Hlavní obsah

GLOSA: Fotbal jako v Anglii, prestiž derby je zachráněna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvadající prestiž bitvy o Prahu je zachráněna. Ruku na srdce, derby se v posledních sezonách zvrhlo v nenávistnou řež plnou faulů a nechutných scén, v níž většinou nebylo pro pozitivní zážitky místo. Sobotní drama mezi Spartou a Slavií bylo z úplně jiného soudku. Ukázalo, že derby nemusí být jen nechutné maso, ale může nabídnout fotbalové představení se vším všudy. A jelikož šlo po dlouhých letech v závěru sezony o souboj prvního s druhým, renomé celé Fortuna ligy posílilo ruku v ruce se záchranou reputace derby.

Jako v Anglii. Náš výkon gradoval, neustále se zlepšoval, těšilo při derby Jindřicha TrpišovskéhoVideo: Sport.cz

 
Článek

Strhující bitva nahoru dolů, fotbal jako v Anglii. Trenér sešívaných Jindřich Trpišovský našel trefné přirovnání. Derby s divokým výsledkem 3:3 se po zásluze zařadilo k tomu nejlepšímu, co domácí soutěž za poslední sezony nabídla.

Nastala také výjimečná konstelace, kdy se v podstatě všichni mohou cítit jako vítězové.

Sparta proto, že dvakrát dotáhla, poprvé prohrávala dokonce už o dva góly. Nepodařilo se jí sice odskočit v tabulce rivalovi již na pět bodů, vedení si však udržela. Díky vlastnímu gólu soupeře vyrvala sešívaným výhru doslova na poslední chvíli. I proto mužstvo slavilo se svými fanoušky po zápase bod jako velký triumf.

Ladislava Krejčího přemohly po derby emoce. Dvakrát dorovnat skóre, to jsem tady dlouho nezažil!Video: Sport.cz

Není divu, vždyť v této fázi sezony mělo mužstvo v lize v posledních letech dávno po ambicích. Teď zůstává lídrem a díky silnější mentalitě nejsou slova o titulu jen vymodlenou frází.

Slavia zase proto, že s nečekanou grácií ustála nejspíš nejkritičtější moment celé sezony. S ohledem na poslední ztráty na hřištích soupeřů, a především rozsáhlou marodku po ataku virózy stály akcie sešívaných tak nízko, jako dlouho ne.

Navzdory oslabení si však poradili. Favorita několikrát načapali, tři body měli doslova na dosah. Přestože pro ně byl konec hořký, stejně jako rival mají bitvu o titul dál ve své moci. Až se jim marodi uzdraví, budou pro ně David Jurásek, Olayinka, Lingr, Zafeiris, Ševčík, Douděra, Hromada, Kačaraba či Ewerton obrovskou posilou. A zkušenosti z velkých bitev jsou i díky evropským pohárům jednoznačně na straně Slavie.

Jsem na všechny hrdý, říká po derby Ivan Schranz. Ousou? Určitě mu to nikdo nebude vyčítat.Video: Sport.cz

Nesporným hrdinou očekávaného šlágru je také Dalibor Černý. Osmadvacetiletý rozhodčí odpískal své první derby v kariéře s velkým přehledem. Při několika strkanicích na hřišti či před lavičkami se zapotil. Podstatné však je, že po celý zápas držel nastavený trend a ani jednomu ze soupeřů nezavdal příčinu k pocitům křivdy, na čemž se aktéři i experti shodují.

Vítězem může být svým způsobem i třetí v pozadí. Pokud dnes večer Plzeň zvítězí na Baníku, přiblížila by se vedoucí Spartě na rozdíl pěti bodů a od druhé Slavie by ji dělily tři body. Viktoria by tak mohla ohlásit velký comeback do mistrovské hry...

Liga každopádně ještě před nadstavbou graduje. Letenští odhadli, že by na sobotní derby prodali klidně 60 tisíc lístků. Když Slavia i Sparta hrály v 25. kole doma, dohromady jejich zápasy sledovalo 33 474 diváků. Více jich do Edenu a na Letnou v jednom kole přišlo naposledy před 42 lety v sezoně 1980/81.

Fanoušci se mají po sobotě na co těšit. Pražská S spolu svedou bitvu i ve finále domácího poháru. A v lize pak čeká vlastně hned dvojí finále. V závěrečných třech kolech základní části půjde o to, kdo bude hostit derby v nadstavbě. Domácí prostředí může být v bitvě o titul zásadní.

Reklama