Hlavní obsah

Kováč: Vše jsme si vyříkali, máme čistý stůl. Vyhlíží návrat Daňka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divokou pauzu zažili hlavní trenér fotbalových Pardubic Radoslav Kováč a celý východočeský klub. Čtyřiačtyřicetiletý kouč intenzivně řešil své setrvání u třináctého týmu české ligy, měl podat výpověď, nakonec zůstal a v mrazivém pondělním dopoledni cepoval partu okolo záložníka Michala Hlavatého. Kováč poprvé o posledních týdnech promluvil. „Vyříkali jsme si to. Myslím, že máme mezi sebou absolutně čistý stůl,“ prohlásil pardubický stratég. Nyní už přemýšlí jen nad tím, aby se Východočechům podařilo zachránit nejvyšší soutěž.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hlavní trenér Radoslav Kováč

Článek

Můžete ze svého pohledu shrnout, co se tu během zimní přestávky dělo?

Interně jsme si všechno vyříkali. Došlo k nějakým věcem, ale nechci se o tom vůbec bavit. Vyříkali jsme si to. Myslím, že máme mezi sebou absolutně čistý stůl. Během svátků se to hodně komunikovalo, já jsem přijel za panem Pitterem (předsedou představenstva - pozn. aut.) 25. prosince, potřebovali jsme si říct vše na rovinu. Došli jsme k závěru, že obě strany chtějí spolupracovat dál, a to pro mě bylo nejzásadnější.

Jak jste teď nastavený? Stejně jako na podzim?

Možná ještě lépe. Ale v tomhle nebyl žádný problém. Bylo potřeba vykomunikovat věci, jak vše dál dělat. Tohle se ve fotbale stává a podle mě je to běžné. Jsem rád, že jsme si k tomu perfektně sedli a že z obou stran byla jasná shoda.

Hodně se ale o vás psalo, hodně se vše řešilo. Jak jste to vnímal?

To, co probíhalo v médiích, byly spekulace. Nevyjadřoval jsem se k tomu já ani Pardubice. Mluvím až teď tady s vámi. Neměl jsem z toho radost, pořád někdo volal, psal, já nevěděl, jak to dopadne. Ale dopadlo to tak, že máme platnou smlouvu v Pardubicích, za což jsme rádi. A teď je jasným cílem pro všechny v klubu záchrana.

Na čem budete chtít během zimní přestávky nejvíc zapracovat?

Určitě na efektivitě, na koncovce. Musíme dávat víc branek, to je zásadní. Malinko jsme naši hru změnili, chtěli jsme udělat balanc a mít dobrou defenzivu a dva útočníky nahoře. Poslední zápas proti Liberci jsme dali víc než jeden gól (výhra 2:0 - pozn. aut.). Myslím, že už se Spartou ta změna trochu pomohla, i když jsme prohráli. Chtěli bychom být variabilnější a mít minimálně dva propracované systémy. Je to časově náročné, ale věřím, že jsme schopní to doladit. Věnovat se taky budeme standardním situacím. Hrozně rád jsem za soustředění v Marbelle, kde můžeme pracovat daleko víc na taktických věcech a hned si to vyzkoušet v zápasech proti Odense a Tromsö, které nás dobře prověří.

Kádr zatím opustil záložník Kryštof Daněk, který se vrátil do Sparty. Dorazí zpátky?

Budu strašně rád, až tu bude fyzicky. Nějaká domluva je, měl by se připojit ve středu. Věřím, že to tak i bude.

Dorazí nějaké posily?

Něco je rozjednané. Jsme rádi, že zůstávají kluci, kteří jsou tu na hostování. A jak jsem zmínil, Daněk se dolaďuje. Ostatní ani nemusejí na start přípravy s kluby, které je vlastní, což je pro nás dobře. Zkoušíme přivést jednoho až dva hráče, ale ne už úplně projektové, ale hotové. Je to složitější, ale stát se může cokoliv. Jsme pozitivní, že by něco mohlo dopadnout.

Kováč dokáže na hráče přenést sebevědomí. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Zůstane špílmachr Michal Hlavatý? Mluvilo se v jeho případě o zájmu silnějších a bohatších klubů.

Na odchodu úplně nebyl. Samozřejmě se o něm hodně mluví, protože je to výborný fotbalista. Je to otázka peněz a konkrétní nabídky. Nemám zprávy, že by aktuálně nějaká byla. My jsme rádi, že zůstává.

Z hostování v druholigové Chrudimi se vrátil útočník David Huf, který na podzim vstřelil dvanáct branek. Jaká je jeho budoucnost?

Když tu byl předtím půl roku s námi, věděli jsme, že dlouho nehrál. Do útoku tu byli další hráči, zkoušeli jsme ho z křídla, kde to úplně není jeho pozice. Řekli jsme si, že pro něj bude nejlepší, aby odehrál co nejvíc zápasů. Vysvětlili jsme mu to, on to pochopil, a tak nyní nejsme z ligy jediní, kdo ho chce. David sám poznal, že to, co jsme mu řekli, bylo dobře. Ale hlavně si to sám vystřílel, je to zásluhou jeho výborné práce.

Pardubice sází na mladé hráče, kteří, jak jste sám říkal, potřebují čas. Na jaře od nich už ale budete potřebovat výkony a výsledky, že?

Máme z minulosti vyzkoušené, že po přípravě udělali kluci velký progres. Třeba Tomáš Vlček nebo Robin Hranáč, byť byli starší a zkušenější. Ale kluci, co tu jsou, mají adaptační půlrok za sebou. Mělo by to být vidět a měli bychom být silnější. Hodně tomu věříme, kluci hlavně musejí zůstat zdraví. Pak by jejich forma měla stoupat.

Jaký máte plán přípravy?

Ve středu jsme měli testy, ještě teď jsme měli testovou baterii. Od úterý najíždíme na klasický trénink s míčem. Do Marbelly odlétáme 25. ledna, kde máme dva velmi dobré zápasy, tam budeme pracovat hodně na herním projevu a způsobu hry. Už teď o víkendu máme dva zápasy proti Bohemians a v Drážďanech, kde chceme využít všechny hráče.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice