Hlavní obsah

Jste to vy? ptají se šoféra Lexy. Legenda Liberce řídí autobus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi s Libercem málem převezl slavný Liverpool v Poháru UEFA, nyní bývalý ligový obránce a člen Dvorany slávy Slovanu Josef Lexa vozí lidi autobusem coby šofér ČSAD. „Baví mě to a zatím dobrý, všichni žijí,“ usmívá se 51letý Lexa se 175 starty v nejvyšší české lize.

Foto: Hynek Preisler, Sport.cz

Bývalý fotbalista Liberce Josef Lexa začal pracovat jako řidič autobusu.

Článek

Za poslední měsíc Josef Lexa za volantem často slyšel při prodeji jízdenky otázku, jestli kdysi nehrál fotbal za Slovan. „Občas mě někdo pozná, hlavně teď jsem přes svátky jezdil z Liberce do Bedřichova a tam se ptalo malinko víc lidí než normálně,“ culí se bývalý rázný obránce, který u Nisy před téměř čtvrtstoletím ve slavné bitvě s Reds bránil anglického reprezentanta a pozdějšího vítěze Zlatého míče Michaela Owena. Severočeši v roce 2000 na Anfieldu padli 0:1 a v domácí odvetě 2:3.

Josef Lexa řídí autobusVideo: Hynek Preisler, Sport.cz

Jak se k řízení autobusu dostal? Dlouhá léta pracoval v Krajské nemocnici Liberec jako saniťák, kde však před pár lety skončil a dělal u zásilkové služby. Před půl rokem však musel kvůli zdravotním problémům skončit. „Nošením balíků jsem si malinko poškodil loket,“ vysvětluje změnu zaměstnání Lexa.

Fotbalovou kariéru uzavřel v roce 2005, ale u kopané zůstal jako trenér žen. Momentálně v Liberci vede béčko ženského týmu. Brzy tak může dojít ke kuriózní situaci. Až B-tým pojede na venkovní zápas, autobus bude řídit zároveň jejich trenér. „Zabiju dvě mouchy jednou ranou,“ usmívá se.

V budoucnu je možné, že jednou poveze na utkání i prvoligové mužstvo. „Holky na zápasy budu vozit určitě, a samozřejmě se mě už v podniku ptali, jestli bych někdy nevypomohl i dál, když budou potřebovat. Samozřejmě jelikož nyní trénuju, tak zatím s áčkem jezdit nemůžu, časově by to zvládnout nešlo, ale do budoucna? Proč ne, byla by to taková perlička,“ přiznává bývalý fotbalista, jehož řízení baví.

„Měl jsem v životě kliku, že mě vlastně bavily všechny práce, které jsem dělal. Kdybych nesvážel tolik balíků a neměl problémy s rukou, tak bych asi furt rozvážel balíky. Ale v mém věku se už musím ohlížet na zdraví. A co si budeme povídat, šoféřina zase tak fyzicky náročná není. Fotbal byl mnohem více. Tady si jen musím hlídat, abych se za ten volant vešel,“ uzavírá s úsměvem.

Reklama

Související témata:
Josef Lexa