Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Fanoušci Klusáčkovi spílají. Kouč Klokanů ale zaslouží i potlesk!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Botiče nebudou letos veselé Vánoce, fotbaloví Bohemians 1905 přezimují v lize na 12. místě. Pouhé dva body od první barážové příčky. Výsledkově na podzim propadli, měli jiné ambice, než se potácet dole. Fanoušci Klokanů jsou frustrovaní, naštvaní, žádají hlavu kouče Luďka Klusáčka. A vzývají návrat tradiční Bohemky - bojovné, agresivní. V Ďolíčku ale není zdaleka všechno špatně, jak se zelenobílým příznivcům zdá...

Foto: Vlastmil Vacek, Sport.cz

Martin Dostál z Bohemians a trenér Luděk Klusáček během utkání 18. kola Fortuna ligy.

Článek

„Pánové, nabrousíme řetězy, jezdíme jako pily! Musí hořet tráva, po zápase trávníkář shrabe seno! Na vlastní půlce nic nevymýšlejte, míč musí letět z první dopředu, tam se o něj popereme. Kdo leží, neběží." Věty trenérů mužstev vyznávajících agresivní, bojovný styl. Model s eliminací rizika ztráty balonu na své půlce, ale tzv. na náhodu. Pramálo líbivý, nicméně leckdy úspěšný.

Klusáček tuto DNA Klokanů naboural. Fanoušci Bohemky mě asi budou proklínat, ale já mu tleskám. Proč? S týmem se nesnížil k betonování, odkopávání, okopávání. Díky tomu byla spousta jeho utkání zajímavých. Zelenobílí nekazili fotbal, šli si to se soupeři rozdat jako rovní s rovným. Byť ve většině případů stáli proti klubům s vyššími ročními rozpočty.

„Nemáme ale na takový styl hráče," argumentuje zelenobílý národ. Má pravdu. Ale jen částečně. Spousta duelů Bohemky měla shodný scénář: v prvním poločase dominovala, vytvářela si šance. I proti Slavii a v prvním duelu s Plzní. Bohužel pro Klokany, za aktivitu a předvedené výkony nebyli gólově, potažmo pak bodově, odměněni. A zákonitě dostala zásah psychika.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovařík z Bohemians, Bořek Dočkal ze Sparty Praha a Daniel Köstl z Bohemians.

Jejich problém se tudíž nejmenuje Klusáček, nýbrž bídná efektivita. Respektive mizerná kvalita ve finální fázi. Pokud by ji Pražané měli, několik utkání by rozhodli už do přestávky. V tabulce by byli úplně někde jinde, u Botiče by bouchaly po podzimu světlice a v přilehlé Kozlovně u Bohemky by se bouřlivě slavilo.

Místo toho fanoušci Klusáčkovi spílají. Nemohou rozdýchat především vysoké prohry se Slavií (1:5), v Plzni (0:6) a na Spartě (1:5). Což je transparentní. Stejně by reagovali příznivci jakéhokoli jiného klubu. Do jednoho by byli rádi za usmolené výhry o gól. Z nezávislého pohledu je však fér říct: zápasy Bohemky většinou bavily. A fotbal bavit má, nikoli nudit...

Reklama