Hlavní obsah

GLOSA: Konec Klusáčka? Klokani hlavně musejí přepnout hlavy na mód záchrana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Měli ambice na klidný střed tabulky. Optimisté z řad fanoušků Bohemians 1905 dokonce snili o útoku na šestou příčku. Po sobotní domácí prohře se Slováckem ale i oni museli hořce konstatovat: jsme v průšvihu, hrajeme o přežití. Pomůže však k obratu a k záchraně pondělní abdikace kouče Luďka Klusáčka?

Foto: Sport.cz s využitím PRÁVO/Vlastimil Vacek

Sen o klidném středu tabulky se zhroutil, Klokani bijí na poplach.

Článek

Na své poměry disponují v Ďolíčku opravdu neobvykle solidním, kvalitním kádrem. Je tedy na místě se ptát, proč to Klokanům na jaře neklape a propadají se nebezpečně tabulkou. Kromě těsné výhry nad Zlínem dokázali porazit jen druholigovou Duklu Praha v přáteláku. Ať Klusáček točil sestavou, jak chtěl, výsledek byl víceméně totožný. Tedy špatný. Včetně herního projevu.

Přitom na podzim dokázali Bohemians předvádět, alespoň v částech zápasů, útočný, líbivý fotbal. Vždyť vedli nad Slavií, Spartou i s Plzní. Vlastně i v neděli nad Slováckem. V dalších zápasech na podzim, vyhráli na šance. Profitovali však z toho minimálně, tým si pomalu ale jistě přestával věřit. A když nechytil úvod jarní části, padla na něj psychická deka. Kdyby teď proti Klokanům nastoupil třetiligový soupeř, i s ním by měli problémy.

Nejen jejich příznivci, ale i oni sami si musejí konečně natvrdo přiznat, že tohle už není žádná legrace. Že jsou v bryndě, jde jim o holý život. Soudě dle posledních výkonů, i pozápasových vyjádření, na „mód záchrana" hráči i trenéři hlavy nastavené zřejmě neměli. Pravděpodobně si nepřipouštěli, že jejich situace je kritická. Mylně se utěšovali, že zaberou, a ještě vklouznou do prostřední skupiny pro nadstavbu. Realita však byla dávno jiná. V o to složitější pozici před ligovým finišem stojí.

Jejich konkurenti Karviná, Pardubice, Teplice i Jablonec totiž svízelnou situaci dokázali pravdivě vyhodnotit a pojmenovat už v závěru podzimu. V záchranářském módu jedou dlouho. Přepnuli na maximální bojovnost, týmovost. Koušou, štípou. U Botiče si však krizový stav uvědomili nejspíš až nyní, impulzem k obratu a k záchraně má být změna na lavičce. Bude to však stačit?

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Reklama

Související témata: