Hlavní obsah

Kolářovy chyby? K fotbalu to patří, říká bývalý trenér Slavie. Brankářskou jedničku by neměnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brankáři. Téma, o kterém se ve fotbalové Slavii znovu začalo horlivě mluvit po odvetném zápase čtvrtého předkola Evropské ligy proti ukrajinskému Luhansku. Stálice mezi třemi tyčemi Ondřej Kolář totiž svým výkonem zrovna nepřesvědčil a naskytla se otázka, zda v nejbližších duelech nedat příležitost i na šanci marně čekajícímu náhradníkovi Aleši Mandousovi. „Ondra je pro mě brankář číslo jedna. A to, že uděláš chyby? Ty se dělají, patří to k tomu,“ brání osmadvacetiletého brankáře v pořadu Přímák František Straka, fotbalový trenér.

Slavia a brankáři, téma z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Kolář je přitom v letošní sezoně neotřesitelnou brankářskou jedničkou. Jeho pozici by neměly ohrozit ani chyby z odvetného utkání proti ukrajinskému Luhansku, které vedly hned ke dvěma inkasovaným brankám. Slavia i přes chvilkový kolaps dosáhla na postup do základní skupiny Evropské ligy, v závěru duelu navíc své zaváhání napravil i již zmíněný Kolář.

„Nestahoval bych ho. V mnoha případech ukázal, že je opravdu kvalitní gólman, který dokáže podržet. Je pro mě číslo jedna. A to, že udělá chyby? Ty se dělají, patří to k tomu,“ říká Straka, podle jehož slov jsou chyby ve fotbale běžnou záležitostí.

PŘÍMÁK s bývalým ligovým fotbalistou a trenérem Františkem Strakou. Video: Sport.cz

„Jsme jenom lidi. Když se dělají chyby, které se neopakují, tak se to stát může. I lidi mají právo udělat chybu,“ přesvědčuje. „Když se ale opakují, tak už to má nějakou příčinu. Je to otázka třeba mentálního kouče nebo trenérů, kteří mají na starosti gólmany. A když brankář podrží tým v kritických situacích, vnímá to také kolektiv,“ hledá řešení zkušený kouč.

Následující utkání, tedy o víkendu v domácím utkání proti Karviné (5:1), přesto dostal poprvé v sezoně mezi třemi tyčemi příležitost i náhradní brankář Aleš Mandous. Podle slov trenéra Jindřicha Trpišovského se jednalo o dopředu naplánovanou věc, Kolářovy chyby na tom neměly žádný vliv. Ke změně na pozici brankáře totiž mohlo dojít už v  nedávném utkání s Jabloncem.

Návrat Jana Bořila očima expertů v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Mandous je dobrý gólman, který patří do širšího kruhu reprezentačních brankářů. A to, že neodchytal v sezoně ani minutu, je pro něj těžké. Zrovna proti Karviné se to nabízelo. Dalo se čekat, že Slavia bude mít velký tlak a gólman nemusí mít tak důležitou roli. Je dobře, že chytal,“ má radost fotbalový novinář Sport.cz Jan Malý.

Straka zároveň připomíná fakt, že jakákoli chyba brankáře je vnímána jinak než třeba u obránce. „I hráči v poli dělají chyby. V tomhle případě ale mají za sebou poslední instanci, kterou je gólman. Je to velice senzibilní věc. Proto je potřeba brankáře podržet, aby měl tu jistotu,“ míní.

Co dalšího zaznělo ve fotbalovém pořadu Přímák se můžete podívat ve videu.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.