Hlavní obsah

GLOSA: Dýmovnice na hřišti. Jako kdyby Budějovice neměly dost jiných problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou poslední. Šestkrát za sebou prohrály a za tu dobu vstřelily jediný gól. Už tohle je pro fotbalové České Budějovice průšvih. V neděli odpoledne Dynamo kromě debaklu 0:5 v Plzni stihlo ještě jednu ostudu: otřesné chování v sektoru svých fanoušků, odkud během zápasu létaly na trávník dýmovnice. Kdyby se nedohrálo, nikdo by se nedivil.

Foto: Sport.cz

Erik Jirka odhazuje dýmovnici vhozenou budějovickými fanoušky.

Článek

Od Plzně to byl vstřícný krok. „Odstranili jsme sítě, aby fanoušci hostujících týmů měli lepší výhled a komfort. Odehráli jsme řadu velkých zápasů a s nikým nebyl problém,“ popsal plzeňský mluvčí Václav Hanzlík.

Přesněji řečeno: problém nebyl do zápasu s Budějovicemi. Sektor fanoušků Dynama v rohu stadionu byl poloprázdný, přesto odtud vystartovaly čtyři dýmovnice. Z trávníku je odstraňovali hráči a rozhicovanému kotlíku musel jít domlouvat budějovický kapitán Lukáš Havel. V případě dalších problémů bylo ve hře i předčasné ukončení zápasu nebo kompletní vyklizení sektoru.

Primární rozčarování budějovických ultras by se ještě dalo pochopit. Fanoušci nemůžou tleskat posledním šesti porážkám ani některým podzimním tahům, z kterých by se už pomalu dal poskládat scénář bláznivé komedie: viz rozpačité načasování vyhazovu nejlepšího podzimního střelce Jakuba Hory či nedávná polovičatá výměna trenérů, když z tandemu Marek Nikl & Tomáš Zápotočný odešel jen první jmenovaný.

Ano, v Plzni zahrály Budějovice obzvlášť mizerně. Nejlepším hráčem byl paradoxně brankář Dávid Šípoš: i díky němu výprask nebyl ještě výraznější. „Byli jsme jako vygumovaní,“ trefně poznamenal v rozhovoru pro O2 TV Sport.

Ovšem to poslední, co Šípoš a spol. v Plzni potřebovali, byly dýmovnice na hřišti. Pro tohle neexistuje žádná omluva. Protestovat proti bídným výkonům vlastního týmu se dá různě, ale házení pyrotechniky na trávník během zápasu je projevem totální bezohlednosti. Velké štěstí, že se nikdo na place nezranil. Dynamo může čekat mastnou pokutu od disciplinárky či potenciální zákaz výjezdů fanoušků na venkovní utkání.

Zatímco plzeňský stoper Robin Hranáč po zápase rozumně vykládal, že akce s dýmovnicemi byla zbytečná, budějovický kouč Zápotočný na otázku, zda by fanoušky pokáral, před televizní kamerou odpověděl: „Nepokáral. Vůbec. Vyjadřují nelibost, k fotbalu to patří.“

Vyjádření nelibosti (nejen) k fotbalu patří. Jenže dýmovnice na hřišti ani náhodou, což si rychle uvědomilo i budějovické vedení. Dynamo hodinu a čtvrt po zápase na síti X vzkázalo, že se od chování v sektoru distancuje. A teď by ještě mělo pomoct k tomu, aby potížisté už nikdy nesměli vkročit na stadion.

Reklama