Hlavní obsah

GLOSA: Ukáže Sparta sílu lovce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Odepsaní a vyřazení z boje o titul se zdáli být fotbalisté Sparty Praha po jarním ligovém derby na hřišti Slavie, kde domácí slavili dvoubrankový triumf. Když následně Letenští jen remizovali v Jablonci, vlastně se štěstím, zdály se být jejich mistrovské ambice definitivně pohřbeny. Ovšem o měsíc později je všechno jinak...

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Fotbalisté Sparty děkují fanouškům po vítězství nad Teplicemi

Článek

Ne snad, že by tým Pavla Vrby skočil na první místo a šturmoval za titulem. Nicméně čtyři výhry v řadě po nezdaru na severu Čech vlily letenským borcům do žil patřičnou dávku sebevědomí, a především je rázně přiblížily v součtu s karamboly rivalů bitvě o první místo. „Cítíme šanci," shodují se Letenští, ať už jde o trenéry či hráče.

Zatímco po dohrávce v Jablonci bylo manko Sparty na první pozici devět bodů, nyní jsou svěřenci Pavla Vrby jen tři body za vedoucí Plzní a bod od druhé Slavie, byť ta má pochopitelně k dobru nedělní zápas s Pardubicemi.

Pavel Vrba si náramně libuje, jak mužstvo pod jeho rukama kvete, když má od zápasu k zápasu týden na přípravu, nikoliv jako v průběhu podzimu či ještě v úvodu jara, kdy Sparta nastupovala v pohárové Evropě,.

Ponechme stranou fakt, že pro klub usilující o úspěch na mezinárodní scéně ideálně hned během příštího podzimu jde o mantru hodně prazvláštní a z pohledu evropské klubové scény odsouzeníhodnou. Nicméně směrem k jarnímu vyvrcholení boje o titul velice pragmatickou.

Pokud by Slavia postoupila do semifinále Konferenční ligy, čekají červenobílé minimálně ještě tři „anglické" týdny, což není právě komfortní pozice pro finiš domácí soutěže. Ruku v ruce s nabitým programem se násobí hrozba zranění. A když se připočtou případné karetní absence, může být v Edenu zaděláno na pořádný problém.

I proto Vrba bez vytáček přiznal, že Slavii, ač jde o rivala z největších, bude při odvetě proti Feyenoordu držet palce, co mu budou síly stačit. Ve hře bude nejen klubový koeficient tuzemského fotbalu, ale i další nálož minut, nervozity a velkého cestování pro největšího rivala, tedy prvků, jež se s honbou za titulem zase až tak neslučují.

Vrba dobří ví, o čem je řeč. S Plzní zažil kupříkladu senzační postup přes Neapol v Evropské lize a následné bitvy s Fenerbahce, kdy sice Západočeši nabrali kupu sebevědomí a uznání na mezinárodní scéně, současně však museli o titul bojovat až do posledního kola!

Letenský trenér navíc zdá se vyladil svůj soubor k téměř dokonalé souhře. Daří se ofenzivě, mimořádně pevná je defenziva. Pravda, prověrku minulých duelů zařídily až na jednu výjimku celky z druhé poloviny tabulky. Ovšem jde o základ, z něhož se může Sparta odrazit.

Odhodit přívlastek věčného otloukánka posledních sezon. Vždyť už od léta 2014 na Letné čekají na ligový primát. A teď větří šanci... Co na tom, že v nadstavbě narazí Sparta na soupeře, které zase až tak jednoznačně nepřehrává. S Plzní má v sezoně bilanci negativní, se Slavií vyrovnanou, jen s Baníkem pozitivní. Ostudný debakl se Slováckem je snad před  odvetou příští víkend na Letné ještě v živé paměti, stejně jako trápení s Hradcem Králové.

Ale po posledním měsíci je jasné, že i Pavel Vrba odhodil skepsi a slova o situaci svízelné, kdy si arcirivalové nenechají příležitost na titul vzít. Z Letné teď duje vánek odhodlání. Dokáží ho sparťané přetavit v mistrovský fičák? Nebo budou dál jen obětním beránkem silnějších soků? Už velikonoční konfrontace se Slováckem napoví...

Reklama

Související témata: