Hlavní obsah

Č. Budějovice - Brno 3:2Jihočeši po změně trenéra zabrali, doma urvali premiérovou výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Havel 1 : 0
47. Ševčík 1 : 1
59. Hlavica (vlastní) 2 : 1
81. Hora (penalta) 3 : 1
85. Texl 3 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Českých Budějovice po pondělní trenérské změně zvítězili v 15. kole první ligy nad nováčkem z Brna 3:2. Domácí poslal v závěru úvodního dějství do vedení Lukáš Havel, ihned po změně stran srovnal Michal Ševčík. Poté si dal vlastní gól hostující obránce Jan Hlavica a na 3:1 pro Dynamo zvýšil Jakub Hora z penalty. Konečné skóre stanovil Jiří Texl.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Spokojený trenér Českých Budějovic Jiří Lerch.

Článek

Jihočeši doma vyhráli poprvé v sezoně nejvyšší soutěže, předtím tam osmkrát po sobě neuspěli. Díky tomu se posunuli na deváté místo neúplné tabulky. Zbrojovka prohrála po dvou vítězných kolech a klesla na sedmou příčku. K dobru má však odložený duel s Plzní, který na stadionu obhájce titulu a aktuálního lídra soutěže sehraje ve středu.

Dynamo nastoupilo do utkání pod vedením Jiřího Lercha a Jiřího Kladrubského, kteří nahradili v pondělí odvolaného kouče Jozefa Webera. Oba týmy se prakticky po celý první poločas hledaly a nabídly pramálo akcí. Ráz utkání se zásadně změnil v nastavení první půle. Po centru Martina Sladkého si v pokutovém území našel míč obránce Lukáš Havel a hlavou otevřel skóre. V ligové sezoně se zapsal mezi střelce potřetí.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Lukáš Havel z Českých Budějovic oslavuje svoji trefu v ligovém utkání s Brnem.

Brno se však nepoložilo a hned v úvodu druhé části srovnalo. Kousek za hranicí pokutového území si zpracoval míč Ševčík a střelou levačkou překonal brankáře Janáčka. Dvacetiletý záložník vstřelil už sedmý gól v ročníku nejvyšší soutěže.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Tomáš Zajíc z Českých Budějovic, brankář Martin Berkovec z Brna a jeho spoluhráči Matěj Hrabina, Jan Hlavica a Jakub Šural.

České Budějovice sice zásah na chvíli paralyzoval, ale po pár minutách se probraly a otočily vývoj zápasu ve svůj prospěch. Pomohl jim k tomu obránce Brna Hlavica, který si v 59. minutě nohou srazil do vlastní branky centr Hory. Zbrojovka o osm minut později také skórovala, ale zásah nejlepšího kanonýra ligové sezony Řezníčka neplatil kvůli ofsajdu.

Jihočeši navíc devět minut před koncem náskok navýšili. Opět u toho byl Hlavica, jenž tentokrát v pokutovém území trefil rukou do obličeje Havla a sudí nařídil penaltu. Z ní přidal třetí gól domácích a svůj první v ligovém ročníku Hora. Dynamo si však v závěru situaci zkomplikovalo, když v 85. minutě hlavou snížil Texl. Rovněž on zaznamenal premiérový zásah v sezoně nejvyšší soutěže.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jiří Texl z Brna opouštěl hřiště s krvavým zraněním.

Následně mohl opět navýšit náskok Českých Budějovic střídající Penner, ale jeho pokus skončil na břevně. V nastaveném čase ale zase mohlo zachránit remízu Brno, jenže bývalý hráč Jihočechů Řezníček po skrumáži neuspěl a poslal míč nad břevno. Hostující tým v posledních šesti vzájemných zápasech v lize nezvítězil a počtvrté za sebou prohrál.

15. kolo první fotbalové ligy:
Dynamo České Budějovice - Zbrojovka Brno 3:2 (1:0)
Branky: 45.+2 Havel, 59. vlastní Hlavica, 81. Hora z pen. - 47. Ševčík, 85. Texl. Rozhodčí: Nehasil - Machač, Šimáček - Petřík (video). ŽK: Hlavica, Blecha (oba Brno). Diváci: 2475.
Č. Budějovice: Janáček - Sladký, Havel, Králik, Skovajsa - Čmelík, Čavoš, Hora, Hellebrand (90.+3 Broukal), Mršič (75. Penner) - Zajíc. Trenér: Lerch.
Brno: Berkovec - Hrabina, Hlavica (83. Blecha), Šural, Granečný - Texl, Souček (68. Falta) - Alli (68. Pachlopník), Ševčík, Hladík (68. Rogožan) - Řezníček. Trenér: Dostálek.

Reklama