Hlavní obsah

Kdo přichází před půlnocí... Sparta neuloupila milion, ale kanonýra v ráži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vcelku blesková akce, jejíž vyvrcholení by mohlo dostat pracovní název Kdo přichází před půlnocí. Stejnojmenný český kriminální film ze 70. let minulého století vyprávěl o ukradeném milionu. Fotbalové Spartě se také zdařila fikaná loupež. Z Lokomotivu Moskva přetáhla do svých služeb reprezentačního útočníka Jana Kuchtu, který ještě v lednu oblékal sešívaný dres rivalské Slavie. Na Letné se o ročním hostování dohodl v noci z pátka na sobotu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta oslavuje gól na 2:1 během utkání Ligy národů se Švýcarskem.

Článek

Sešívaní byli na pozoru, také svého nedávného kanonýra oslovili. Rival byl ovšem rychlejší, bleskovou akci zrealizoval během pár hodin.

„Hráč zůstane v České republice z rodinných důvodů. Jeho odchod nemá nic společného s restrikcemi FIFA ohledně smluv. V současné době Lokomotiv jedná s několika českými kluby o Kuchtově budoucí kariéře," ocitoval portál sport-express.ru Tomase Zorna, sportovního ředitele Lokomotivu Moskva, teprve v pátek odpoledne.

Tou dobou už Jan Kuchta jednal v Praze. Jenže ne v Edenu, jak by se dalo předpokládat, ale na druhém břehu Vltavy na Letné. A dohodl se tam velmi rychle.

Foto: sparta.cz

Zvykejte si, Jan Kuchta v rudém dresu Sparty...

„K dohodě s hráčem došlo v noci z pátka na sobotu, asi půl hodiny po půlnoci. Jsme rádi, že se Jan Kuchta stává naším hráčem," líčí Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

Dohoda s hráčem je jedna věc, ještě se čekalo na souhlas z Moskvy.

„K dohodě s Lokomotivem došlo v sobotu kolem desáté dopoledne. Hráč přichází na roční hostování s opcí," dodává Kasík. Letenské přijde podle zákulisních informací první rok na milion eur (asi 25 milionů korun).

Skvělý Jan Kuchta. Jeden gól dal, druhý zařídil. Pomůže mu to k odchodu z Ruska?Video: Sport.cz

Sparta hrála v prvním přípravném utkání od 11:00 s Duklou (2:1). Kuchtův příchod byl oznámen ještě dříve, takže fanoušci se cestou na zápas dozvěděli, že jejich klub získal velkou posilu. Kanonýr exceloval v nedávných zápasech Ligy národů.

„Chystali jsme se na zápas, takže Honzu jsme v kabině moc neprobírali. Prožívá skvělé období, věřím, že týmu hodně pomůže. Obecně je určitě lepší, když přicházejí hráči ze Slavie do Sparty, než aby chodili opačně," culí se záložník Jan Fortelný, který si po návratu z hostování v Teplicích hned připsal gól.

Sparta se rivalovi revanšuje za nedávná příkoří. Do Slavie nejprve zamířil exsparťan Nicolae Stanciu, byť s oklikou přes Arábii. Před rokem pak sešívané rovnou po skončení smlouvy na Letné posílil Srdjan Plavšič. Během jara Slavia usilovala také o sparťanského odchovance Matěje Pulkraba, s nímž se nakonec nedohodla.

Nesmiřitelná rivalita každopádně dostává Kuchtovým příchodem ještě větší rozměr.

„Klíčové je, jak Honzu přijme sparťanské publikum. Z prvních reakcí lze soudit, že se může těšit na příznivé přijetí," věří Kasík.

V minulosti už Kuchta rudý dres oblékal, když prošel sparťanskou mládeží. Až poté zamířil do Slavie.

Reklama

Související témata: