Hlavní obsah

Kdo vládl přestupům? Tým bývalého reprezentačního trenéra! Sparta ulovila posilu na lavičku

Bombastické sumy se z účtu na účet nepřesouvaly, rekordní transfery historické statistiky netrhaly. Přestupové okno Fortuna ligy bylo v polovině sezony 2020/21 nezvykle klidné. Nicméně nikoliv nudné. Deset nových či staronových jmen má po zimním přestupovém období na soupisce Mladá Boleslav. Středočeši v sezoně nezvykle koketují s pádem do druhé ligy, a tak se vedení odhodlalo k razantnímu oživení kádru. Hned v závěsu za klubem z města automobilů byl další adept na sestup z Opavy. Poslední tým soutěže angažoval osm nových tváří!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Zmrhal z Mladé Boleslavi během utkání se Sigmou Olomouc.

Článek

Mladoboleslavští pod tlakem neuspokojivých výsledků krátce před zimní pauzou angažovali bývalého reprezentačního trenéra Karla Jarolíma. I tak ze čtyř zápasů Středočeši získali jediný bod, a tak přišel během přestupového okna pořádný řez.

Do šatny boleslavského týmu dorazili brankář Diviš, obránci Řezník, Takács a Preisler, záložníci Dancák, Ladra, Jirásek a Malínský. Jako bonus pak Jarolím vítal na poslední chvíli angažované středopolaře Zmrhala a Skaláka, kteří přišli z italské Brescie, respektive anglického Millwallu.

Foto: fkmb.cz

Jaromír Zmrhal během prvního tréninku s Mladou Boleslaví.

Posiluje i Opava

Hned v závěsu z hlediska četnosti posil byla Opava. Slezský klub, po podzimu poslední, soupisku „okysličil" osmi novými jmény. „Vybírali jsme přednostně české kluky, kteří prostředí dobře znají. Začlenění zahraničních hráčů určitou dobu trvá. Perou se s jazykovou bariérou, potřebují čas na aklimatizaci, na fotbalovou adaptaci," vysvětloval strategii slezského klubu trenér Radoslav Kováč.

V kádru přivítal Smolu vracejícího se z hostování v rumunském Gaz Metanu, Hellebranda ze Slavie, Čvančaru z Jablonce, Kulhánka ze Sparty, Nešického z Liberce, Březinu ze Žižkova, Digaňu z Dubnice a Kaniu z Ostravy.

„Kvalita se zvedla, což je patrné i z tréninků. Vytvořili jsme konkurenční prostředí, které nás posouvá. Jen bychom potřebovali větší časový prostor, aby si změny sedly," posteskl si Kováč nad krátkou přípravou.

Teplice preferují obranu

Rovněž Teplice smířené s bojem o záchranu pod taktovkou v průběhu podzimu angažovaného trenéra Radima Kučery kádr obměnily a zejména na defenzivních postech výrazně doplnily.

Na Stínadla dorazili Droehnle (Lille), Gabriel (Plzeň), Mazuch (Mladá Boleslav), Macej (Ostrava), Fortelný a Čtvrtečka (oba Sparta). „Posty, na nichž jsme vnímali největší nedostatky, se podařilo vyřešit a konkurenci patřičně zvednout," lebedil si Kučera, nicméně po úvodních čtyřech jarních zápasech zlepšení na hře Severočechů patrné nebylo.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Ondřej Mazuch z Teplic a Jakub Považanec z Jablonce.

Favorité se tentokrát drželi stranou. Až na Slavii, byť i na její poměry bylo posilování hodně decentní. Trpišovského družinu rozšířili obránci Bah (Sönderjyske), Kačaraba (Liberec) a Deli (Bruggy). Z hostování se navíc vrátili Van Buren (České Budějovice), Júsuf, Beran, Hromada a Kosek (Liberec). Brankářskou sestavu rozšířil Stejskal z Mladé Boleslavi. Při vidině obří jarní porce zápasů a vědomí rizika nákazy nemocí covid-19 s následnou izolací si Slavia pro jaro nechala mimořádně široký kádr!

„Zcela záměrně, protože pokud vypadne v jednom okamžiku třeba deset hráčů na deset dnů či dva týdny, vznikne velký problém," vysvětlil Jindřich Trpišovský, trenér úřadujících šampionů.

Sparta sází na Vrbu

Rival z Letné se držel při obměně kádru hodně zpátky. Zato ulovil velké jméno na lavičku. Nikoliv jako v minulosti v éře trenéra Stramocioniho v podobě milionové hráčské posily, ale v osobě Pavla Vrby, bývalého trenéra české reprezentace a strůjce plzeňského zázraku!

Sparta o muže, který Západočechy přivedl třikrát k titulu a třikrát do Ligy mistrů, usilovala už v minulosti. Uspěla však až na druhý pokus. „Určitě jsem udělal správné rozhodnutí," pronesl Vrba krátce po inauguraci a přiznal, že žádné posilování na poslední chvíli nepožadoval. „Nijak jsem na nová jména netlačil. Posílení by bylo vhodné jedině v případě, když budeme všichni přesvědčeni, že nám daný hráč může hned pomoct," pronesl Vrba.

Foto: sparta.cz

Pavel Vrba je novým trenérem Sparty.

Zdrženlivý na přestupovém trhu byl podzimní „vicemistr" z Jablonce, který přivedl jen Smejkala z Jablonce. Zato sok z Liberce soupisku notně obměnil. I proto, že do Slavie se z hostování vraceli Júsuf, Hromada, Beran a Kosek, navíc do Edenu zamířil i Kačaraba.

Nové tráře vítá i Liberec

Hoftychův tým naopak na jaře může využít Karafiáta (Slavia), Faška (Nitra), Nečase (Bohemians) a Diamého (Vlašim). „Jsme rádi, že se podařilo udržet jádro týmu. Trošku nás strašilo, abychom se nedostali v nabitém programu do případných problémů na kraji zálohy, ve středu pole a v útoku. Proto jsme reagovali doplněním týmu," vysvětlil Hoftych.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Karafiát ze Slovanu Liberec během duelu s Plzní.

A kdo byl kromě Mladé Boleslavi nejaktivnější ve finále přestupového období? Překvapivě Karviná. Právě z města automobilů přivedla Róberta Mazáně, bývalého hráče Celty Vigo a mistra Slovenska. A dokonce tři tituly z estonské nejvyšší soutěže má Vlasiy Sinyavskyi, který se rovněž upsal aktuálně jedenáctému klubu tabulky. A to už manažer Lubomír Vlk přivábil do Karviné v úvodu ledna řeckého zadáka Kokovase z německé Bochumi.

Reklama

Související témata: