Hlavní obsah

Kouzlo dánské školy. Posilu z Francie připravil na Priskeho nároky slavný kanonýr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během svého prvního startu v rudém dresu navlékl proti Dinamu Záhřeb kapitánskou pásku, jak také jinak. Pětadvacetiletá posila fotbalové Sparty už má slušné zkušenosti ze zahraničí. Srbský záložník Veljko Birmančevič zamířil na Letnou z Toulouse jako čerstvý vítěz Francouzského poháru. Zásadní pro něj bylo především předchozí angažmá ve švédském Malmö, jemuž výrazně pomohl do Ligy mistrů. Během soustředění v Rakousku teď zjišťuje, že ve Skandinávii přivykl stylu, který v týmu českého mistra razí dánský kouč Brian Priske.

Foto: Sparta.cz

Veljko Birmančevič s kapitánskou páskou Sparty během utkání proti Dinamu Záhřeb.

Článek

Tehdy ještě nemohl tušit, jak brzy se mu budou návyky získané pod dánskou taktovkou zase hodit. Srbský záložník působil v letech 2021-2022 v Malmö a jeho trenérem tam byl Jon Dahl Tomasson. Slavný kanonýr, který s Feyenoordem vyhrál Pohár UEFA s AC Milán dokonce Ligu mistrů.

Hned po pár dnech v novém angažmá Veljko Birmančevič zjišťuje, že škola bývalých spoluhráčů z dánské reprezentace se nezapře.

„Mají podobný styl. Útočný, s výstavbou hry. Po ztrátě míče jsme se chovali stejně jako tady," srovnává Priskeho s Tomassonem v rozhovoru pro sparta.cz.

„V Malmö jsme hráli podobně. Styl Sparty mi vyhovuje, rád hraju rychle, s míčem u nohy a Sparta je tým, který má vysoké držení balonu. Líbí se mi, jak hrajeme," ujišťuje Birmančevič.

Je odchovancem Partizanu Bělehrad, fotbalově dospěl během tří sezon v FK Čukarički. Tedy v týmu, který bude v úterý druhým soupeřem Pražanů na rakouském kempu.

„Bude to pro mě emotivní zápas. V klubu jsem byl dost let. Vystřelil mě do zahraničí, řekl bych. Vzali si mě a posouvali krok za krokem. Pak jsem zamířil do Malmö. Čukarički velmi respektuji. Můžu jim jen poděkovat," kvituje.

Kontakty udržuje i nadále. „S některými hráči mluvím možná i denně," usmívá se.

S Malmö získal švédský titul a probil se z předkol do Ligy mistrů. Pod kvalifikační jízdu se podepsal čtyřmi góly, což by si rád zopakoval i se Spartou.

Teď jen přežít letní tréninkové galeje. „Je to bláznivé, protože probíhá příprava. Pak myslím, že tréninky nebudou tak tvrdé, protože nás čeká hodně zápasů. Mám rád, když se hraje hodně zápasů v řadě," těší se Birmančevič na start české soutěže i 3. předkolo Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: