravo sportovní ředitel Tomáš Rosický

Jak moc důležitý pro vás je Veljko Birmančevič, který vstřelil dvě branky?

Víme, že v ofenzivě je speciální, ale k úspěchu vede každodenní tvrdá práce v tréninku. A Birma tvrdě pracuje. V zápasech se to odrazí v jeho ostrých nábězích, chodí do soubojů, které ofenzivní hráči moc nechtějí podstupovat. A pak z toho pramení góly, šance, připravené příležitosti pro někoho jiného. Má hodně temperamentu, a když je správně směrovaný, vede k takovým výkonům. Myslím, že jsme ještě neviděli nejlepšího Birmančeviče. Je tu první sezonu a myslím, že je schopný dostat ze sebe ještě víc. Co se týče mentality, je pro nás možná nejdůležitějším hráčem. Je na sebe náročný a jeho přístup se pak odráží v zápasech.

Proč nehrál od začátku Lukáš Haraslín?

Lukáš byl ve druhé části sezony hodně vytěžovaný. Odehrál toho spoustu, do toho nastupoval za národní tým. Nebyl čerstvý. Chtěli jsme hrát s hráči, u kterých jsme cítili, že jsou připraveni. Proto hrál například Tuci. Není však pochyb o Lukášových kvalitách, ostatně ty během sezony ukázal například v Evropské lize.

Poprvé na jaře jste neměli anglický týden. Byla to výhoda?

Musím přiznat, že to pro nás bylo klíčové. Bylo důležité nabrat denní rytmus v týdnu, kdy nemáte vložené utkání. Máte možnost víc pracovat v tréninku. Když hrajete jen jednou týdně, máte možnost zaměřit se právě na ty detaily. Jsme pyšní na to, co se nám v této sezoně povedlo. Teď jsme ale potřebovali potrénovat, týden bez zápasu nám pomohl.

Reklama