Hlavní obsah

Jankto mimo tým! Moje zdraví a mentální rozpoložení mi nedovolí pokračovat, reagoval hráč

Aktualizováno

Neslavné trable záložníka pražské Sparty. Fotbalový reprezentant Jakub Jankto v úterý během silniční kontroly odmítl podstoupit test na drogy. Policie reprezentačního záložníka zastavila kvůli upozornění jiného řidiče, jenž měl podezření, že vůz před ním řídí osoba pod vlivem alkoholu. Dechovou zkoušku měl Jankto negativní. Již počátkem roku mu byl odebrán řidičský průkaz, správní úřad ovšem dosud o odebrání jeho řidičského oprávnění pravomocně nerozhodl. Sparta ve středu vyřadila Jankta mimo tým. Sám hráč avizuje, že teď musí myslet hlavně na své zdraví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto si mimo trávník zavařil...

Článek

Sparta hraje o titul, vede ligovou tabulku. Dál už ovšem pokračuje bez Jakuba Jankta. "Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost. Příprava mužstva Briana Priskeho tak byla ve středu dopoledne po dvoudenním volnu obnovena už bez zapojení Jankta," oznámil letenský klub ve svém prohlášení.

"Vedení klubu iniciovalo schůzku s hráčem, která proběhla po skončení týmového volna ve středu v ranních hodinách. Tato schůzka byla vyvolána v reakci na dopravní incident, jehož účastníkem byl Jakub Jankto v úterý," dodává Sparta.

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský se nechtěl ke konkrétním osobám vyjadřovat.

„Nicméně mohu obecně říci, že v úterý dopoledne před dvanáctou hodinou jsme na tísňovou linku 158 přijali oznámení, ve kterém nám řidič ve vozidle směřujícím na Strahov řekl, že před ním jede automobil, jehož řidič je pravděpodobně pod vlivem alkoholu," přiblížil mluvčí, proč policisté fotbalistu zastavili, tedy na základě poznatku od jiného řidiče.

Muži zákona podle něj našli podezřelé auto i s řidičem ve Vašíčkově ulici na Strahově. „Provedli u něj dechovou zkoušku, která byla negativní, nicméně test na drogy a lékařské vyšetření následně řidič odmítl. Pokud tak někdo učiní, je podezřelý ze spáchání přestupku na úseku dopravy a následně je oznámen příslušnému správnímu úřadu k dořešení," podotkl Rybanský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Jakub Jankto ze Sparty Praha během utkání v Teplicích.

Jankto se tedy tím, že se odmítl podrobit zkoušce na drogy a lékařskému vyšetření, dopustil přestupku, za který mu hrozí ve správním řízení pokuta od 25 tisíc do 50 tisíc korun, zákaz řízení na 12 až 24 měsíců a sedm trestných bodů. Jenže to nebyl jediný Janktův úterní prohřešek.

Sebrali mu řidičák, přesto usedl za volant

„Navíc policisté v průběhu kontroly zjistili, že řidiči byl počátkem letošního roku úředně odebrán řidičský průkaz," uvedl policejní mluvčí s tím, že nelze blíže sdělit, kvůli jakému dřívějšímu prohřešku Janktovi policisté řidičák zabavili.

Fotbalista má ale štěstí v neštěstí v tom, že podle Rybanského dosud správní úřad o odebrání jeho řidičského oprávnění pravomocně nerozhodl a nevydal mu tedy ještě oficiálně zákaz řízení. Pokud by tomu tak bylo, Jankto by se úterní jízdou dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za které hrozí až dvouletý trest vězení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jankto během tréninku fotbalové reprezentace.

„V tomto případě podle mých informací správní úřad dosud nerozhodl, takže se jedná stále ještě o přestupek na úseku dopravy, protože dotyčný řídil vozidlo bez řidičského oprávnění, a bude opět oznámen příslušnému úřadu," dodal mluvčí pražských policistů.

Za tento přestupek hrozí Janktovi podle zákona pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok a také sedm trestných bodů.

Sparta každopádně musela na nepříjemnost zareagovat. "Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A-mužstvem a bude řešit svoji osobní situaci. S respektem k hráči nebude klub poskytovat více informací. Žádáme veřejnost a média o nezasahování do osobního života Jakuba Jankta," vyzývá letenský klub.

"V posledních letech, a hlavně poslední rok se kolem mě nashromáždilo tolik věcí, že je lepší zbrzdit a myslet i na svoje zdraví. Od 18 let se celý život točil kolem fotbalu. Hodně mi dal, něco mi sebral a někdy i poučil. Nebyl to pro mě nejlepší sportovní rok, ale vždy jsem preferoval klubové výsledky," reaguje sám Jankto na Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jakub Jankto (@jakubjanktojr)

"O to víc mě mrzí, že mi moje zdraví a mentální rozpoložení nedovolí pokračovat v honbě za titulem a pohárem. Nenajdu ani slova, jak obrovsky chci poděkovat celé Spartě! Díky všem hráčům, trenérům, a fanouškům!" dodává.

V létě Janktovi na Letné vyprší hostování z Getafe. Pražský klub může uplatnit opci na přestup, což je však po úterním incidentu velmi nepravděpodobné. Ostatně i hráčova slova naznačují, že se minimálně na čas stahuje ze scény. "Vážím si i podpory všech lidí okolo včetně médií, kdy jsme si projevovali vždy vzájemný respekt. Mějte se bizoni," uzavírá.

Reklama

Související témata:
Řidičský průkaz
  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice