Hlavní obsah

Kotal: Žádné problémy v kabině necítím. Pořád se hledá, co v ní je a není

Praha

Jejich výkony během lednového startu ligového podzimu byly nevýrazné, ale body aspoň sbírali. Klokani jim ovšem nastavili pověstné zrcadlo. Fotbalisté pražské Sparty zakončili první polovinu soutěže senzační porážkou 0:1 v derby. Bohemians 1905 přitom vyhráli na Letné po dlouhých 25 letech poprvé od září 1996. Kapitán Dočkal podruhé za sebou chyběl v základní sestavě. „Respektuje rozhodnutí trenéra, je součástí týmu, pracuje normálně,“ ujišťuje trenér Václav Kotal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Václav Kotal se dočkal první letošní porážky.

Článek
Fotogalerie

Minule jste Dočkalovu absenci v zahajovací sestavě vysvětlil náročným programem s vloženo dohrávkou. Proč nehrál od začátku ani tentokrát a jak tento tah hodnotíte?

Máme teď v kádru zhruba 25 hráčů. Rozhodli jsme se pro tuhle sestavu. Bořek pak nastoupil a stejně jsme gól nedali. Souvislosti bych nehledal. Zdá se mi, že se pořád hledá, co je a není v kabině. Já žádné problémy v kabině necítím. Kluci chtěli a mrzí je, že jsme zápas nezavládli.

Místo Dočkala dostal šanci mladý Karabec. Jak se vám jeho výkon líbil?

Snažil se. V prvním poločase jsme byli celkově málo důrazní a zaplatili za to gólem. Ve druhém poločase se to zlepšilo. Karabec je konstruktivní hráč, ale Bohemka dobře bránila. Musíte něco vymyslet, obejít a vytvořit nějaké přečíslení. Karabec neměl špatné věci, bohužel neskončily gólem.

Připustíte, že průběh utkání a porážka jsou vyústěním, v jaké formě se Sparta v úvodu jara nachází?

Vyústění čeho? Špatně jsme vstoupili do utkání. Byli jsme málo důrazní, přitom jsme věděli, že Bohemka důrazně hraje. Po inkasovaném gólu jsme se snažili, ale bohužel se nám nepodařilo ani vyrovnat.

Jenže problémy jste měli již s Opavou i Boleslaví, přestože jste je porazili.

Měli jsme s Bohemkou osm střel na branku a sedmnáct celkem. Chyběl nám spíš klid v útočné fázi a stoprocentní příležitosti. Dělali jsme i chyby v obranné fázi. Přesto si myslím, že jsme utkání mohli zvládnout.

Jaké byly největší mínusy ve vaší hře?

Chybí nám větší odvaha hráčů zezadu. Třeba Hancko měl kolikrát prostor, aby balon vyvezl, vytvořil přečíslení a my soupeře nějak překvapili. Kombinace byla pomalá a stereotypní. Když jsme mohli centrovat, necentrovali jsme. Těžko můžete dát gól, když chybí moment překvapení.

Neuvažujete vzhledem k úvodu jara o větších změnách v sestavě?

Pracujeme stále stejně. Vraceli se nám hráči. Někteří měli covid, jiní byli zranění. Teď se nám konečně vyprazdňuje marodka. Bohužel jsme utkání nezvládli, já bych z toho ale nedělal dlouhodobější problém. Soupeři proti Spartě hrají zodpovědně, z bloku. Přesto jsme je většinou přestříleli. Musíme se k tomu postavit, příště být efektivnější a nedělat chyby vzadu.

Byl jste spokojen s nasazením a touhou hráčů po vítězství?

V první půli náš Bohemka v důrazu a nasazení předčila. Neprosazovali jsme se v osobních soubojích, pak těžko můžete něco vytvořit. Chyběla větší trpělivost a konstrukce zezadu, moment převápnění, abychom si vytvořili stoprocentní šanci. Pořád jsme ovšem měli dost příležitostí, nakonec i trochu smůly. Kdyby třeba Krejčí místo tyče trefil branku, tak se utkání mohlo vyvíjet úplně jinak. Ale na kdyby se nehraje.

Reklama

Související témata: