Hlavní obsah

Kuchta znovu dvougólový. Zhubl a tvrdě zapracoval, chválí Priske. Na trvalý přestup je ještě brzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšný týden. Ve středu perný pohárový postup v Liberci na penalty, v sobotu klidná ligová výhra nad Teplicemi (4:1). Fotbalisté pražské Sparty zvítězili v pátém kole za sebou, na druhou Plzeň tak ztrácejí už jen bod. „V tuhle chvíli si moc nemám na co stěžovat, ale je důležité, abychom zůstali pokorní,“ přeje si trenér Brian Priske.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zraněný Ondřej Čelůstka a trenér Sparty Praha Brian Priske po utkání s FK Teplice.

Článek
Fotogalerie

Mohl si dovolit obměnit sestavu, aniž by síla týmu utrpěla. Hráči ho znovu nezklamali. „Mám radost, že si mohu vybírat," kvituje dánský kouč.

Středeční pohárový zápas dospěl až k penaltám. Před sobotou jste tak musel zohlednit rozložení sil.

Jako trenér musíte vzít v úvahu, že zápas v Liberci byl v mnoha ohledech náročný. Přemýšlíte nejen nad fyzickou kapacitou hráčů, se kterou do utkání půjdou. Důležitý je i mentální aspekt, jak budou hráči nastaveni v hlavách. Nesmíte dopustit sebemenší podcenění, když čelíte soupeři ze spodku tabulky. V takové situaci cítíte lehkou paranoiu a kladete velký důraz, aby byl tým připravený od úvodního hvizdu. Povedlo se a zapsali jsme další pěknou výhru.

Ukázalo se, že máte široký kádr.

Máme opravdu silnou soupisku a před každým utkáním není volba základní jedenáctky vůbec lehká. Konkurenční prostředí je nesmírně důležité. Jde o každý post. Všichni v každém tréninku bojují o své místo a mají mezi sebou zdravou rivalitu, což je správné. Každý hráč zná svou roli a musí udržet stoprocentní koncentraci, aby byl kdykoliv připravený. Není to tak, že vám trofej vyhraje jedenáct hráčů, trofej vám může vyhrát každý člen kádru. Je proto důležité, abychom potlačili naše ega, zůstali pokorní a měli na paměti, že tým je vždy víc než jedinec.

Jan Kuchta dal Liberci i Teplicím po dvou gólech. Na jaře už má v lize stejně branek jako na podzim. Jak jste ho střelecky probudil?

Je to práce více lidí. Kuchta v poslední době pracoval opravdu tvrdě s kondičním trenérem a shodil pár kilo. Zároveň měl pohovory s Larsem (asistent Friis), který s ním řešil útočnou činnost. Při individuálních pohovorech se zaměřujeme i na nejdrobnější detaily, které mohou hráče posunout. A také jde o samotného Honzu a jeho píli. Od Vánoc tvrdě dře a maká na maximum. Góly nejsou zdaleka jediný Honzův přínos. V každém zápase příkladně bojuje a po faulech na něj máme, nebo bychom alespoň měli mít, možnost kopat penalty. Samozřejmě stejně jako ostatní musí i on pokračovat v dobré práci.

Kuchtu zatím máte jen na hostování. Budete žádat vedení, aby přišel na trvalý přestup?

Zatím je příliš brzy. Samozřejmě s Tomášem Rosickým hovoříme téměř každý den, ale v debatách, které se týkají podoby kádru v létě, ještě nejsme tak konkrétní.

Čekal jste, že po šesti jarních kolech budete tak blízko za Slavií a Plzní?

Nemyslel jsem na to. Samozřejmě týmy nad námi sleduji, ale hlavně se soustředím na náš klub a naše hráče. V lednu jsem řekl, že na jaře chceme být lepší než naši soupeři - a uvidíme, na co to bude stačit. Máme na to, máme kvalitní tým. Záleží jen na nás, jestli po posledním kole budeme tam, kde být chceme.

Hodnocení Jana Kuchty pro O2 TV Sport
„Lukáš Sadílek se před prvním gólem podíval, skvěle mě našel. Já byl jen v prostoru, kde mám být. Důležitý gól, který jsme dali. Pak nám pomohla červená karta pro soupeře. Celý zápas jsme kontrolovali, gólů mohlo být i víc. Druhý gól? Já takových moc nedávám, ale teď to takhle krásně vyšlo. Levačkou jsem to krásně trefil a už si to. Pak mě ještě mrzí šance, jak jsem šel sám na bránu. Bohužel jsem nedal. Cítíme se dobře, cílem je nepolevit. Věřím, že to bude mít stoupající tendenci.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články