Hlavní obsah

Haraslínovy přímé kopy trumfem v derby. Po Mandousovi nachytal i Koláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popírá rčení, že nelze dvakrát vstoupit do téže řeky. Dvakrát si v derby na přibližně stejném místě postavil míč - a dvakrát ho z přímého kopu poslal do sítě. Jeho trefy dělí více jak půldruhého roku, nebyly však ledajaké. V 10. ligovém kole minulé sezony zajistil Lukáš Haraslín fotbalistům Sparty výhru nad Slavií 1:0, první od března 2016 a 14 soutěžních derby bez výhry. V sobotu pak precizní standardkou položil základ k vítězství 3:2, kterým tým v rudých dresech rozrazil bránu k vysněnému mistrovskému titulu po devíti letech dokořán.

Šli jsme za vítězstvím. Asi to nebyl hezký fotbal z naší strany, ale byl úspěšný, říká Lukáš HaraslínVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Až z Itálie si v průběhu minulé sezony museli pořídit slovenského žolíka, aby černou letenskou sérii ukončil. V italském Sassuolu moc nehrál, proto slovenský reprezentant přijal nabídku Sparty na hostování do konce sezony s opcí.

Právě Lukáš Haraslín pak jubilejní 300. derby rozhodl a potrestal vyloučení Ousoua. Sešívaní tehdy v lize prohráli poprvé po rekordních 54 zápasech.

Obě žluté karty dostal stoper sešívaných za fauly na Haraslína. V závěru prvního poločasu ho sestřelil těsně před vápnem a po druhé žluté kartě zamířil do kabin. Haraslín se přímého kopu chopil, svou ránu otřel o na kraji zdi stojícího Schranze a míč skončil v Mandousově síti.

Brian Priske o Aweru Mabilovi: Měl to těžké, ale teď už přijal svoji roli a týmu pomáháVideo: Sport.cz

Co se Spartě nedařilo pět a půl roku, zvládl Haraslín hned v prvním derby.

„Původně jsem chtěl vystřelit jinak, pak jsem si ale všiml, že brankář na míč nevidí, tak jsem úmysl změnil," líčil exekutor, který gól oslavil výrazným gestem. „Před pěti měsíci se nám narodil syn Luka, takže gesto patřilo jemu. A gól také," usmíval se hrdina derby.

Další dobrá zpráva pro Spartu. Kuchta zůstává! Je to garance mnoha gólů, těší trenéraVideo: Sport.cz

Spartu rychle přesvědčil, aby loni opci na něj uplatnila. A v sobotu ve druhém kole nadstavby opět přišla jeho chvíle. Traoré v nebezpečné vzdálenosti fauloval Kuchtu. Haraslín přímý kop proměnil, ve 30. minutě přitom šlo o vůbec první střelu na branku v zápase.

„Měl jsem ze začátku dvě myšlenky. Kluci mi pak pomohli, že se postavili vedle zdi a tím znemožnili brankáři čistý výhled. Pak jsem věděl, že stačí trefit přes zeď, a může to být gól. Jsem rád, že to tam padlo," popisuje výstavní trefu, kterou tentokrát překonal Koláře.

„Před zápasem jsme si řekli, že zásadní je vstřelit první gól. Tak jako minule v Olomouci, protože před tím jsme několikrát museli dotahovat. Teď jsme v derby dvakrát vedli a třetí gól dokázali dát v nastavení. Šli jsme za vítězstvím. Asi to nebyl hezký fotbal z naší strany, ale byl úspěšný. Kolik mužstev takhle hraje, když jde o titul. Podstatné jsou tři body. Každý ukázal srdce, myslím, že jsme vyhráli zaslouženě," poukazuje nejen na důležitost úvodní branky.

Jediný lék jsou tři výhry, reaguje na prohru v derby Jindřich Trpišovský.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

Sparta nakonec znovu rozhodla o vítězství až Krejčího penaltou v nastavení. „Pískl ji a přezkoumal ji také VAR, což je jen důkaz, že to penalta byla. Krejda proměnil s čistou hlavou. Důležitý gól, který nám pomohl. Míč si bere, kdo si věří a penalty trénuje. On dokáže zachovat chladnou hlavu a každou zatím proměňuje," chválí Haraslín kapitána.

Sparta nakročila k titulu. Tři kola před koncem odskočila rivalovi o pět bodů. „Celou sezonu jsme se dívali před sebe, teď jsme v čele my. Skvělý pocit, ale musíme zvládnout ještě i další důležité zápasy. S takovým přístupem jako v derby můžeme být úspěšní," věří rychlý křídelník.

„Nechceme kalkulovat. Je nám jasné, že po derby na nás bude tlak možná ještě větší. Cestu však známe..." ujišťuje Haraslín.

Reklama

Související témata: