Hlavní obsah

Kozák připomněl Šurala, nechtěný sparťan se trefil až v Rusku

Praha

Uklidnění před reprezentační přestávkou pro ně bylo nezbytností. Vždyť fotbalisté pražské Sparty v lize vyhráli jediný z posledních pěti zápasů a spadli do středu tabulky. Až výhra 4:0 nad Karvinou černé období ukončila. „Byl bych radši, kdybychom teď měli mužstvo pohromadě a mohli pokračovat v tréninku. Respektuji však, že je pauza. Uzpůsobíme jí program, abychom se připlavili na následující zápas v Teplicích,“ plánuje trenér Václav Jílek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty (zleva) Libor Kozák, Michal Trávník a Guélor Kanga oslavují gól na 2:0 během utkání s Karvinou.

Článek

Dlouho čekali na povedený zápas. Teď by byli radši, kdyby mohli do Teplic k příštímu duelu zamířit hned, ne až po reprezentační pauze.

„Už zápas v Plzni nebyl podle mě špatný. Minimálně z hlediska herního a týmového. Měl jsem už tam pocit, že tým táhne za jeden provaz. Byly tam i signály, například podpora Davida Lischky, když udělal chybu. To samé bylo cítit celý týden před Karvinou," vysvětluje trenér Václav Jílek.

Konečně se mu vyplatilo, že držel ochrannou ruku nad Liborem Kozákem. Zkušený útočník nasázel hattrick, což se ve Spartě naposledy podařilo 21. října 2017 proti Jablonci Josefu Šuralovi...

„Nejde o mě. V první řadě je to satisfakce pro Libora samotného. Všichni vidíme, co všechno fotbalu dává a jakým způsobem se mu v předešlých zápasech nedařilo. Doufám, že hattrick bude pravý impulz pro něj i pro celý tým," kvituje kouč.

Kozák dostal v základní sestavě přednost před Tettehem, který už byl po dvouzápasovém trestu za vyloučení v derby se Slavií k dispozici.

„V orientaci a výběru místa je Kozák před Tettehem o kousek dál a dokáže si míč trochu lépe najít," vysvětluje Jílek.

Hložek uspěl vlevo, ožil i Trávník

Poprvé od začátku nasadil na pravý kraj zálohy Martina Graiciara. Adam Hložek se tak mohl přesunout vlevo a nahrát Kozákovi na dva góly.

„Možná Martin nebyl tolik výrazný, ale jelikož sehrál první ostrý zápas od začátku, naše očekávání naplnil," hodnotí kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Trávník během debutu v dresu Sparty.

Radost mu dělá také Michal Trávník. Reprezentační záložník se od letního příchodu z Jablonce zatím nemohl v rudém dresu výrazněji prosadit.

„Trávník byl středobod hry a důležitý článek do defenzivy a zejména do ofenzivy. Velmi dobře točil hru, což nám hodně pomohlo. Michalův nejlepší zápas. Může být spokojený a doufám, že na svůj výkon bude schopen navázat v dalších zápasech," věří Jílek.

Radakovič se chytil v Orenburgu

Ve stejný den, kdy Sparta porazila Karvinou, se v ruské Premier Lize uvedl její kmenový hráč Uroš Radakovič. Srbský stoper přispěl gólem k vítězství svého Orenburgu nad Dynamem Moskva 2:0.

V rudém dresu se pětadvacetiletý obránce trefil jen jednou, před rokem právě v Karviné. Letos na podzim nastoupil v české lize jen třikrát a po dalším jeho kalamitním vystoupení v Liberci došla klubu trpělivost. Srb, jehož někteří letenští fanoušci na sociálních sítích překřtili na Zradakoviče, zamířil na roční hostování s opcí do týmu Gazoviku.

Paradoxem je, že v kvalitní ruské lize se hned chytil. Když přicházel, byl Orenburg na předposlední 15. příčce. Ve čtyřech zápasech s Radakovičem ovšem třikrát vyhrál a jen jednou prohrál, takže v tabulce už je osmý.

A Radakovič je velmi slušně hodnocený...

Reklama