Hlavní obsah

Hrošovský chodil do akademie Letenských, ale září v Plzni

Plzeň

Už pět let je záložník Patrik Hrošovský hráčem Viktorie Plzeň. Až letos na jaře však v dresu Západočechů razantně vstoupil na tuzemskou fotbalovou scénu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Patrik Hrošovský v duelu s Jihlavou.

Článek

V předešlých letech se Patrik Hrošovský chystal k výstupu na výsluní při hostováních v různých koutech země. A ještě v zimě slyšel ve Štruncových sadech: Nebudeme tě potřebovat. Dnes je jedním z největších klenotů Viktorie.

Slovenský rodák přišel do Plzně jako sedmnáctiletý. Měl za sebou dva roky v Trenčíně, kam jej vybrali do fotbalové akademie pražské Sparty. Nejde o žádný vtip. Pražané se tehdy snažili zachytit slovenské talenty.

„Akademie fungovala rok, když jsem do ní přišel. V týmu byli kluci z celého Slovenska. Bydleli jsme na internátu, měli zajištěné tréninky, dopravu i stravu. Bylo to super," vzpomíná Hrošovský.

Dokonce byl v Praze na zkoušce. „Čtyři dny. A tréninkové centrum na Strahově mi vzalo dech," vzpomíná s úsměvem, že šlo o skok do jiného světa. Sparta však akademii po třech letech zrušila, a tak Hrošovský řešil, co dál.

Maturita z češtiny

Zaujal na testech v Plzni. „Věděl jsem, že fotbal je v Česku lepší než na Slovensku," vysvětluje, proč dal Západočechům přednost, byť měl nabídku i z Trenčína. Šlo o pořádný skok. Přestoupil nejen fotbalově, ale i v rámci studia. V Plzni absolvoval 3. a 4. ročník Sportovní a podnikatelské školy. „Někteří vrstevníci mi ve škole nerozuměli, což mě trošku zaskočilo. Ale já se rychle naučil češtinu a složil jsem z ní i maturitní zkoušku," hlásí pyšně.

Stejně jako zvládal studijní povinnosti, rostla jeho výkonnost. A tak jej vedení Západočechů z juniorky vytáhlo a poslalo na hostování. Do Sokolova, pak do Ústí nad Labem a následně do Znojma. „Nebral jsem to jako degradaci. Jsem realista a věděl jsem, že skočit hned do prvního týmu Viktorie je nereálné," vypravuje Hrošovský. Letos v zimě si jej Plzeň stáhla do přípravy.

„Byl jsem s klukama na soustředění v Turecku. Přiletěli jsme a vedení řeklo, že pro mě bude lepší pokračovat v hostování. Letěl jsem do Turecka znovu za Znojmem. Odehrál jsem dokonce zápas, a pak mířil do Portugalska za slovenskou jednadvacítkou. Při návratu mi z Plzně volali, že se zranil Marek Hanousek a zůstanu ve Viktorce," vybavuje si.

Dostal víc šancí, než očekával

Zpočátku jen paběrkoval. Ale pak se vše dramaticky obrátilo. Debut v základní sestavě Plzně absolvoval proti Lyonu v Evropské lize, následně se stal opěvovanou stálicí elitní jedenáctky.

„Dostal jsem víc šancí, než jsem očekával," přiznává. Ani fakt, že nejčastěji nastupuje na postu uctívaného Pavla Horvátha, nezlomil Hrošovskému vaz. „Nepřipouštěl jsem si, že jdu na hřiště za zdejší ikonu. Jen bych se trápil," líčí. Od březnové odvety osmifinále Evropské ligy naskočil v tuzemské nejvyšší soutěži sedmkrát v základní sestavě, vstřelil dva góly.

„Šance, kterou jsem dostal, mě zavazuje. Věřím, že se v sestavě udržím. A že za rok budeme ještě o trošku úspěšnější," připomíná Hrošovský, že první sezónu v Plzni zakončí jako druhý v lize i v poháru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články