Hlavní obsah

Král asistencí chytil druhou mízu. A trenér pohárového adepta se bojí, aby mu lídra někdo nesebral

Radek MalinaSport.czPrávo

Zanedlouho oslaví osmatřicáté narozeniny. Ale nenechte se ošálit jeho věkem. Aktuálně fotbalový záložník Marek Matějovský na hřišti působí suverénně, jako dravec bojující o cestu na fotbalové výsluní. V dresu Mladé Boleslavi naskočil do všech dvanácti ligových duelů a má výrazný podíl na průběžné třetí příčce Středočechů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský z Mladé Boleslavi během utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Když v posledním kole před nynější reprezentační přestávkou Boleslavští skolili vicemistra z Plzně, Matějovský ze všeho nejdříve spěchal na regeneraci, aby ulevil znavenému tělu. V předešlých devadesáti minutách svedl nespočet soubojů a byl tahounem týmu trenéra Webera.

„Šlo o souboj s druhým, všichni jsme byli hodně nažhavení. Já už při nástupu říkal Kubovi Brabcovi, že s ním kdykoliv zajdu na kafe a popovídám, ale v zápase nebudu na nějaké kamarádství brát ohledy," popisoval Matějovský po vítězství 2:1 konverzaci s bývalým parťákem ze Sparty, který nyní působí v Plzni.

Matějovský odehrál vše

Sedmatřicetiletý záložník dosud nechyběl v jediném ligovém duelu, naskočil i do všech utkání v předkole Evropské ligy. Na kontě má už šest ligových gólových asistencí. Tou poslední v nedělním souboji vybídl ke skórování Budínského. V druhém poločase bitvy se Západočechy rozdával v ofenzivě parádní přihrávky, po té poslední získali Boleslavští pokutový kop, z něhož Komličenko vystřelil výhru.

„Máme v Česku výborné hráče, řadu z nich jsem trénoval, ale žádný jiný by neřešil finální přihrávku před penaltovou situací stejně geniálně jako Marek," rozplýval se Jozef Weber, trenér Mladé Boleslavi. „Snad mi ho v zimě nikdo nevezme. V sedmatřiceti letech chytil druhou mízu a je fantastický," opěvoval trenér Středočechů kapitána.

Matějovský kompliment přijímal s lehkým úsměvem. „Druhá míza jo? No nevím. Snažím se pomoci, jak nejlépe umím. Chci hlavně využít maximálně moje přednosti ve prospěch mužstva. Pomoci přehledem, někdy jde i o správné načasování, součinnost se spoluhráči a byť je to otřepané, tak i kus štěstí," krčil skromně rameny Matějovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský z Mladé Boleslavi během utkání s Plzní.

Kluky jsem nabádal, ať jsou odvážní, říká Matějovský

Nikdo nemá v probíhajícím ligovém ročníku tolik gólových asistencí jako borec se zkušenostmi z anglického Readingu, v jehož dresu okusil i Premier League. „Dokud budou trenéři přesvědčeni, že mohu být týmu prospěšný, budu k dispozici. Aktuálně jsem možná trošku více vidět, protože jsem u některých důležitých okamžiků. Ale nemyslím si, že by z mojí strany šlo o něco výjimečného," odmítal chválu Matějovský. „Celou kariéru jsem se držel jednoduchého kréda. Nelétat v oblacích, když se daří. A nepropadat zbytečné skepsi, když se nedaří. A toho se držím i teď," pokrčil rameny.

Jeho přínos je nejen na hřišti. S těžkými zápasy s kluby z čela soutěže totiž nemají Středočeši zkušenosti. A pak přichází čas pro ostříleného mazáka. „Proti Plzni jsem kluky nabádal, ať jsou odvážní, že není důvod se strachovat," vypravoval Matějovský, jak mladším parťákům dodával kuráž.

„Spíše, než sebe řeším naši venkovní bilanci. V šatně ji probíráme neustále. Nemůžeme přece spoléhat, že budeme doma stoprocentní věčně," připomínal Matějovský, že zatímco na vlastním stadionu získali Středočeši ze sedmi duelů jednadvacet bodů, na hřištích soupeřů získali jediný bod. „Neumím říct jednu věc, která je původem tak špatné bilance. Ale udělám maximum, aby už po příštím kole neplatila," vyhlížel Matějovský bitvu ve Zlíně po reprezentační přestávce.

Reklama

Související témata: