Hlavní obsah

Karvinští museli do mrazu. Dneska se psi lámou v zatáčkách, usmíval se před úvodním tréninkem Jarábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled na teploměr, který se blížil k minus desíti stupňům Celsia, k radovánkám s mičudou zrovna nevybízel, fotbalisté Karviné ale neměli na vybranou. První trénink zimní přípravy museli zvládnout i v mrazivých podmínkách.

Foto: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Fotbalisté Karviné zahájili přípravu s jednou posilou – Slovákem Martinem Regálim (v popředí)

Článek

„Pojďme, rychle. Psi se lámou v zatáčkách,“ vybízel trenér Juraj Jarábek přítomné novináře k co nejkratšímu postávání na místě při kladení otázek. A mezi prvními padl dotaz i na teplotu hluboko pod bodem mrazu.

„Hráči jsou už předpřipravení. Než jsme šli ven, byli jsme v tělocvičně. Ale ano, pozor si musíme dávat. Především na to, aby neměli v tom mrazivém vzduchu nějaké dýchací problémy. Musíme ten chlad prostě nějak zvládnout,“ uvedl Jarábek a dodal, že část tréninků proto Karvinští absolvují v hale.

To přivítají především fotbalisté zvyklí na úplně jiné klimatické podmínky. Karviná má v kádru čtyři Nigerijce (Lucky Ezeh, Adeleke Akinyemi, David Moses a Emmanuel Ayaosi), jednoho Kapverďana (Papalele), Aboubacara Traorého z Pobřeží Slonoviny a nově z béčka přeřazené Brazilce Kahuana Viniciuse a Kauana Carneira.

Karviné začala zimní přípravaVideo: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

„Někteří z těch kluků jsou tady už delší dobu, tak snad už jsou zvyklí. I když dneska je to opravdu extrém. Uvidíme, zda to těm chlapců z Brazílie, co přišli z Copacabany, neuškodí,“ pousmál se slovenský trenér, jenž na podzim nahradil odvolaného Tomáše Hejduška.

A podzim se slezským týmem ukončil na 14. příčce. „Musíme být optimisti, že se zlepšíme v ofenzivě i defenzivě a začneme více sbírat body,“ uvedl Jarábek, jenž kromě dvou mladých Brazilců z rezervního týmu přivítal na tréninku zatím jedinou posilu, kterou je 30letý Slovák Martin Regáli z belgického Kortrijku.

Ofenzivně laděný fotbalista, jenž najde místo na levém křídle či v útoku, ovšem téměř rok nehrál mistrovský zápas. „Nehrál, ale znám ho a věřím mu, protože fotbal určitě nezapomněl. Ale protože dlouho nehrál, nějaký otazník tam je. Věřím ale, že se do toho Maťo dostane co nejdříve. Je to rychlostní typ, takového hráče potřebujeme,“ uvedl Jarábek.

Zimní příprava MFK Karviná

8. ledna: první trénink

13. ledna: MFK Karviná – SK Líšeň (12 hodin) a Karviná – Opava (14.30 hodin, oba hřiště Kovona)

19. ledna: Zabrze – Karviná

20. ledna: Žilina – Karviná

21.  28. ledna: soustředění v Turecku

3. února: Karviná – Skalica

Na soupisce Karviné už nefigurují Jan Žídek, Daniel Bartl, Michal Hošek a Dominik Soukeník. Zcela jistě odejdou i někteří z pětice gólmanů (Holec, Ciupa, Lapeš, Neumann a Mrózek). Posílení by se rád Jarábek dočkal ve stoperské řadě, kde má v tuto chvíli odzkoušené jen trio Svozil, Krčík a Bederka. „Tam hledáme, uvidíme, co se nám podaří,“ řekl.

Karvinští v zimní přípravě absolvují tři zápasy doma a soustředění v Turecku. Generálka je čeká na domácím stadionu proti Skalici (3. února). Do jarní části Fortuna ligy pak vstoupí ligový nováček těžkým domácím trojbojem proti Spartě (sobota 10. února), dohrávkou s Pardubicemi (středa 14. února) a proti Slavii (neděle 18. února).

„Trochu teď předbíháme, ale moc se na ten start těším, protože budeme hrát s nejlepšími mančafty v Česku. Už teď na úvod prvního tréninku jsem chlapcům řekl, že tady v Karviné to nikdo nebude mít lehké,“ řekl Jarábek.

  1 : 2 Zlín - Bohemians 1 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
  4 : 0 Pardubice - Karviná 4 : 0 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  2 : 2 Č. Budějovice - Jablonec 2 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  0 : 1 Teplice - Hradec Králové 0 : 1 dohráno
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.