Hlavní obsah

Jirka skolil Slavii. Víra mi pomáhá, myslel jsem i na hattrick

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sešívaní ho chtěli v létě koupit, ale neúspěšně. Teď hořce litují. Právě šestadvacetiletý Erik Jirka rozhodl dvěma góly o vítězství fotbalistů Plzně ve šlágru Fortuna ligy na Slavii (2:1). „Dva góly jsem za Viktorii v lize dal loni v říjnu proti Zlínu, vyhráli jsme 3:0. Teď bych chtěl bych dvě branky věnovat Mariánu Tvrdoňovi a jeho čerstvě narozenému synovi Kryštofovi,“ poukazuje slovenský reprezentant, že výhra je hlavně pro náhradního brankáře týmu.

Erik Jirka sestřelil dvěma góly Slavii. Jsem rád, že mi trenér dává šanci a můžu mu to tak splatit. Video: Sport.cz

 
Článek

Vystřihl jste svůj nejlepší zápas v plzeňském dresu, že?

Pro celou Plzeň se jednalo o vydařený večer. Devět let tady Viktoria nevyhrála, o to je vítězství sladší. Podali jsme velmi dobrý výkon jako tým.

Skóre jste otočil dvěma góly, jež dělilo čtvrt hodiny.

Na první mi fantasticky nahrál Dweh, skvěle mě viděl. V týdnu jsme trénovali náběhy za obranu, trenér je vyžaduje. Dva protihráči mě ještě křížili a brankář dobře vyběhl, takže jsem měl jedinou možnost ho lobnout. Asi jsem to lépe vyřešit nemohl. V druhém případě přihrávka od Vydry, to byla radost. Já už se pak jen soustředil v rychlosti na míč, nekompromisně jsem zakončil.

Pomýšlel jste také na hattrick?

Napadlo mě to. Když střílel Honza Kopic, říkal jsem si, že mi ještě mohl míč posunout. Nejdůležitější je ale výhra. Je úplně jedno, kdo dá gól, když máme tři body.

Vtipkující trenér Plzně Miroslav Koubek. Čím to je, čím to je? I don´t know! Video: Sport.cz

Jak náročné bylo porazit Slavii, která většinou poráží soupeře lepší fyzičkou?

Hodně těžké. Dost jsme si zaběhali… Náročné jako proti Dinamu, taky v Záhřebu jsme se Šulcíkem naběhali kilometry. Ale odevzdal se celý tým.

Cítil jste tedy, že nasazené tempo bylo jako v pohárové Evropě?

Slavia má velkou kvalitu. Po půli přidala, takže jsme museli ještě zvýšit obrátky, a ještě víc se obětovat. Nechtěli jsme se nechat zatlačit, soupeř hraje nátlakově velmi dobře. Slávisté mají evropské mužstvo. Troufnu si říct, že to byl ještě náročnější zápas než v Záhřebu. Asi vůbec nejnáročnější v sezoně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Erik Jirka a Sampson Dweh z Viktorie Plzeň po výhře na Slavii.

Na Slovensku se o vás ví, že jste silně věřící. Jak vám pomáhá při fotbale víra? Máte vytetovanou Panenku Marii.

Jsem věřící. Mám ji vytetovanou od doby, co mi umřel dědeček. Byl můj velký fanoušek. Vždycky mi to pomáhá. Když nastupuji, věřím, že je na hřišti se mnou.

Určitě cítíte, jak sílí vaše pozice v klubu.

V Plzni je velká konkurence, všechny posty zdvojené. Jsem rád, že mi trenér dává šanci. A že mu důvěru mohu splatit.

Erik Jirka ukázal, proč jsme o něj v létě stáli, říká Jindřich Trpišovský. Ve druhé půli jsme ztratili svoji tvář. Video: Sport.cz

Dvakrát po sobě jste v lize prohráli, teď přišla v Edenu velká vzpruha.

Zápasy s Libercem a Karvinou jsme trochu nezvládli. Zbytečné prohry, zavinili jsme si je sami. Do Prahy jsme jeli s tím, že na Slavii nesmíme prohrát, že potřebujeme minimálně bod. Trenér vyzýval, že je třeba se zase pozitivně nakopnout. Povedlo se, dva předchozí duely jsme odčinili.

Myslíte, že jste si řekl o návrat do slovenské reprezentace? Hrál jste za ni naposledy loni v září.

Národní tým je nejvíc, čeho lze v kariéře dosáhnout. Každý by měl s radostí reprezentovat. Pak už je na trenérovi, jestli to dotáhnete do základu, nebo aspoň na lavičku.

  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.