Hlavní obsah

Klokan se rozplakal. Celosvětová cena míří do Ďolíčku

Prestižní pocta pro gólmana a jeho vršovický klub. Patrik Le Giang se stal vítězem ceny Player Impact 2021, druhé ze tří kategorií Merit Award, které celosvětová organizace FIFPRO udělila hráčům, kteří prokazují mimořádnou společenskou angažovanost. Slovenský brankář Bohemians Praha 1905 získal ocenění za své aktivity v rámci pomoci sociálně znevýhodněným dětem v oblasti vzdělávání, zdraví a sportu. Vedle ocenění obdrží také 10 tisíc dolarů, které mu pomohou financovat jeho aktivity.

Foto: FIFPRO

Patrik Le Giang (vlevo) přebírá cenu.

Článek
Fotogalerie

Zpráva, která jde do světa. Organizace FIFPro zastupuje 65 tisíc profesionálních fotbalistů ze všech koutů planety.

A teď, při slavnostním vyhlašování jejích cen v Paříži, zaznělo také jméno Patrika Le Gianga.

Vítězem FIFPro Merit Award 2021 v kategorii Player Impact se stal Patrik Le GiangVideo: FIFPRO

Klokani mají brankáře, který nemyslí jen na fotbal. Slovenský gólman s vietnamskými kořeny si klade za cíl pozitivně ovlivňovat životy dětí, které žijí v sociálně náročném prostředí nebo se potýkají se zdravotními problémy. Založil nadaci s názvem Step by Step Foundation a nabízí různé formy pomoci.

Le Giang finančně podporuje děti se zdravotními problémy nebo se sportovním nadáním. Pořádá fotbalové turnaje, které mají děti inspirovat a motivovat. Vzdělává také děti v oblasti zdravého životního stylu a pomáhá s výstavbou sportovních hřišť a škol v Indonésii.

Bude inspirací i pro další hráče

Celkem již v rámci projektu Step by Step podpořil více než 500 dětí.

„Když mi zavolali a řekli, že jsem cenu získal, vlastně jsem se trochu rozplakal. Cítil jsem se vděčný už za to, že jsem byl nominován, a ještě teď nemůžu uvěřit, že je to pravda," líčí brankář své pocity.

Foto: FIFPRO

Patrik Le Giang ovládl podium v Paříži...

„Pro projekt Step by Step Foundation je to obrovský milník a přichází nový pocit odpovědnosti dostát této poctě a pozitivně ovlivnit co nejvíce životů," uvědomuje si Le Giang.

V Paříži ho doprovázela Markéta Vochoska Haindlová, předsedkyně České asociace fotbalových hráčů (ČAFH).

„Jsem hrdá na Patrika a na to, co dělá. Věřím, že je to pro něj zasloužená odměna a zároveň impuls pokračovat v započaté práci dál. Doufám navíc, že bude inspirací i pro další hráče," věří šéfka domácí asociace.

Reklama

Související témata: