Hlavní obsah

„Kuchta, Belmondo,“ slyšela snad celá Olomouc. Ohromný výjezd sparťanů pomohl k rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do třetice všeho dobrého, říká se. A tak i útočník Sparty Jan Kuchta se v duelu na půdě Olomouce dočkal regulérní branky. Tisíce fanoušků hostí si v tu chvíli mohly naplno zazpívat dnes již ikonický chorál „Kuchta, Belmondo“. Svým počtem navíc výrazně pomohly k jednomu rekordu. Utkání, v němž Sparta jako jistý vítěz základní části triumfovala 4:1, sledovalo 12 359 diváků, nejvíce na Andrově stadionu v historii české ligy.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Fanoušci Sparty na výjezdu v Olomouci

Článek
Fotogalerie

Kdo v neděli po obědě procházel Olomoucí, musel mít dojem, že místní stadion si pronajala fotbalová Sparta. Příznivci Letenských pojali výjezd na poslední kolo základní části ve velkém stylu. Hospůdky i chodníky před nimi plné fanoušků v rudých tričkách. Plná parkoviště nejen v okolí stadionu. Olomouc žila díky fotbalu i jiným akcím v širším centru města. Hlavně ale táhla Fortuna liga.

Na Hanou se sjelo 4 521 příznivců Sparty, obsadili sektor hostí i známou „mušli“ za jednou z branek. K tomu krásné počasí, takže snad každý fotbalový fanoušek si přišel na své. A samozřejmě se činili i domácí. V součtu tak došlo k překonání místního rekordu. Dosavadní maximum držel také duel proti Spartě, konkrétně ze sezony 2000/2001 (12 160). V neděli dorazilo 12 359 nadšenců, jen o dva méně, než je po ubrání jednoho sektoru kvůli bezpečnosti maximální kapacita Androva stadionu.

„Během kariéry si nepamatuji takovou atmosféru. Respekt fanouškům. Byli úžasní jako již dlouhou dobu. Tvoříme jeden společný tým. Jde jen o ukázku toho, čeho jsme společně dosáhli. To jsem řekl i hráčům. Snad jde o signál, že fanoušci oceňují, co se nám povedlo vybudovat. Neuvěřitelné. Nevím, jak to dál popsat,“ líčí trenér Sparty Brian Priske.

Hlavní show hostujících fanoušků nastala ve 12. minutě. „Mušle“ se zbarvila do sparťanské trikolory. Lidé navlékli trička, která si zakoupili podle sektorů pár desítek minut před výkopem. K tomu ještě vytáhli obrovské klubové logo. „Bylo to neuvěřitelné. Už při rozcvičce jsem měl husinu. Děkujeme za tento zážitek. Je neuvěřitelné, co si pro nás připravili. Snad je to i obráceně a fanoušci si užívají fotbalové momenty,“ říká střelec dvou branek Sparty a kapitán Ladislav Krejčí.

Samozřejmě nechybělo opakování pokřiku „Kuchta, Belmondo“, který odkazuje na aféru během podzimního reprezentačního srazu, kdy útočník spolu s Vladimírem Coufalem a Jakubem Brabcem navštívili zdejší oblíbený noční podnik.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jan Kuchta ze Sparty překonává brankáře Olomouce Tadeáše Stoppena

Dvakrát to na sto procent nevyšlo. V 7. minutě skóroval Kuchta z ofsajdu a krátce po změně ve stoprocentní příležitosti pálil vedle. Ale do třetice všeho dobrého. V 66. minutě už Kuchta dopravil míč do sítě a „mušle“ byla ve varu. Skandování chorálu s Belmondem se neslo snad celou Olomoucí. „Přál jsem mu před zápasem. Říkal jsem, že jestli je frajer, dá góly tři. Tvrdil, že jo. Šance měl, snad si pak oslavu užil,“ culil se Krejčí.

„Prostředí neskutečné. Pro takové zápasy fotbal hrajeme. Musím pochválit i naše příznivce, udělali neskutečnou kulisu,“ oceňuje záložník Sigmy Jáchym Šíp.

„Krásné prostředí, atmosféra hezká. Vnímal jsem i naše fanoušky. Pro mladé hráče jde o část maturity, hráli takový zápas poprvé,“ shrnul trenér Olomouce Jiří Saňák.

Reklama

  Ml. Boleslav - Slovácko zítra 17 : 00
20240514T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav
Slovácko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.