Hlavní obsah

Klíma se přihlásil o pozici jedničky v útoku Baníku, chvály se dočkal Ekpai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se čtyřmi novými hráči v základní sestavě vyrukoval Baník Ostrava do jarní části fotbalové ligy. V zápase v Mladé Boleslavi z nich zaujal zejména křídelník Ubong Ekpai, jenž společně se střelcem Jiřím Klímou rozdílovým příspěvkem postrčil ambiciózní soubor trenéra Ondřeje Smetany k výhře 3:2. „Chtěli jsme tu bodově dobře vstoupit do jara, což se povedlo. Teď na to musíme navázat další prací,“ glosoval tříbodový zisk Smetana.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Klíma z Baníku Ostrava oslavuje gól během duelu v Mladé Boleslavi.

Článek

Baník dopředu umí, třetí nejúdernější ofenziva ligy se předvedla v pozměněném kabátu v Mladé Boleslavi docela slibně, vykázala především velmi dobrou efektivitu. „Chtěli jsme hrát rychle, přímočaře a účelně," nastínil ostravský trenér Ondřej Smetana, s jakým taktickým plánem přijel se svým týmem do města automobilů. Tahle strategie klapala hlavně v první půlhodině, kdy hosté položili základ své výhry 3:2.

Ostravě prospělo nasazení Ubonga Ekpaie. Dravý křídelník dorazil do Baníku v zimní pauze na hostování s opcí ze Slavie coby součást transferu Yiry Sora. První ostrý zápas mu vyšel. Skvělým průnikem připravil první gól pro Nemanju Kuzmanoviče, následně vybojoval penaltu, kterou proměnil Jiří Klíma.

„Ubong ukázal, z jakého prostředí a týmu přišel. Potvrzuje to tím, jak je takticky vyspělý, jak žije, jak komunikuje, jak trénuje. Dorazil z kvalitního mužstva," pochvaloval si Smetana přínos pohyblivého Nigerijce.

„Ubong je ostřílený, má zkušenosti. Je to o tom, aby to prodal. V Boleslavi nám hodně pomohl," přitakal Klíma, druhý velký ostravský hrdina, jenž po změně stran přidal svůj druhý gól, když se prosadil po rohovém kopu.

O místo v sestavě se pere s Ladislavem Almásim, jenž je s osmi góly momentálně nejlepším střelcem Baníku v probíhajícím ligovém ročníku. V Boleslavi dostal přednost Klíma. Potvrdil dvěma zásahy, že je teď útočnou jedničkou?

„Takhle bych to neřekl. Oba vypadají dobře, pracují. Měli jsme tu ale nějaký záměr. Věděli jsme, že asi nebudeme v kombinaci tak silní jako Boleslav, chtěli jsme proto dobře napadat a bránit. V tom je Klímič v kombinaci s Kuzmou (Kuzmanovičem) lepší. Laco (Almási) má zase jiné přednosti, které ukazuje ve vápně," vysvětli svou volbu Smetana.

Ani Klíma necítí, že by měl mít v interním souboji navrch. „Neřekl bych, že je někdo jednička. Prostě jsem teď začal jaro já. V zimě jsem dal tři góly, takže jsem doufal, že bych mohl naskočit i v lize. Je znát, že mám za sebou kompletní přípravu. Dřív jsem míval často problémy, teď se cítím fakt dobře. Jsem rád za důvěru," culil se pětadvacetiletý forvard.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Baníku Ostrava Ondřej Smetana během utkání v Mladé Boleslavi.

Do Baníku přestoupil loni v létě právě z Boleslavi. „Moc jsem tu chtěl vyhrát," nezastíral autor sedmi ligových gólů v ligovém ročníku. Na tuhle metu se dostal i v minulých dvou sezonách. Nyní cítí, že by mohl být úspěšnější.

„Ono v té minulé sezoně jsem dal sedm gólů, ale odehrál jsem jen devatenáct zápasů, protože jsem měl zdravotní problémy. Myslím, že jinak bych jich dal třeba víc. Každopádně se v Ostravě cítím dobře, taky už nejsem nejmladší, nejsem už talent nebo něco podobného. Góly se ode mě čekají. Doufám, že mi to tam bude padat a prolomím hranici deseti branek," přál si Klíma.

Z ostravských nováčků měl nejtěžší úkol ligový debutant Jiří Boula. Dvaadvacetiletý záložník, který nastupoval na podzim za druholigové Táborsko, měl střežit Marka Matějovského.

„Poslední týden to tak vyplynulo, Jirka byl vhozen do vody. Chtěli jsme vyřadit a vypnout Marka Matějovského, před kterým musím smeknout za to, jak ve čtyřiceti letech hraje. Když dostane prostor, tým kolem něj se rozhýbe, rozdává míče a je to strašně nebezpečné. Ne vždy se nám ho dařilo pokrýt, třeba akci před penaltovou situací vymyslel on," pravil uznale ostravský trenér, jenž kvitoval výkony křídelníka Šimona Falty a stopera Martina Chlumeckého, již byli dalšími posilami v základní jedenáctce Baníku.

Reklama

Související témata: