Hlavní obsah

Jak bolela hlavička od Olayinky? Překvapil mě, ale nezlobím se na něj, říká Ndefe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má za sebou perné dny. Nejprve se liberecký Gigli Ndefe dostal v tuzemsku do centra dění v zápase se Slavií, když se na něm po úderu hlavou na čtyři duely vyautoval Petera Olayinka. Po remíze 1:1 musel na sociálních sítích řešit rasistické urážky. A hned poté reprezentoval. Absolvoval dlouhé přelety z Evropy přes Alžírsko do Ghany, tam z Accry do Kumasi, pak do Angoly a zase zpátky do Prahy. Následující ligové kolo si však odpočine.

Slavii může Olayinkův zkrat stát titul, tvrdí KollerVideo: Sport.cz

 
Článek

Liberec hraje v Ostravě, ze které 29letý hráč na severu hostuje a nastoupit nesmí. „Jsem malinko unavený, protože cestování bylo opravdu dlouhé. Ale samozřejmě bych chtěl proti Ostravě hrát, pro oba týmy jde o důležitý zápas. Doufám, že jsme utkáním se Slavií získali zpátky sebedůvěru," řekl v rozhovoru pro Sport.cz.

Bod se Slavií Liberec uhrál i díky Olayinkově zkratu, když vám dal hlavičku. Sledoval jste v Africe na reprezentačním soustředění, jak velký trest dostal?

Tam ne, až když jsem přiletěl zpátky, tak mě na letišti vyzvedával někdo z Liberce a říkal mi, že dostal trest na čtyři zápasy. Je to smutný, že nemůže čtyři zápasy hrát. Došlo k tomu v těžkém zápase plném emocí, ale takový je prostě fotbal.

Disciplinární komise ho potrestala čtyřzápasovou stopkou poté, kdy se po faulu ocitl na zemi, vy jste k němu přiběhl a něco na něj křičel. On vstal a dal vám „hlavičku". Co jste mu říkal?

Zcela popravdě, jediné, co jsem mu řekl, bylo: ‚Hej, vstávej, proč jsi spadl, tohle nebyl faul, tak se zvedni.' Neřekl jsem mu nic špatného, vůbec nic proti němu. A pak byl jak blázen a zareagoval takhle. Ale nebylo to taky nic hrozného. Netrefil mě takovou intenzitou, že bych měl na hlavě nějakou stopu, ale pocítil jsem to, to zase ano. Nebylo to od něj chytré, ale myslím, že on tohle ví moc dobře sám.

Překvapil vás svou reakcí?

Jo. Nečekal jsem, že by udělal něco takového, takže v první moment mě to překvapilo. Opravdu mě trefil, jak můžete vidět na videu. Ale na druhou stranu, když jste na trávníku a chcete fakt hrozně moc vyhrát, tak se takové věci mohou stát. Nezlobím se na něj.

Mluvili jste spolu po zápase?

Ne, už jsem se s ním nepotkal. Nevím, kde byl, možná už byl v autobuse. My jsme se po zápase zdravili s fanoušky. Byli jsme hodně šťastní, protože jsme opravdu bojovali jako tým a byl to pro nás zasloužený bod. Klidně jsme mohli i vyhrát, kdyby rozhodčí nepísknul tu penaltu. Stále nechápu, proč. Ale k tomu se už taky nemá smysl vracet.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Slavie Peter Olayinka vidí v Liberci červenou kartu.

Pokutový kop rozhodčí nařídil také po vašem souboji s Olayinkou...

(usměje se) To je pravda, ale nemám s ním žádný problém. Prostě se hrálo ve velké intenzitě a z toho plyne hodně emocí. Podle mě to však penalta nebyla, i když někdo říká, že byla nařízená správně. Rozhodčí ji však zapískal a s tím nic neudělám.

A mimochodem na podzim Slavia vstřelila Ostravě vítězný gól po sporném momentu, ve kterém jste figuroval opět vy a Olayinka. Sudí však váš souboj před rozhodujícím gólem jako faul neposoudil.

(směje se) Nevím, proč tam jsem vždycky zrovna já a Olayinka. Možná příště budeme raději hrát na jiných pozicích. Ale pro mě to byl taky faul. Nerozumím tomu, proč nebyl. Ale je to vtipný, že tam jsem vždycky já a on. Ale nemám s ním žádný problém, je to dobrý hráč i kluk.

Jak moc bude Slavii podle vás chybět?

Myslím, že čtyři zápasy je hodně a chybět jim bude. Pro Slavii je důležitým hráčem, dal za ni v této sezoně spoustu gólů, na další nahrál. Na druhou stranu Slavia je velký tým s hodně kvalitními hráči. Má i kvalitní lavičku a myslím, že se s tím vypořádají. Bezpochyby je pro ni důležitý, ale zase tak velký problém to pro ni nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gigli Ndefe z Baníku Ostrava (vlevo) v souboji s Peterem Olayinkou ze Slavie.

Po zápase jste čelil na sociálních sítích i primitivním rasistickým vzkazům. Překvapily vás?

Překvapily. Ne že by se mě nějak hodně dotkly, protože takové rasistické urážky se dějí pořád a všude. Otázka zněla, proč zrovna tohle? Mohli mi poslat zprávu, že jsem zas.... hráč nebo něco podobného, to by se třeba dalo chápat, ale proč používat emotikony opic nebo banánů? To je prostě za hranou. Slavia má v kádru taky hráče z Afriky. Ale na vzkazy jsem nereagoval. Jen jsem je ukázal našemu řediteli komunikace, co s tím mám dělat.

Setkáváte se s rasismem v Česku často?

Často ne. Nějakou velkou zkušenost tady s rasismem nemám. Samozřejmě se najdou lidi, kteří něco řeknou, ale to jsou jen jednotlivci. Normálně můžu v Liberci, v Praze i Ostravě jít po ulici a nikdo se nestará. Řekl bych, že velký problém to v Česku není, je to záležitost jednotlivců.

Liberec teď čeká zápas v Ostravě, ze které hostujete. Mrzí vás, že nemůžete hrát?

Samozřejmě, že bych raději hrál. Bohužel to není možné. Pro Ostravu i pro nás jde o důležitý zápas. Teď však hraju za Liberec a doufám, že vyhrajeme, i když na hřišti Baníku před jejich fanoušky je to vždy těžké. Možná je pro nás i dobré, že tam hrajeme právě teď, když na tom nejsou nějak dobře a my máme za sebou zápas se Slavií, kde jsme bojovali dobře jako tým, snad nám to dodá sebedůvěru.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články