Hlavní obsah

Hrůza, hektika, bušení srdce. Infarktový závěr na vyrovnání nestačil

O první domácí výhru v sezoně se strachovali až do posledních okamžiků. Fotbalisté Českých Budějovic ale nakonec vedení 3:2 proti Zbrojovce Brno uhájili. Z obou stran po utkání shodně znělo, že závěrečné sekundy zápasu nebyly pro slabé povahy.

Foto: ČTK

Smutný hráč Zbrojovky Brno Jiří Texl během utkání na hřišti Českých Budějovic.

Článek

„Na lavičce prožíváte emoce ještě pětkrát tolik než hráč, i když na stres jsem z aktivní kariéry zvyklý. Závěr byl hodně hektický, ale od začátku jsem věřil, že uspějeme. Kluci vypadali celý týden odhodlaně," říkal spokojeně nový kouč Jihočechů Jiří Lerch, který převzal tým společně s Jiřím Kladrubským po odvolání Jozefa Webera teprve v pondělí.

České Budějovice bránily hubený náskok v posledních sekundách šestiminutového nastavení. Brno vytvořilo v pokutovém území neuvěřitelný tlak, mělo nespočet střel z blízka i ze střední vzdálenosti.

Vše začalo ranou Filipa Blechy, po které zahrávali hosté roh. Domácí se bránili ze všech sil, i vinou nepřesných odkopů si ale Brno tvořilo jeden závar za druhým. Třikrát se k zakončení dostal nejlepší ligový kanonýr Jakub Řezníček, neplechu českobudějovické defenzivě dělal i brankář Martin Berkovec.

„V závěru to bylo hektické. Když pošlete gólmana do pokutového území, buď něco proměníte, nebo dostanete další branku. Nervozita tam byla, víc nám bušilo srdce, ale tohle fotbal přináší," zhodnotil skleslý kouč Brna Richard Dostálek.

Kladrubský takovou sérii nepamatuje

Zatímco někdo se pral na trávníku, jiní vše bezmocně pozorovali zpoza postranní čáry. Jedním z nich byl záložník Patrik Hellebrand, jenž šel ze hřiště na začátku dlouhého nastavení druhé půle.

„Ale přišlo mi, jako bych byl na lavičce dvacet minut. Byla to hrůza. Měli jsme štěstí, které ke sportu patří," usmíval se 23letý středopolař.

České Budějovice zvládly urvat první tři body na Střeleckém ostrově v poslední možné chvíli. Podzimní ligovou část totž ukončí na stadionu pražské Sparty, poté je ještě čeká domácí duel MOL Cupu s Hradcem Králové.

„Výhru jsme potřebovali jako sůl, obzvlášť doma. Z hráčské kariéry si takovou sérii bez triumfu nepamatuji. Ale zaplať pánbůh za vítězství. Velká pochvala, kluci dřeli jako koně. Výsledek se pak dostaví," těšilo nového kouče Kladrubského.

Naopak Brno si třetí tříbodový zářez v řadě nepřipsalo. Podle Dostálka se utkání zlomilo v prvním poločase, kdy jeho svěřenci nebyli patřičně aktivní. „Absolutně jsme nedokázali navázat na výkon s Libercem, byli jsme neuvěřitelně nepřesní a nedokázali řešit klíčové situace. Druhá půle byla lepší, ale už to nestačilo, abychom si odvezli body," uznal trenér.

Reklama

Související témata: